bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Kolik milionů si na SP vystřílí bez smlouvy hrající Johnny Gaudreau?

20. září 2016, 18:00

Michal Muška

Connor McDavid, Auston Matthews nebo Jack Eichel – to jsou hlavní mediální tváře opěvovaného týmu Severní Ameriky na letošním Světovém poháru. Trochu ve stínu pak ale číhá nejproduktivnější hráč tohoto výběru v uplynulém ročníku NHL, čerstvě třiadvacetiletý Johnny Gaudreau. Rodák z amerického Salemu má přitom v Torontu hned dvojí motivaci, hraje totiž i o výši svého nového kontraktu.

Generální manažer Calgary Flames Brad Treliving měl na začátku léta před sebou tři hlavní úkoly. Zatímco ty první dva zvládl rychle, když do brankoviště přivedl kompletně novou dvojici Elliott – Johnson, a vyhozeného trenéra Boba Hartleyho nahradil progresivnějším Glenem Gulutzanem, s tím třetím si dává pořádně na čas. A co že ten poslední úkol obnáší? Nic menšího než podepsat dva nejproduktivnější Plameny uplynulé sezony, Seana Monahana a Johnnyho Gaudreaua, jimž oběma vypršely tříleté nováčkovské kontrakty a stali se tak chráněnými volnými hráči.

Dlouho to vypadalo, že agenti obou útočníků sází při vyjednávání na sehranost mladého dua a oba kontrakty by tak mohly být uzavřeny za podobných podmínek společně. Podíváme-li se ale na statistiky, zjistíme, že Gaudreauova přítomnost na ledě je pro Monahana daleko důležitější, než je tomu naopak. Kanadský centr tak nakonec v polovině srpna jako první podepsal smlouvu, která mu zaručuje téměř 45 milionů dolarů během následujících sedmi let.

Krátce po tomto podpisu mnozí čekali i novou smlouvu pro sedmého nejproduktivnějšího hráče uplynulé sezony, ta ale před startem Světového poháru nepřišla, načež Gaudreau médiím sdělil, že během turnaje v Torontu se bude plně soustředit na hokej a k jednání se vrátí až po vyřazení. Podobně jako třeba jeho letošní spoluhráč Jakub Nakládal tedy hraje v Air Canada Centre bez smlouvy, což mu dává další možnost ukázat, proč podle kanadského novináře Erica Francise hráčův agent požaduje pro svého klienta osm milionů ročně. Francis zároveň dodal, že Flames by svou mladou hvězdu rádi podepsali za podobnou částku jako zmíněného Monahana, což činí rozdíl zhruba půldruhého milionu ročně. Obě strany by pak přitom měly mít zájem o dlouhodobý, pravděpodobně sedmiletý či osmiletý kontrakt.

Jaké jsou argumenty obou táborů? Treliving a spol. bezesporu zmiňují fakt, že Gaudreau má za sebou teprve dvě sezony v dospělém hokeji a že s jeho malou postavou by mohl dřív nebo později přijít nějaký komplikovaný úraz. Calgary navíc momentálně neoplývá ani velkou rezervou v platovém stropu, pokud by přistoupilo na požadovaných osm milionů ročně, zbylo by pod čarou už pouze zhruba půl milionu dolarů. Je tedy jasné, že vedení Flames chce „cap hit“ za každou cenu dostat dolů.

Jenže Gaudreau a jeho agent Lewis Gross mají v této debatě navrch. Co mohl totiž ve své dosavadní kariéře zatím Johnny Hockey dokázat více? Poté, co byl draftován až ve druhé stovce draftu 2011, pomohl sedmi góly k triumfu americké dvacítky, získal Hobey Baker Award pro nejlepšího univerzitního hráče a stal se jednou z ústředních postav amerického týmů na MS 2014. V nováčkovské sezoně nasbíral skvělých 64 bodů, a že nešlo o náhodu potvrdil v uplynulém ročníku, kdy dosáhl téměř hranice bodu na zápas. A že by měl být díky své postavě náchylný na zranění? To je spíše mýtus než obava s reálným podkladem, vždyť ze 176 zápasů v nejslavnější hokejové lize, k nimž mohl nastoupit, odehrál rovných 171. Však se podívejte, kolik zápasů vynechal ve své kariéře též vzrůstem malý Patrick Kane...

Právě poslední vítěz Art Ross Trophy byl před sedmi lety po vypršení nováčkovské smlouvy v podobné situaci. Z přiložené tabulky můžete vysledovat, že si v úvodu kariéry počínal velice podobně jako Gaudreau, čímž si vysloužil pětiletou smlouvu s průmerným platem 6,3 milionů dolarů. Jenže tehdy se platy v NHL pohybovaly i vzhledem k jinak nastavenému platovému stropu níže. V posledních letech se nové podpisy prodražují čím dál více a tak je možná lepším příkladem ke srovnání loni uzavřený kontrakt Vladimira Tarasenka. A ten už je přeci jenom finančně někde jinde.

Nyní tak Gaudreau nastupuje na Světovém poháru v černých barvách severoamerického týmu do 23 let bez platné smlouvy, a přestože fanoušci Plamenů už jsou z nekonečných jednání pořádně nervózní, pro hráče samotného to nakonec může být výhra. Americký útočník totiž může na turnaji těch nejlepších hráčů světa dokázat, že si nejvyšší kontrakt v historii Calgary Flames zaslouží. Jak se mu v této snaze zatím daří? Posuďte sami. Spolu s čerstvým vítězem Stanley Cupu Patricem Hörnqvistem (3+2) vyhrál produktivitu přípravných zápasů, na samotném turnaji si pak zatím připsal v obou dosavadních duelech po bodu. A to ho přitom hlavní kouč Todd McLellan neposílá na led zdaleka tak často jako třeba strůjce úvodní branky dnešního zápasu s Ruskem Connora McDavida. Řekne si ve zbytku turnaje Johnny Hockey o onen osmimilionový kontrakt, nebo ho zítra večer Švédové pošlou i s dalšími mladíky domů? To se teprve dozvíme, troufám si ale tvrdit, že Brad Treliving bude muset po skončení turnaje sáhnout pořádně hluboko do klubové kasy. A právem.

Gaudreau přibližuje své oblíbené tréninkové metody

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.