bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Zdravotní potíže ze závěru základní části vyřešil chirurgicky. Rutta se podrobil operaci svalu

21. dubna 2023, 20:00

Jan Vojkůvka

Český obránce Jan Rutta se podle dostupných informací na konci tohoto pracovního týdne podrobil v St. Louis úspěšné operaci svalu ve svém trupu. Zkušený bek, který v této sezoně nastupoval pravidelně za Pittsburgh, se tímto chirurgickým zákrokem snaží vyřešit problémy, které jej de facto připravily o závěr základní části.

Pittsburgh po sedmnácti letech schází v play-off, když v základní části obsadil až páté místo v Metropolitní divizi a v rámci Východní konference skončil devátý. Pro hráče tak nastal pravý okamžik na dovolenou, odpočinek, ale také na doléčení bolístek či rozsáhlejší léčebné procesy.

K poslední možnosti se uchýlil dvaatřicetiletý Jan Rutta, který se tento týden podrobil operaci svalu v trupu, přičemž jeho rekonvalescence bude trvat 8 až 10 týdnů. 

Rutta se k chirurgickému zákroku odhodlal poté, co prakticky vynechal závěr základní části. Od poloviny března se totiž na ledě objevil pouze ve třech utkáních a hned jedenáct jich vynechal. Zdravotní problémy jej přitom sužovaly i v předchozím průběhu ročníku, vynechal celkem 26 zápasů.

Je přitom zřejmé, že zkušený český obránce Pittsburghu v klíčových chvílích dost scházel. Poté, co v létě podepsal s Ronem Hextallem tříletý kontrakt v celkové hodnotě 8,25 milionu dolarů, se stal z Rutty stabilní člen kádru, který sice nastupoval hlavně ve třetí obranné dvojici, ale pravidelně při zranění spoluhráčů zaskakoval v prvních dvou obranných párech.

Rutta ve své první sezoně v dresu Pittsburghu naskočil k 56 zápasům, ve kterých zaznamenal tři branky a přidal šest asistencí. V hodnocení účasti na ledě získal kladné tři body a byl z tohoto hlediska pátým nejlepším hráčem mužstva. V průměru odehrál lehce nad sedmnáct minut na utkání.

Český obránce, který započal svou zámořskou kariéru v sezoně 2017/18 v dresu Chicaga, a slavil zisk dvou Stanley Cupů s Tampou v letech 2020 a 2021, má smlouvu s Pittsburghem až do konce sezony 2024/25. Dá se očekávat, že i v příští sezoně bude stabilním členem kádru, pokud se tedy dokáže dát zdravotně dohromady a nenastanou žádné komplikace.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.