bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Gudas a Foligno, kapitáni na dobu určitou. Komu prošlapávají cestu?

24. září 17:00

Tomáš Zatloukal

Možná vás ty volby překvapily. Vždyť ani Nick Foligno, ani Radko Gudas nepatří ke stálicím, co hrají za chicagské Blackhawks, respektive anaheimské Kačery dlouhá léta. Nenaplňují ani představu o kapitánovi coby největší hvězdě. Přesto se jejich kluby rozhodly jim svěřit tuto prestižní a váženou funkci. Proč a na jak dlouho?

Zkušenosti, vůdčí kvality, respekt, mentorství i ochota se zastat spoluhráčů, klidně i pěstmi.

Tak lze shrnout kvintet předností, které mluvily jak pro Gudase, tak pro Foligna. Snadno přebily onen mínus v podobě relativně krátkého angažmá.

V minulosti najdete vícero takových případů. Co třeba Brian Gionta v Buffalu nebo Adam Foote v Coloradu? Oba kapitánovali hned po svém příchodu...

Gudas byl týdny před svým jmenováním frekventovanou personou na sociálních sítích Ducks, vše směřovalo k tomu, že dostane důvěru. Jako první český plejer od roku 2012!

Náhle se, tedy alespoň v očích veřejnosti, v kabině už to mohlo být a zřejmě také bylo dávno tak, stal favoritem na přišití céčka na dres.

Nutno podotknout, že měl za sebou znamenitý ročník, kdy exceloval mimo jiné v obětavosti a nasazení a pro méně ostřílené parťáky byl hokejovým tátou.

Odsunul do pozadí jiná často zmiňovaná jména, třeba Alexe Killorna.

A především Masona McTavishe, o kterém se už pár let říká, že je to kapitánský „,materiál“. Že je z vůdcovského těsta.

Jenže je mu stále jen jednadvacet a v Anaheimu nejspíš usoudili, že mu prospěje, když dostane klid na své výkony a herní i osobnostní růst. Role lídra je náročná, přínáší sebou opuštění komfortní zóny.

Navíc mančaft je v přestavbě a nutně nepotřebuje, aby největší zodpovědnost a s ním spojený tlak na sebe převzalo mladé jádro.

To vzácné písmeno, se kterým hrával jeho táta (nastupoval totiž za Calgary Flames), zkrátka na McTavishe ještě chvíli počká. Ale počítá se s ním, zatím mu zůstane áčko.

Do kdy? Gudasovi končí smlouva v roce 2026.

Prakticky identická situace je v Chicagu, kde navíc pro Foligna mluvil fakt, že už kapitánem býval. A vybavíte si, jak se zranil při bitce, při které mstil Connora Bedarda?

Je ložené, že jednou céčko uzme právě Bedard. Podle zvyklosti, že kapitánem je ten nejlepší hráč. Ten, co táhne kádr. Po vzoru Connora McDavida, Sidneyho Crosbyho či Wayna Gretzkyho.

Teď se ale potřebuje soustředit na svou druhou sezonu v NHL.

Ta má renomé té nejzáludnější, ostatně jste asi už slyšeli o kletbě druháka.

A pak? I Folignovi zbývají z kontraktu dva roky.

Je možné, že žezlo předá dřív.

Záleží, jak se bude Bedardovi dařit. A jak i lidsky bude dorůstat ve vůdce. Na obojí dostal komfort. Když už ne od soupeřů a novinářů, kteří po něm stejně půjdou, tak od Černých jestřábů jako takových.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.