bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Pomáhá shánět peníze rodinám postiženým rakovinou. Lee obdržel King Clancy Memorial Trophy

30. května 19:00

Jan Vojkůvka

Jak se pomaličku blíží letošní play-off do své cílové rovinky, postupně se rozhoduje o držitelích jednotlivých ocenění za sezonu 2023/24. Dalším držitelem jedné takové ceny byl vyhlášen útočník New Yorku Islanders Anders Lee, jenž vyhrál King Clancy Memorial Trophy.

King Clancy Memorial Trophy je každoročně udělována hráči NHL, který je nejlepším příkladem vůdčích schopností na ledě i mimo něj a má významný humanitární přínos ve své komunitě. Zatímco loni toto ocenění obdržel Mikael Backlund z Calgary, letos byl oceněn Anders Lee z Islanders.

Třiatřicetiletý forvard od roku 2017 spolupracuje s nadací Jam Kancer in the Kan, která se zabývá sháněním peněz pro rodiny postižené rakovinou a také jarmarky, na nichž rovněž připravuje zábavný program, díky němuž mohou nemocné děti a jejich rodiny na chvíli zapomenout na krutou diagnózu.

Od roku 2017 se Lee přímo podílel na tom, aby pro tuto nadaci bylo vybráno 2,5 milionu dolarů, ať už účastí na jarmarcích či přes dary. V roce 2023 pak sám zařídil pořádání jednoho takového trhu, na němž bylo vybráno 125 tisíc dolarů. Lee k této částce přidal dalších 30 tisíc dolarů.

„Je vždy úžasný zážitek setkat se s těmi dětmi a rodinami,“ řekl Lee v rozhovoru pro oficiální stránky NHL. „Měl jsem zvláštní vztah s jedním z nich, Fenovem (Pierre-Louisem), byl to můj člověk a opravdu velká inspirace, která za tím vším stojí,“ zavzpomínal na jedno z dětí, se kterým se setkal krátce po vstupu do nadace Jam Kancer in the Kan.

Tento chlapec dokonce při jednom ze zápasů Islanders měl tu čest vhodit slavnostní buly mezi Leeho a Patricka Kanea. V roce 2018 Fenov Pierre-Louis zemřel po dlouhých letech boje s neuroblastomem, což je nejčastější mimolebeční pevný tumor v dětském věku. Bylo mu pouhých 17 let.

„Chtěl jsem pokračovat v poselství, které měl on, pomáhat dětem a rodinám s rakovinou, měnit věci k lepšímu, jak jen to jde. Bylo mi ctí dělat to pro něj, být součástí nadace a dělat nějakou práci v okolí Long Islandu,“ dodal držitel King Clancy Memorial Trophy, jenž obdrží také šek v hodnotě 25 tisíc dolarů. Částka je určena na charitu.

Lee v uplynulé sezoně v 81 zápasech nastřílel 20 branek a přidal 17 asistencí. Pomohl Ostrovanům k postupu do play-off, v němž ale skončil jeho tým hned v prvním kole. Přestože Lee dal gól a zapsal tři nahrávky, Islanders padli s Carolinou 1:4 na zápasy.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.