bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Puljujärvi dostává novou šanci. Možná klíčovou pro vývoj kariéry

13. listopadu 2017, 18:50

Robert Rampa

O Jessem Puljujärvim jsme psali už na začátku října. Tehdy jej generální manažer Edmontonu Oilers poslal do AHL se slovy, že ho svými výkony zastínili ostatní spoluhráči. Konkrétně Kailer Yamamoto. Jenomže Yamamoto je po odehrání devíti zápasů zpátky v juniorské WHL a se zraněnými Slepyševem a Caggiulou přišla konečně další šance pro 19letého Fina.

Puljujärvi si na NHL počká. Yamamoto jej zastínil, říká Chiarelli

Mladý Jesse nepřichází jako zázračný zachránce, trenér McLellan upozorňuje, že mu spoluhráči musí pomoct. Zároveň ale nemá smysl, aby zabředl do čtvrté lajny. „Chceme vidět Jesseho vývoj, přivedli jsme ho, aby hrál v prvních dvou formacích,“ říká McLellan. „Chceme také vidět, jestli se zlepšil v obraně, v napadání, hledáme u něj zodpovědnost.“

Svá slova také splnil, Edmonton s Puljujärvim v sestavě odehrál už dvě utkání. Obě sice prohrál, nováček ale nezklamal. S ice-timem přes patnáct minut se dokázal prosadit, a to hned v prvním zápase proti Rangers s Lundqvistem v bráně. „Nikam jsem nemířil, jen jsem chtěl dostat puk na bránu,“ komentoval gól Puljujärvi, který do utkání nastoupil v lajně s Lucicem a Nugentem-Hopkinsem.

Americký novinář Mike Griffith o talentu křídelníka nepochybuje. Upozorňuje pouze, že po mentální stránce nemusí být dostatečně vyspělý. „Myslím, že loni byl trochu vyhořelý, jeho čísla byla v pořádku, ale nebylo to žádné wow, ten bude dobrý,“ popisuje Griffith.

Puljujärvi narostl do obřích rozměrů (193 cm, 95 kg), je na něm, aby dokázal, že své rozměry umí využít a stát se dynamickým útočníkem. Trenéři v Americe s oblibou říkají, že hráč je pouze tak dobrý, jak se mu zadaří v dalším utkání. Pro Jesseho to znamená, že v každém utkání bude muset předvádět skvělé výkony a dokazovat svou kvalitu.

Kouč McLellan si zlepšení zatím všímá. „Řekli jsme mu, na čem má v AHL pracovat. Z individuálního hlediska jsme spokojení. Odehrál dobrá utkání a měl by z ledu odcházet sebevědomý,“ vyjadřuje opatrně spokojenost McLellan.

Nugent-Hopkins souhlasí, výkony Puljujärviho se mu líbí. „Odehrál přes patnáct minut, je silný a pokud bude hrát sebevědomě, je to síla, s kterou soupeři budou muset počítat.“

Podobný vývoj zažil Leon Draisaitl

V roce 2014 přišel v draftu Leon Draisaitl na řadu jako třetí. Po 37 utkáních s Oilers (dva góly, devět bodů) byl poslán do WHL, další rok začal v AHL, kde za šest zápasů zaznamenal jenom jeden gól a jednu asistenci. Pak se ale zranil Jordan Eberle a Draisaitl dostal šanci. V dalších 72 utkáních udělal dojem, získal 51 bodů.

„Pokud bych měl oba případy srovnat, Draisaitl měl „wow“ faktor, povolali ho pouze díky zranění, neplánovali jej tu sezonu pozvat nahoru minimálně do prosince,“ vysvětluje novinář Griffith.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.