bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Nathan Horton z Columbusu má poškozenou páteř a jeho kariéra je v ohrožení

22. října 2014, 17:01

David Motloch

Pro Nathana Hortona v mnoha ohledech zlomová sezóna. S Columbusem, který se letos pyšní statusem týmu na vzestupu, mohl dokázat velké věci. Jenže všechno je jinak. Po sérii zranění, která se objevila ještě v loňském roku, přišla další špatná zpráva. Hortonovi diagnostikovali poškozenou páteř v dolní části zad a letos již do NHL s jistotou nezasáhne. Otazník visí i nad celou jeho kariérou.

V létě 2013 podepsal bývalý útočník Floridy či Bostonu lukrativní smlouvu s Columbusem. Ta zněla na sedm let ve výši 37,1 milionu amerických dolarů. Pravé křídlo ve službách Blue Jackets však od té doby odehrálo za svůj nynější klub pouze 36 zápasů vlivem zranění ramena a břicha ještě z loňského ročníku.

V úterý večer však vyšla do světa další špatná zpráva. Devětadvacetiletý Horton se vypořádává s degenerativním poškozením páteře, které by mohlo ukončit jeho dosavadní kariéru. Podle samotného hráče se jeho problémy s páteří zhoršily v letošním létě během trénování na Floridě. Rodák z kanadského Wellandu, který už několik let zápasí s problémovými zády, si od doktora vyslechl diagnózu na vážnou degeneraci páteře ve spodní části zad. Prvotní předpoklady říkají, že se Horton minimálně letošní ročník k hokeji již nevrátí, pokud vůbec někdy.

Trojka draftu z roku 2003 může podstoupit i operaci, ta je však brána až jako poslední možnost a ani samotný zákrok nezaručuje žádný úspěch. „Nathan je v trvalých bolestech,“ vyjádřil agent Paul Krepelka pocity svého klienta pokračoval dále: „Je velmi frustrovaný. Většinou se jedná o bezstarostného a šťastného chlapíka, ale nyní cítí pouze frustraci“.

Většina z jeho mzdy započítané do platového stropu (5,3 milionu amerických dolarů za sezónu) pokryje pojistka a Horton může být umístěn na dlouhodobou listinu zraněných hráčů, aby se týmu uvolnilo místo pod platovým stropem. Pro generálního manažera Jarma Kekalainena se však nejedná o vůbec lehkou situaci. Prostředky na zaplnění mezery po Hortonovi totiž sice má, ale kde hledat? Horton byl charakteristický svou tvrdou hrou, rychlostí a uměním s pukem. Těmito herními prvky se hráč s číslem osm na zádech prezentoval celou svou desetiletou kariéru v NHL a nahradit hráče jeho kalibru je velmi těžké, ne-li nemožné.

Přestože hokejista pocházející z Ontaria stihl za Columbus nastřílet pouze pět branek a celkově nasbíral 19 bodů, organizace Modrokabátníků s jeho příspěvky letos počítala v rámci boje o pozice zaručující play-off. Absence Hortona neznamená pro Columbus nutně katastrofu, o citelnou ztrátu se však jedná zcela jednoznačně.

Je tu však další věc, kvůli které musí být i samotní fanoušci velmi frustrovaní. Horton si vybral tuto nejmladší organizaci v NHL jako volný hráč, což se u elitních hokejistů stává opravdu velmi zřídka. „Nathan podepsal smlouvu s Columbusem aby hrál velkou roli v týmu, který je na vzestupu. Moc se na to těšil. Fakt, že zatím nebyl schopný přispět týmu žádným významným způsobem, je pro něj extrémně frustrující,“ dodal další slova k pocitům Hortona jeho agent.

Přestože však Blue Jackets registrují velkou ztrátu, nejtěžší je se s danou situací srovnat pro samotného hráče. Ten si v průběhu své kariéry přivodil řadu zranění, z nichž asi nejznámější a také nejvážnější přišlo po devastujícím hitu tehdejšího obránce Vancouveru Aarona Romea z finále Stanley cupu v roce 2011, ze kterého Horton odešel s otřesem mozku.

Pokud už kanadský hokejista nepřidá v NHL další starty, jeho statistiky budou vypadat následovně: 627 odehraných zápasů, z toho 203 branek a celkem 421 bodů. Ještě lepší však jsou jeho čísla v play-off, kde odehrál 43 utkání s bilancí 15 branek a 36 bodů. Jediná statistika, na které však samotným hráčům skutečně záleží, je zisk Stanley Cupu. A ten devětadvacetiletý útočník získal s Bostonem.

Stále je zde naděje, že se pravé křídlo Columbusu uzdraví a bude opět nastupovat v NHL. Pokud se však tento scénář nenaplní, NHL ztratí talentovaného hráče v ještě stále mladém věku. V neposlední řadě si budou muset Blue Jackets vystačit sami se sebou, anebo bude muset generální manažer Kekalainen na trhu s hráči kouzlit, aby do týmu přivedl adekvátní náhradu.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.