bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Detroitský motor se zadrhl. Dostanou šanci Šulák s Hronkem?

27. března 2018, 10:00

Jakub Prchal

Patnáct. Číslo, které vystihuje počet zápasů Detroitu bez výhry v základní hrací době. Celku z amerického severu se závěr základní části vůbec nedaří a nejraději by se už viděl na červnovém draftu.

Když Detroit před týdnem přerušil desetizápasovou sérii proher ubojovaným vítězstvím nad Philadelphií 5:4 po nájezdech (mimochodem také nad gólmanem Petrem Mrázkem), zdálo se, že je krize zažehnaná. Následně ale přišly další tři neúspěchy a vidinu výhry v základní hrací době už mužstvo kolem Jimmyho Howarda nepamatuje více než měsíc.

Přesněji řečeno, poslední takové vítězství se datuje na pětadvacátého února. A aby toho nebylo málo, šlo o jedinou výhru v základní hrací době z předchozích devatenácti duelů, tedy téměř jedné čtvrtiny základní části.

Detroit na pomezí: rychlost, nebo zkušenost?

Obrana Red Wings nešlape jako dobře namazaný stroj a spolehlivost defenzívy podobná kvalitě automobilových motorů, které se v oblasti dříve vyráběly, připomínají už jen jména. Ať už jde o Trevora Daleyho, Jonathana Ericssona, Niklase Kronwalla či Mikea Greena, všichni mají svá nejlepší léta za sebou. Snad jen posledně jmenovaný snese měřítka dnešní rychlostně postavené NHL, ten se ale ve zmiňovaném vítězném duelu proti Flyers zranil. Náhrada? Na první pohled žádná.

Vše samozřejmě souvisí i se situací kolem platového stropu, který organizaci svazuje ruce. Vždyť jen samotná sedmičlenná obrana zatěžuje platový strop přibližně pětadvaceti milióny. Čtveřici z hráčů navíc bez svolení nemůže generální manažer Ken Holland vyměnit kvůli klauzuli o nevyměnitelnosti. Hollandově těžké pozici by mohlo pomoci plánované navýšení platového stropu, to vše je ale běh na dlouhou trať. Otázkou však je, zda by se vedení i v takové situaci odvážilo posadit na tribunu své nejdražší hráče.

Hronek, Šulák a další. Kdy přijde šance?

V hlavním týmu opravdu není příliš na výběr, na farmě v Grand Rapids ale už druhou sezónu lítá nadějný dvacetiletý český obránce Filip Hronek, který trpělivě čeká na svoji šanci. Hronek v letošní sezóně zaznamenal v šedesáti zápasech třicet dva bodů, přičemž ve statistice účasti na ledě je nejlepší z celého týmu (+21) - druhý nejlepší má téměř o polovinu horší čísla (+12). Nikdo jiný než padesát trojka draftu 2016 nedisponuje lepšími statistikami.

Minulý týden pak organizace Red Wings povolala do záložního celku dalšího českého ofenzivního obránce – Libora Šuláka. Ten v letošní sezóně ve finské lize zářil, vždyť ve dvaačtyřiceti zápasech vstřelil devět branek a na dalších třiadvacet nahrával. S touto statistikou byl nejproduktivnějším bekem Pelikánů a dokonce se může pyšnit nejlepším bodovým průměrem ze všech obránců ligy. Lahti Pelicans, jeho tým, kam byl vedením Red Wings poslán namísto farmy v AHL, však vypadl v předkole play-off a Šulák obdržel povolávací rozkaz do zámoří. 

„Domluva je taková, že až nebudu nachlazený, měl bych naskočit v AHL. Zatím vůbec netuším, jestli už letos nakouknu do NHL, ale to je otázka toho, jak se bude dařit na farmě," přiznal Šulák pro Aktuálně.cz.

S koncem sezóny přichází čas na testování. Nebo ne?

Pokud si svůj sen nestihne splnit letos, šanci bude vyhlížet v příštím ročníku. „Taková je dohoda. Budu začínat v Americe, to už je stoprocentní. Teprve se ale ukáže, jestli zůstanu na farmě nebo půjdu do NHL. Záleží na tom, jak se připravím, a jak se mi bude dařit v kempu,“ dodává Šulák.

Třetím rokem hraje na farmě taktéž americký bek Robbie Russo, jehož čísla nejsou vůbec špatná. V minulém roce už do nejlepší hokejové ligy světa nakoukl a jako jeden z mála hráčů si udržel kladnou bilanci v účasti na ledě.

Dostane v Detroitu šanci mladá krev, nebo budou (i přes jistou neúčast v play-off) na severu Spojených států nadále spoléhat na veterány, kteří se vymykají trendům dnešní NHL? Je totiž velmi pravděpodobné, že změny v městě automobilů nastanou až teprve po vypršení starých a tučných smluv.

Aktualizace: Detroit povolal z farmy Joea Hickettse!

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.