bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Gretzky a Lemieux? Paul Coffey je dokonale rozlišil

13. února 15:30

Jiří Lacina

Nemá smysl dlouze omílat, co pro lední hokej znamenali. Část kariéry spolu soupeřili a spousta lidí považuje právě Maria Lemieuxe za jediného reálného protivníka Waynu Gretzkymu, všeobecně uznávaného za nejlepšího hokejistu všech dob.

Pak je tu hráč, který by mohl klidně aspirovat na nejlepšího beka historie. Rozhodně na toho nejofenzivnějšího. V historickém bodování obránců jej nakonec těsně předstihl Ray Bourque, je to ale Paul Coffey, kdo drží spolu s Bobbym Orrem většinu sezónních rekordů.

A právě Paul Coffey měl i ojedinělou možnost zahrát si s Gretzkym i Lemieuxem.

V Edmontonu strávil v letech 1980-87 sedm sezón. Pak ho neshody s Glenem Satherem zavály do Pittsburghu. Oilers ještě nekončili, měli před sebou úspěšné tažení za pohárem v roce 1988 a 1990, ale Coffey nemusel smutnit. V Pittsburghu dozrávala generace, která měla taky vystoupat na vrchol. Coffey ho dobyl v roce 1991, pak se opět stěhoval.

Pokud s Gretzkym nasbíral třikrát přes 100 bodů, s Lemieuxem pokořil tuhle hranici dvakrát.

„S Waynem jsem mu hodil přihrávku, hnal se za ním, díval se, jak k sobě přitáhl celé kluziště a pak to dal někomu do prázdné brány,“ řekl Coffey v relaci Terriers Sportsman‘s Dinner. „Mariovi jste dali dlouhý pas, zrychlili jste, abyste získali místo v první řadě, a koukali, jak všechny obehrál a skóroval.“

Coffey dokonale shrnul, co oba hráče charakterizovalo. Gretzky mockrát v životě řekl, že přihrávka má jít v poslední možný okamžik. Jeho úmyslem bylo vytáhnout na sebe hráče a v poslední zlomek vteřiny předat puk. Čím větší pozornost na sebe přitáhl, tím spíš se někdo někde musel logicky uvolnit. A jestli někdo uměl najít spoluhráče milimetrově přesnou žabkou, byl to právě Gretz.

Lemieux byl individualista. Určitě byl také schopný přispět souhře šikovnou přihrávkou nebo tečí, nicméně pokud mohl nebo neměl jinou možnost, bez potíží se hnal do koncovky sám.

Ostatně Gretzky v tomto směru proškolil pittsburghského mladíka už na Kanadském poháru 1987, kdy odmítl jeho vrácenou přihrávku se slovy: „Ty jsi lepší střelec. Už mi puk nikdy nevracej! Od teďka já nahrávám a ty zakončuješ.“

Coffey se rovněž vyjádřil ke svému jedinečnému skluzu, který patřil k nejlepším v dějinách světového hokeje. Spousta jeho fanoušků vám řekne, že tenhle chlap po ledě nebruslil, nýbrž létal. Marek Malík, který zažil Coffeyho na sklonku jeho kariéry v Carolině, vyprávěl, že když se jezdila kolečka, celý tým je dával klasicky, Coffey pozadu a stejně všem ujížděl. 

Legendární bek vše spojil se začátky v tom nejpřirozenějším prostředí. Hodně času strávil jako dítě na přírodním ledě. „Je to hra bez pravidel. Trochu džungle. Dostaneš puk a musíš ho dát. Když ne, někdo tě vyzuje z bruslí. Učíš se být týmovým hráčem, zlepšuješ jednotlivé dovednosti. Učíš se zapadnout. Všechno ti pomáhá, hokej venku určitě. Na některých místech v Kanadě máš jedenáct měsíců v roce led.“

Dodejme, že Paul Coffey je od listopadu 2023 součástí trenérského štábu v Edmontonu a podle některých hlasů je také jeho práce velkým důvodem aktuálního zlepšení Olejářů. Nikdy by neposbíral tolik bodů, kdy neuměl číst hru, kdyby ji neviděl v souvislostech. Bývalý zadák prý velmi precizně organizuje především defenzivu Oilers.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.