bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Chlap ze železa! Yandle překonal pohrůžky trenérů, covid a nakonec památný rekord

26. ledna 2022, 13:00

Patrik Czepiec

Dokonáno jest. Obránce Philadelphie Keith Yandle proráží cílovou pásku a na trůnu nejodolnějších hokejistů všech dob střídá Douga Jarvise. Proti Islanders v noci z úterý na středu přidal zápas s pořadovým číslem 965. Nikdo v dějinách ligy nezvládl víc startů bez přestávky. Přitom Yandle během své šňůry několikrát škobrtnul a málem o rekord přišel. Přesto po bezmála 13 letech boje stále drží pověst obětavce bez omluvenky.

Přenesme se proti proudu času nazpět do března 2009. Glendale, Arizona, Spojené státy americké.

Právě v tomto čase a na tomto místě začal Yandle počítat. Byl u toho muž, jehož soupis rekordů by obsáhnul stohy papírů. A tak nechal tehdy dvaadvacetiletého zadáka vyplout za tím svým.

Wayne Gretzky z pozice hlavního trenéra Coyotes umožnil znovuzařazení Yandlea do sestavy. Zápas předtím totiž proseděl na tribuně jako zdravý náhradník. Nebylo to naposledy, co ho některý z šéfů chtěl do této pozice uvrhnout, ale memento z Phoenixu nutilo zarputilého Američana rvát se o místo do posledních sil.

Manželství vydrželo

„Motivovala mě zároveň láska k hokeji. Prostě mě to baví,“ říká Yandle pro oficiální ligový web. „Všichni hrajeme sport, o kterém jsme snili od dětství.“

U některých ovšem láska nerezaví. Yandle si s NHL slíbil věrné manželství, rozvodové papíry zatím žádná ze stran nepodává.

Stačí pár čísel, aby každý pochopil, jak silné pouto ve skutečnosti je. Rodák z Bostonu se nepoddal už 4689 dní. Jak udává server Daily Faceoff, mezitím zažil pět trenérských rošád, přestup, výluku, dvakrát musel řešit svou budoucnost jako volný hráč.

Nejtěžší zkoušku nicméně podstoupil na startu loňské, zkrácené sezony. Joel Quenneville tehdy se svými kolegy na trenérské lavičce Panthers vážně zvažoval, že Yandlea zbaví jeho místa.

„Už nefiguruje v plánech Floridy a určitě nebude klíčovým faktorem. Dřív nebo později by měl zakotvit mezi zdravými náhradníky,“ psal vloni novinář Frank Seravalli z TSN.

Jeho předpověď se naplnila až v play off. Naštěstí pro milovníky historických zápisů. Nadstavbová část totiž do Yandleovy série nespadá. Ale i kdyby se kouč rozhodl jinak už během základní části, nyní pětatřicetiletý obránce není tím typem, který by přišel s prosebnou žádostí o milost.

„Ironman“ s jinými podmínkami

„Všichni chceme hrát v každém zápase. O tom potenciálním rekordu jsem se osobně s trenéry nikdy nebavil. Žádný hráč nesmí být výš než tým, takže jsem prostě doufal, že se do sestavy dostanu,“ vypráví Yandle otevřeně.

Podmínky měl v mnoha směrech lepší než Jarvis. Ostatně i proto je vytrvalců víc než v minulosti. Phil Kessel se hlásí o pozornost s 940 starty v řadě, Patrick Marleau vloni překonal absolutní rekord v počtu celkových zápasů. Před 35 lety nebyla tak prozkoumána životospráva, regenerace, hráči nastupovali v méně kvalitních výstrojích.

Ale zase nečelili jiným hrozbám. Konkurence od té doby výrazně vzrostla. I když dlouhověkost už není tolik výjimečná, produktivní věk hokejistů se neustále snižuje. Je těžší držet s mladými krok. A pak je tu hrozba nákazy virem COVID-19.

Suma sumárum, tři čtvrtiny všech hokejistů v současné NHL už zažilo alespoň jeden pozitivní test. Yandle nikoliv. A to se dokonce koronavirem nakazil Kevin Hayes, jeho spolubydlící z venkovních tripů.

„Když jsem působil u Coyotes, spoluhráč Ray Whitney mi říkával: ‚Pokud máš na dresu znak NHL, je to pro tebe dobrý den.‘“

Keith Yandle prožil dobrý den už 965krát za sebou. Ať už skončí kdykoliv, svým počinem se zapsal do učebnice hokejového dějepisu.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.