bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Šok, ale pak úleva. Derick Brassard se těší z návratu domů

13. srpna 2016, 12:00

Jiří Lacina

Mika Zibanejad nad výměnou do New Yorku zrovna nejásal, už proto, že jen pár dnů před zmíněnou transakcí převzal v Ottawě klíče od nového domu. Derick Brassard rovněž neskrývá, že byl těsně po trejdu v šoku, nicméně s odstupem času bere celou věc mnohem pohodověji. Stěhování do Ottawy pro něj totiž představuje návrat domů.

Brassard pochází z nedalekého Hullu, v oblasti tedy vyrůstal a také se tu učil hrát hokej. V pátek se v kanadské metropoli poprvé představil novinářům. Neskrýval nedočkavost, se kterou dychtí po okamžiku, kdy poprvé oblékne dres Senators.

„Líbí se mi to,“ odpověděl na otázku, jak se vyrovná s tlakem, který přinese start za jeho bývalý domovský tým. „Hraju s emocemi, poslední tři roky jsem odehrál pár opravdu velkých a náročných zápasů a vždycky jsem si to užil. Fakt, že budu hrát před rodinou a kamarády mou hru jen okoření. Cítím, že jsem na vrcholu kariéry, proto mě sem zřejmě brali. Těším se.“

Férový obchod

Generální manažer Pierre Dorion byl ve funkci jen pár dnů, když mu prvně zazvonil telefon. Ozval se jeho protějšek z New Yorku Jeff Gorton s nabídkou výměny. Na červnovém draftu se o věci pobavili znovu, Dorionovi se ale ještě zdála cena příliš vysoká. Třiadvacetiletý Zibanejad se Senátorům líbil, kolem jeho oddanosti hokeji však panovaly určité obavy. V Brassardovi dostali prověřeného hráče, jenž může mužstvu okamžitě pomoct.

„Hledali jsme levorukého centra,“ vysvětlil GM Ottawy. „Bavili jsme se o větších i o menších variantách trejdu. Nakonec jsme našli cenu, která nám přišla jako férová pro obě strany. Dostali jsme tvořivého centra leváka, jakého jsme tu neměli několik let. Má zkušenosti i dostatečný zápal pro hru. V útoku nám určitě pomůže.“

Brassardovou nejcennější hokejovou vlastností je několik relativně dlouhých pochodů play off. V roce 2014 došel s Jezdci až do finále. V době, kdy hraje NHL 30 celků (brzo 31) a necelá polovina si play off vůbec nezahraje, jsou takové zkušenosti k nezaplacení. „Spousta hráčů mi řekla, že jsme dobrý tým, ale s Derickem budeme ještě lepší,“ pochválil si svůj úlovek Dorion.

Co mi to ten St. Louis píše?

Brassard trávil léto v New Yorku, na jehož předměstí v Greenwich se pomalu začínal připravovat na další sezónu. Ten den šel na trénink a telefon si zrovna zapomněl doma. O výměně tak neměl tušení ještě ve chvíli, kdy už o ní ostatní lidé věděli.

„Byl jsem v šoku,“ vzpomíná. „Vracel jsem se z tréninku a telefon jsem neměl u sebe. Doma jsem se na něj podíval a přečet si textovku od Martina St. Louise: ‚Ottawa je tým na vzestupu, bude to pro tebe dobrá volba.‘ Nechápal jsem: ‚O čem to proboha mluví?‘ Pak mi začal telefon zvonit…“

„Jsem ale rád, že jsem tady,“ říká už viditelně uvolněný. „Možnost nastupovat za Sens je silný okamžik pro mě i rodinu. Jsem opravdu, opravdu šťastný.“

Jako kluk samozřejmě chodil na zápasy Ottawy. Jeho agent Allan Walsh zastupoval také Martina Havláta, který prožil právě u Senátorů své asi nejlepší roky. Právě tady už chce Brassard dokončit svou letní přípravu na nadcházející ročník: „Těším se na nové spoluhráče i kondičního trenéra Chrise Schwarze, se kterými se připravím na sezónu.“

Centr pro Bobbyho Ryana

Letmý pohled na sestavu říká, že by mohl přeskakovat mantinely ve formaci s Bobbym Ryanem. „Když se podíváte na všechny ty praváky, Marka Stonea, Bobbyho nebo Curtise Lazara, všechno jsou to hráči s potenciálem. Jsem nadšený z možnosti, že budu s některým z nich nastupovat. Šanci bych mohl dostat vedle Bobbyho, jsem si jistý, že nám to půjde,“ věří osmadvacetiletý forvard.

Pokud jde o výměnu, přestože byl překvapený, předpoklady pro změny v sestavě tu byly. Rangers letos vypadli už v prvním kole s Pittsburghem, a to si pak nemůže být svým místem nikdo jistý. „Jakmile jsme vypadli, bylo jasné, že může být kdokoli z nás k dispozici. Takový je hokej. Nemáte to pod kontrolou,“ poznamenal chápavě Brassard.

„Pro mě je to nová kapitola, nová výzva. Nabízím své zkušenosti. Tlak a všechno okolo by mi mělo jen pomoct,“ věří v úspěšnost spolupráce se Senátory Derick Brassard.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.