bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Přijela pouť! NHL počtvrté začíná v Praze, kořeny sahají až do roku 1989 a Haškovi s Jágrem

6. října 2022, 17:00

Tomáš Zatloukal

NHL. Tři písmena, co mají pro hokejové fanoušky až magickou přitažlivost. Symbolizují elitní, bohatou a profesionální ligu, v níž se nejznamenitější plejeři bijí o nablýskaný Stanley Cup. S kultovní trofejí křepčili v sametovém roce 1989 hráči Calgary Flames. A právě ti se tehdy ukázali československým divákům v exhibicích na ledě holešovické Sportovní haly proti národnímu mužstvu. Nyní se Praha počtvrté stává dějištěm "ostrých" mačů slavné soutěže. Půjde o body.

Byla to před 33 lety velká sláva.

Na frajery z NHL, co sem letěli půl dne přes Londýn, byly zvědavé davy diváků. Dvakrát jich přišlo 14 tisíc! A krom renomovaných hvězd v čele s Mikem Vernonem, Joem Nieuwendykem a Dougem Gilmourem viděli jeden večer brilantní výkon Dominika Haška a ten druhý zase reprezentační debut tria Jágr, Reichel, Holík.

Kdyby jen tehdy kouč Plamenů Terry Crisp tušil, že v pozápasovém interview chválí budoucího gólmanského krále NHL. A že proti němu stál hráč, co jednou překoná Gordieho Howa. A také bystrý centr s dělovou ranou, který bude za Calgary sázet i 40 fíků za sezonu.

Trvalo dalších 19 let, než se NHL do stověžatého města vrátila.

Tentokrát už do O₂ areny, do samostatného Česka a se soutěžními duely.

Hlavní figurou dvojzápasu mezi newyorským Rangers a Tampa Bay Lightning měl být Jágr, jenže ten dal přednost ruské štaci. I tak fanoušci sledovali kvartet Čechů, tribuny byly dvakrát do posledního místečka vyprodané. NHL jasně ukázala, že její atraktivita nestojí a nepadá s jediným, byť zcela ojedinělým borcem.

Věhlasná liga začínala v Praze také v letech 2010 a 2019. Předvedli se třeba David Krejčí, Jakub Voráček nebo už podruhé Radim Vrbata s Petrem Průchou. Z es světového formátu byli k vidění Patrick Kane, Claude Giroux i Tyler Seguin (blýskl se úvodní trefou kariéry), Boston se z tuzemské metropole odrazil až ke Stanleyovu poháru. 

Nutno vzpomenout také na exhibici z roku 2011, kdy Jezdci z Manhattanu vyzvali ve Sportovní hale, svatostánku s mimořádným geniem loci, v přípravném souboji Spartu.

A teď je tu NHL znovu. Počtvrté odstartuje sezonu v českých kulisách, Tomáš Hertl už provedl parťáky ze San Jose Prahou a nemůže se dočkat, až poprvé za Sharks nastoupí před zraky staršího bráchy Jaroslava. Na páteční a sobotní duely s nashvillskými Predátory se naladil gólem v "přáteláku" s berlinským Eisbärenem.

".Bude to fantastický zážitek," říká. V NHL patří k našim nejvýraznějším zástupcům, snad jen David Pastrňák by vyvolal větší humbuk a prudší horečku. Měl přijet v roce 2020, plány na dvě vystoupení Medvědů ale tehdy uťala koronavirová pandemie. Nyní už budou příznivci NHL nasyceni, byť je možná znervóznilo dění kolem ruských hokejistů.

Zájem je enormní, zbývají poslední fleky.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.