bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Haška, Rinneho i Holtbyho posunul Korn na vrchol. Askarov měl být další

28. srpna 10:00

Tomáš Zatloukal

Měli jsme opravdu dobrý plán pro jeho rozvoj. Barry Trotz, generální manažer nashvillských Predátorů, nechtěl Jaroslava Askarova vyměnit. Ale poté co si ruský talent řekl o trejd veřejně, musel urychleně konat. V koši tak končí plán Mitche Korna, legendárního brankářského guru, na jeho rozvoj.

Prcek s půlitry.

I tak se Kornovi, jak vzpomíná Hašek ve své biografii, říkalo. Zároveň v knize Chytám svůj život vysekl drobnému Američanovi hlubokou poklonu.

Za to, jak cenné rady mu dával a jak ho herně posunul, přičemž akrobata s devětatřicítkou nepředělával. Respektoval jeho silné stránky. A pomohl smazat ty slabší.

Setkali se v Buffalu a Hašek pak u Sabres šestkrát vyhrál Vezinovu trofej. Cenu pro top gólmana NHL pod Kornovým vedením získal i Braden Holtby. Mezi ligové hvězdy za pomoci geniálního kouče vystřelili také Pekka Rinne (rovněž vítěz Veziny) a Tomáš Vokoun.

V posledních letech se podílel na výkonnostním vzestupu Vítka Vanečka, Philipa Grubauera nebo Ilji Sorokina.

Málokdo má v branži takové renomé jako Korn, který proslul přenášením vědeckých poznatků do tréninkových metod. Do absolutní špičky chtěl pomoct i Askarovovi, výjimečně nadanému, ale také svéhlavému rodákovi z Omsku.

„Chtěli jsme ho dostat na elitní úroveň. Naše brankářské oddělení strávilo nespočet hodin tím, aby pro něj ušilo plán na míru. Odpovídající jeho potenciálu. Předložit jsme mu ho už nestihli,“ lituje Trotz, se kterým Korn spolupracuje už přes dvě dekády.

„S naším plánem pro jeho rozvoj by stal náramným gólmanem pro nás nebo velkým lákadlem pro ostatní kluby, kde by mohl dlouhé roky skvěle chytat,“ míní Trotz.

Ví, že o Askarova přišel brzy. V době, kdy se jeho hodnota ani nepřiblížila maximu. Proč? Podcenil ctižádostivost a soutěživost dvaadvacetiletého maskovaného muže, který už nechtěl čekat na svou šanci. Nehodlal dál setrvávat v AHL.

Osmiletá smlouva pro jedničku Juuse Sarose přinutila Askarova jednat. I za cenu, že mu nebude radit ten nejpovolanější. „Prcek s půlitry,“ co posunul na vrchol Haška, Rinneho i Holtbyho.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.