bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Bídná sezona Ryana Johansena. Čekáme od něj víc, přiznal GM Predators

17. května 2020, 2:25

Martin Schwarz

Zklamání. Tímto jediným slovem může z osobního hlediska hodnotit sezonu 2019/2020 útočník Ryan Johansen. Borec, na něhož organizace Predators sází jako na jednoho z nejdůležitějších mužů sestavy, za sebou má pravděpodobně nejslabší základní část kariéry. Střílí málo gólů, sbírá málo bodů a celkově se „topí ve vlastní šťávě“.

Nashville přitom příspěvky sedmadvacetiletého Kanaďana potřebuje jako sůl. Když jej v roce 2016 získal z Columbusu, poslal Blue Jackets jako protihodnotu talentovaného beka Setha Jonese. Ryan Johansen měl být jistotou, která nezklame. Poslední měsíce však hrál výrazně pod své možnosti.

V 68 utkáních letošní základní části nastřílel 14 branek a posbíral 36 kanadských bodů, to je sakramentsky málo na forvarda, který bere 8 milionů dolarů ročně a má být stabilním centrem první formace. Mimo jiné se propadl do záporných hodnot v hodnocení plus-minus.

Vzhledem k roli, jakou v týmu mám, musím v každém utkání přehrávat nejlepší hokejisty soupeře a podržet mančaft v klíčových chvílích. Musím spoluhráčům každý večer dávat najevo, že si pohlídám hvězdu druhého týmu a že se na mě mohou spolehnout jako na tahouna. Jenže když to neplním, je to velmi frustrující,“ netajil Johansen v rozhovoru pro web nhl.com.

Jak navíc připustil, tak rozsáhlou krizí prochází poprvé v kariéře. O to větší tlak na sobě cítí při vědomí, že zbytek kabiny i fanoušci od něj očekávají pravidelné bodové příspěvky. Zvlášť když pobírá královskou gáži.

Přestal střílet góly

Loni Johansen v 80 duelech posbíral solidních 64 bodů, jeho dosavadním rekordem je 71 bodů z ročníku 2014/2015. Dokáže taková čísla v blízké budoucnosti zopakovat? V Nashvillu se za to modlí.

Pravdou je, že za celou dobu působení u Predátorů se Johansenovi nedaří hlavně střelecky. Zatímco u Blue Jackets překlenul i hranici 30 gólů, ve městě country muziky zvládl maximálně 15 přesných zásahů ročně.

Musí hrát lépe,“ nekličkoval před novináři generální manažer klubu David Poile. „Potřebuje najít způsob, jakým bude mít na výsledky týmu větší vliv. Očekáváme od něj hodně a on to od sebe očekává taky,“ pokračoval upřímně muž, jenž má lví podíl na kvalitně složené soupisce Preds.

Nejisté výkony od snaživce s číslem 92 na zádech s napětím sleduje i hlavní trenér John Hynes a jeho kolegové. Ti postupně snížili Johansenův čas strávený na ledě na průměrně 15 minut a 43 sekund (započítáno 27 duelů, v nichž Nashville vedl kouč Hynes, pozn. autora). Tohle nejsou cifry hodné elitního centra.

Ke snížení Johansenova času mezi mantinely však byly především v tomto kalendářním roce vážné důvody. Od 29. ledna vstřelil pouze 3 góly a od stejného dne ani jednou nenastřádal v zápase víc jak jeden bod.

Zlepším se, trenére

Řekl jsem trenéru Hynesovi, že zase najdu svou hru, že to zase brzy přijde,“ ujišťoval Johansen. „Sdělil jsem mu, že na mě zase bude moci pohlížet jako na prvního centra a spoléhat na mě jako na týmovou oporu. To je moje práce, moje role a je třeba ukázat, že se s ní popasuji,“ dodal jedním dechem.

Jestli půjde jeho výkonnostní křivka brzy strmě vzhůru, se teprve uvidí. V Nashvillu má nicméně kontrakt až do konce sezony 2024/2025, takže zástupcům organizace nezbývá než doufat v hráčovy lepší zítřky.

Nebo že by snad Predators neriskovali čekání na lepší časy a zkusili čtyřku draftu z roku 2010 vyměnit? Kdo ví.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.