bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Montgomery, Ruff, nebo Hakstol? NHL zveřejnila trio finalistů pro Jack Adams Award

6. května 2023, 17:23

Jan Vojkůvka

Liga zveřejnila trio finalistů, kteří se budou letos ucházet o Jack Adams Award. Stane se nejlepším trenérem sezony 2022/23 lodivod Bostonu Jim Montgomery, šéf střídačky New Jersey Lindy Ruff, nebo Dave Hakstol, jenž dovedl Seattle do premiérového play-off?

Loni se stal nejlepším koučem NHL Darryl Sutter, před ním si Jack Adams Award přisvojili Rod Brind'Amour, Bruce Cassidy a v roce 2019 Barry Trotz. Kdo ale na tyto úspěšné trenéry naváže letos?

Papírovým favoritem na ocenění pro nejlepšího trenéra je jednoznačně Montgomery. Na střídačku Bostonu Bruins přišel před touto sezonou a hned začal se svým týmem přepisovat historii. Bruins pod jeho vedením zaznamenali nejvíce výher v základní části v historii NHL (65), nejvíce bodů (135) a také rekordní čtrnáctizápasovou šňůru výher na vlastním ledě (mezi 15. říjnem a 3. prosincem). A po zásluze si Medvědi připsali Presidents Trophy.

Byť všechny tyto úspěchy přišly vniveč, když Boston padl hned v prvním kole play-off s Floridou, excelentní výkony v základní části dělají z Montgomeryho hlavního aspiranta na posezónní trofej.

Třiapadesátiletého trenéra se pokusí při hlasování ohrozit Lindy Ruff. O deset let starší Kanaďan trénuje New Jersey od roku 2020 a dotáhl Ďábly do prvního play-off od roku 2018. Vítěz Jack Adams Award z roku 2006 navíc také pomohl svému týmu k rekordním zápisům. Poprvé v historii se Devils povedlo vybojovat 52 výher a získat 112 bodů.

Kromě toho New Jersey předvedlo enormní zlepšení oproti minulé sezoně. Vlastně nejvýraznější zlepšení v historii. Oproti sezoně 2021/22 totiž Devils získali o 49 bodů víc, což je nejvíce od sezony 1995/96, kdy se v základní části NHL začalo hrát 82 zápasů.

Posledním z finalistů je čtyřiapadesátiletý Dave Hakstol, který trénuje Seattle Kraken od minulé sezony, kdy Seattle v lize debutoval. Pod jeho vedením se hráčům Krakena povedlo vybojovat premiérový postup do play-off. Seattle se navíc připojil k Vegas Golden Knights a Atlantě Flames (nyní Calgary Flames), což jsou jediné organizace, které začínaly od nuly a během prvních dvou sezon v NHL dokázaly projít do bojů o Stanley Cup.

Letošní udílení cen NHL je naplánováno na 27. června.

Další známé nominace
James Norris Memorial Trophy - Adam Fox (Rangers), Erik Karlsson (Sharks), Cale Makar (Avalanche)
Calder Memorial Trophy - Matty Beniers (Kraken), Owen Power (Sabres), Stuart Skinner (Oilers)
Frank J. Selke Trophy - Patrice Bergeron (Bruins), Nico Hischier (Devils), Mitch Marner (Maple Leafs)
Lady Byng Memorial Trophy - Jack Hughes (Devils), Anže Kopitar (Kings), Brayden Point (Lightning)

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.