bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

DeAngelo ve Philadelphii končí. Ve 27 letech si připsal nelichotivý rekord

15. července 2023, 17:23

Jan Vojkůvka

Obránce Tony DeAngelo se stal rekordmanem NHL. Připsal si ovšem rekord, jenž není zrovna lichotivý a o který pravděpodobně ani nestál. Philadelphia se totiž člena svého kádru rozhodla vyplatit ze smlouvy. To se DeAngelovi stalo podruhé během kariéry a je vůbec prvním hokejistou, jenž byl dvakrát vyplacen z platného kontraktu!

Přestože je DeAngelovi teprve 27 let, už dvakrát se ho zaměstnavatel zbavil tím nejhorším možným způsobem. Žádná výměna, žádné oboustranné rozvázání kontraktu. Jedná se o tzv. vyplacení ze smlouvy, k čemuž se organizace NHL uchylují v drtivé většině případů ve chvíli, kdy nejsou s výkony či chováním svých hokejistů spokojeny a potřebují si uvolnit prostor pod platovým stropem. V podstatě tím dávají najevo, že takový hráč je jen přítěží a ostatní možnosti jeho odchodu selhaly.

Pro DeAngela to ale není žádná novinka. Stejným způsobem se jej v červenci 2021 zbavili Rangers, kteří s ním o necelý rok dříve uzavřeli dvouletou smlouvu v hodnotě 9,6 milionu dolarů. Tehdy se mladý obránce dostal do několika incidentů mimo kluziště a vedení Rangers došla trpělivost. Generální manažer Jeff Gorton DeAngelovi oznámil, že v Rangers skončil a v létě jej následně vyplatil ze smlouvy.

Kvůli tomu ještě v uplynulé sezoně byl zatížen platový rozpočet Rangers částkou 883 tisíc dolarů. Na druhou stranu se tehdy zbavili zlobivého chlapce a uvolnili si potřebný prostor pod platovým stropem.

Obdobná situace tak nastává i nyní. Sedmadvacetiletý DeAngelo uzavřel s Philadelphií před uplynulou sezonou smlouvu na dva roky s ročním platem 5 milionů dolarů. Ofenzivně se Deangelovi poměrně dařilo, dal 11 branek a přidal 30 asistencí. Jenže v obraně dost zaostával. Jako ostatně celá Philadelphia.

DeAngelo rovněž vyjádřil velkou nespokojenost s tím, že ke konci základní části zůstával pouze na tribuně a šušká se, že s vedením Flyers měl několik dost nepříjemných rozhovorů.

Flyers se pokusili bývalou devatenáctku draftu 2014 vyměnit do Caroliny, kde hrál v sezoně 2021/22, ale tento pokus selhal. Nakonec i kvůli smlouvě DeAngela. Hurricanes mají v rozpočtu prostor už jen dva a půl milionu dolarů a pětimilionový kontrakt DeAngela jim do jejich dalších plánů během léta příliš nezapadá.

A tak se stalo, co se muselo stát. Flyers umístili v pátek DeAngela na listinu nechráněných volných hráčů, ze které si jej mohl každý tým bez náhrady vzít. S ohledem na vysoký DeAngelův kontrakt tak však nikdo neučinil. Po 24 hodinách na této listině zůstal DeAngelo bez povšimnutí a Philadelphie ho konečně mohla vyplatit ze smlouvy.

Pro Flyers to znamená, že si pro nadcházející ročník uvolnili pod stropem částku 3,333 milionu dolarů. Do rozpočtu se jim totiž započítá pouze částka 1,667 milionu dolarů. Stejnou částku si pak automaticky odepíšou i v příští sezoně jako daň za vykoupení ze smlouvy.

A DeAngelo? Z něho je znovu volný hráč, který si může hledat nové působiště. Očekává se, že podepíše krátkodobý kontrakt s platem okolo jednoho milionu dolarů a pokusí se znovu restartovat kariéru. Už podruhé. Je ale otázkou, jestli mu ještě někdy někdo nabídne nějaký lukrativní kontrakt. Jakmile je hráč dvakrát vyplacen ze smlouvy, což se doposud nikdy nestalo, existuje velká šance, že se to může stát znovu...

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.