bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Velké ocenění pro Sidneyho Crosbyho. Kapitán Pittsburghu obdrží Řád Kanady

31. prosince 2022, 14:46

Jan Vojkůvka

Pětatřicetiletý Sidney Crosby obdrží velké ocenění za svou skvělou kariéru. Kapitán Pittsburghu se vešel mezi 99 jmen, kteří za rok 2022 obdrží Řád Kanady, což je nejvyšší civilní vyznamenání této země, které je udělováno lidem napříč kanadskou společností, kteří mimořádně a trvale přispěli k rozvoji své vlasti.

Crosbyho jméno se objevilo mezi 99 jmény, kteří se této pocty dočkají za rok 2022. Slavný kanadský hokejista se tak připojí k více než sedmi a půl tisícům oceněných, kteří Řád Kanady od roku 1967 obdrželi. Ocenění přitom nedostane jen kvůli tomu, že patří k hvězdám NHL a vzorům pro kanadské děti, ale zejména kvůli tomu, jak reprezentuje svou zemi na klubové i mezinárodní úrovni. 

Člen Triple Gold Clubu během kariéry vyhrál dvakrát olympijské hry, dvakrát také slavil s Kanadou zlato na mistrovství světa a k tomu se radoval už v roce 2005 z titulu juniorského mistra světa. Trojnásobný vítěz Stanley Cupu je zároveň jediným hokejistou v historii, který vyhrál juniorský i seniorský šampionát, olympiádu a Stanley Cup jako kapitán. 

Kromě toho se mu daří i v klubové kariéře. Jak již bylo zmíněno, hned třikrát se radoval ze zisku Stanley Cupu (2009, 2016, 2017) a byl zvolen mezi 100 nejlepších hráčů v historii NHL. Stále přitom nic nenasvědčuje tomu, že by se blížil konec jeho kariéry. Smlouvu má s Pittsburghem ještě na další dvě sezony, nadále je vysoce produktivní a pokud si bude chtít kariéru ještě protáhnout, rozhodně o něj bude zájem. 

V základní části NHL Crosby odehrál 1143 zápasů, ve kterých dal 536 branek a přidal 916 asistencí. K tomu přidal 180 zápasů v play-off, v nichž nasázel 71 gólů a zaznamenal 130 přihrávek. 

Rodák z Cole Harbour v Novém Skotsku je rovněž držitelem mnoha ocenění. Dvakrát získal Art Ross Trophy a Hart Memorial Trophy. Třikrát obdržel Ted Lindsay Award a dvakrát byl obdarován cenou Mark Messier Leadership Award. V letech 2010 a 2017 byl také nejlepším střelcem sezony. To vše jen potvrzuje, jak výraznou stopu v NHL zanechal a nakolik se zapsal také do historie kanadského hokeje. 

Crosby ovšem mnohokrát prokázal, že se nesoustředí pouze na vlastní kariéru. Věnuje se totiž aktivně rovněž charitě. Například v roce 2019 daroval 87 sad vybavení CCM do programu pro finančně znevýhodněné děti ve svém rodném Novém Skotsku. Nebylo to přitom poprvé, kdy se staral o rozvoj hokeje v této oblasti. Například v letech 2017 a 2018 shodně daroval 50 tisíc dolarů hokejovým programům v Novém Skotsku.

Aktivní byl také během pandemie covidu-19. Pro změnu se staral o lidi v Pensylvánii, když v 11 okresech tohoto státu věnoval celkem 100 tisíc dávek jídla ohroženým skupinám obyvatel.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.