bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Potichu mezi nejlepší. Vesey už rozruch nedělá a plní vysoká očekávání

2. listopadu 2016, 13:00

Martin Zíta

Nejsledovanější nováček bezpochyby brázdí ledy NHL v dresu Toronta Maple Leafs, avšak přes léto mediální pozornosti upřené na Austona Matthewse silně konkuroval jiný zelenáč. Jimmy Vesey tehdy pobouřil mnoho hokejových příznivců a každý byl zvědavý, jak si vlastně hráč naskakující do NHL z univerzity povede. Odpověď? Zatím nadmíru dobře.

Více než šest gólů dal k 2. listopadu v NHL pouze dva hráči. Chicagský Arťom Anisimov a Blesk Steven Stamkos, přičemž je pronásleduje smečka právě šestigólových střelců. Mezi nimi jsou například Richard Pánik, Auston Matthews, Patrik Laine a také Jimmy Vesey.

Poslední jmenovaný dokráčel mezi střeleckou smetánku mladé sezony poměrně potichu. V létě ale byla jeho situace opačná.

Jimmy Vesey odmítl v létě podepsal smlouvu s Nashvillem Predators, týmem, který jej před několika lety draftoval. Málokomu jeho rozhodnutí přišlo jako férové. Predátoři ztratili přednostní právo při vyjednávání a situaci se pokusili vyřešit výměnou s Buffalem.

Vesey ale své rozhodnutí nezměnil. A tak si jako držitel Hobey Baker Award pro nejlepšího univerzitního hráče roku mohl vybírat z nabídek všech týmu NHL. A nakonec si vybral New York Rangers.

Jak si povede v NHL? A má vůbec na NHL? Hokejový svět si kladl mnoho otázek. Někteří fanoušci si dokonce i přáli, aby Vesey v nejlepší lize světa vyhořel.

Mladá sezona 2016/17 nabízí brzké odpovědi. Kladné.

Krok po kroku mezi nejlepší

Vesey vstřelil už zmíněných šest branek a dělí se o pozici nejlepšího střelce mezi nováčky. Celkem pak má na svém kontě devět bodů, více jich mezi zelenáči má jen William Nylander (11) a Matthews (10).

U Veseyho je ale pozoruhodná jedna věc, která často nebývá výsadou mladých útočníků. Góly a body sbírá pravidelně. Ne nutně po velkých hrstech, ale pravidelně.

Již zmíněný Matthews, se kterým se dělí o čelo střelecké tabulky vstřelil svých šest branek ve třech zápasech. Teď navíc nebodoval už čtyřikrát v řadě. Vesey naopak svůj střelecký účet rozložil do pěti utkání a nejdéle byl na suchu v úvodu sezony, kdy dva zápasy čekal na první bod.

„Popravdě jsem překvapil sám sebe. Nečekal jsem, že si na NHL tak rychle zvyknu," řekl Vesey novinářům po nočním zápase se St. Louis. Mimochodem prvním zápasem, kdy Vesey poprvé bodově „explodoval". Brankou a dvěma asistencemi přispěl k výhře 5:0.

Jeho výkony už také promlouvají do historie tradičního týmu z New Yorku. Vesey se stal prvním nováčkem po dlouhých šestadvaceti letech, kterému se povedlo vstřelit šest gólů v prvních deseti zápasech.

Zásluhu nesou spoluhráči

„Chodit na led s tak skvělými hráči jako jsou Rick Nash a Derek Stepan mi hodně ulehčuje práci. Trenér Vigneault mě navíc posílá do situací, kdy se mohu prosadit," odmítal ale Vesey příliš prožívat povedený start do sezony.

 Podle Veseyho je jeho výkon zároveň zrcadlem toho, jak si na ledě věří. Právě díky zkušeným spoluhráčům. „Dovolím si věci, které bych si ještě před pár zápasy nedovolil. Podporují mě, radí mi, jsou to hráči, ke kterým můžu vzhlížet," zakončil.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.