bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Druhý Glendening? Mike Babcock našel i v Torontu nevybroušený diamant

11. prosince 2015, 12:25

Vojtěch Balon

V Torontu našli nečekaného vůdce čtvrté útočné formace. Stal se jím čtyřiadvacetiletý Byron Froese - hráč, jenž byl v roce 2009 draftován Chicagem, do týmu Blackhawks se ale nikdy neprosadil a před loňským podpisem s torontskou farmou Marlies hrál za Cincinatti v ECHL, tedy až třetí nejvyšší zámořské lize.

Froese si povolání do prvního týmu a oblibu u náročných příznivců Maple Leafs vybojoval nezdolnou vůlí, bojovností a nízkým pudem sebezáchovy. O tom leccos napoví už pohled na tvář rodáka z Winkleru, kterou "zdobí" dvě jizvy. Jedna z nich je u oka, druhá na nose. Tu si Froese přivodil před pár týdny, kdy byl v souboji s protihráčem naramplován obličejem na plexisklo a z jeho tváře vyzurčil potůček krve. Jizvu si bojovný útočník obnovil po podobném zákroku minulý týden, v onom zápase proti Winnipegu ale poté nevynechal ani střídání.

"Můj nos je tvrdý asi jako kámen. Už mi ho dřív operovali, kromě kostí na něm moc nezbylo. Když schytám hit, tak mě to bolí, ale nos se naštěstí nehne," řekl tvrďák Froese, jehož si na tréninkovém kempu trenér Babcock sotva všiml, svými výkony na farmě však renomovaného kouče donutil k tomu, aby ho koncem října povolal do prvního týmu. Od té doby Froese nevynechal jediné utkání.

"Doufal jsem v to, že si tvrdou prací vybojuji místo v týmu a že budu ten chlápek, na kterého se může trenér spolehnout i v klíčových momentech," pravil kanadský útočník. A přesně to se mu zatím daří - Byron Froese má na vhazování úspěšnost přes 52 % a průměrně za zápas odbruslí v oslabení kolem dvou a půl minut.

Babcock emoce krotí

Svými defenzivními statistikami Froese nápadně připomíná Lukea Glendeninga, nedraftovaného hráče, který koncem loňské sezóny v Detroitu pod Mikem Babcockem nebývale pookřál a v play-off patřil mezi klíčové hráče Red Wings. "Nenechme se těmito přirovnáními unést. Myslím, že Froese zatím odvádí velmi dobrou práci, pracovitějšího hráče než je Glendening ale v lize neznám," krotil euforii přísňák Babcock.

Pokud však Byron Froese nastavenou laťku udrží, přirovnání s Glendeningem už by nemusely být lichá. Babcocka si čtyřiadvacetiletý centr získal už teď, což potvrzuje i fakt, že Froese začínal 53 % svých střídání v obranném pásmu - číslo, které se řadí ke špičce NHL. "Buly ve vlastním pásmu jsou jednou z předností, které mi zajistí trochu vyšší čas na ledě," tvrdil winklerský rodák skromně.

A má pravdu, střílení gólů mu totiž na té nejvyšší úrovni zatím nejde. Ve farmářské AHL střelecky zářil, v Národní hokejové lize stále na první gól čeká, ačkoliv si po trénincích přidává a trénuje střelbu s trenérem brankářů Stevem Brierem. I proto je zatím srovnání s Glendeningem, autorem dvanácti gólů z minulého ročníku, předčasné.

"Ještě má před sebou dlouhou cestu, ale zlepšuje se a snaží se být co nejlepší," shrnul Babcock.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.