bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Velmi působivé výkony Filipa Hronka, roste Detroitu špičkový obránce?

21. května 2019, 9:30

Jiří Sameš

Jednou z hvězd letošního mistrovství světa v ledním hokeji je i český obránce Filip Hronek. Jednadvacetiletý hokejista na právě probíhajícím šampionátu na ledě pravidelně zanechává výraznou stopu. Roste tak snad Detroitu Red Wings elitní muž do defenzivních řad?

Šest odehraných zápasů, za tři góly a šest asistencí celkem devět kanadských bodů a sedm kladných bodů do tabulky pravdy. To je aktuální bilance Filipa Hronka na mistrovství světa, konajícím se na Slovensku.

Oproti loňskému turnaji výkonnostně výrazně povyrostl. Na hřišti dostává hodně prostoru, hraje přesilovky i oslabení. Trenéři mu navzdory nízkému věku naprosto důvěřují.

„Cítím se velmi dobře. Dostávám hodně prostoru, za což jsem samozřejmě moc rád," řekl Hronek.

„Asi jsem se zase posunul trochu dál. Loni mi šampionát ukázal, na čem mám zapracovat. Celou sezonu jsem se snažil zlepšit," doplnil skromně.

Hronek letos debutoval v National Hockey League za Red Wings. Premiéru zažil 4. října v domácím utkání proti Columbusu Blue Jackets. Po skončení ročníku měl na svém kontě v 46 zápasech pět gólů a celkem 23 kanadských bodů. Na nováčka v jednom z nejhorších týmů sezony slušný počin.

„Minulý rok v Dánsku (na MS) jsem si vyzkoušel hrát proti těm nejlepším. Pomohlo mi to potom i v NHL za Detroit," poznamenal Hronek.

Odchovanec Hradce Králové byl Rudými křídly vybrán na vstupním draftu NHL 2016 ve druhém kole, jako celkově 53. v pořadí. Tříletý nováčkovský kontrakt podepsal krátce poté, konkrétně 14. července téhož roku. 

Sezona 2016-2017 byla Hronkovou první za oceánem. Působil v Ontario Hockey League (kanadská juniorská hokejová liga) u celku Saginaw Spirit. Podával zde výborné výkony, dočkal se tak i 10 startů v AHL s Grand Rapids Griffins, farmou Detroitu. Tehdy mimochodem vyhráli Calder Cup.

Následující ročník už Hronek odstartoval u Rapids Griffins, výsledky měl velmi kvalitní. Navíc po dobrém přípravném kempu před začátkem letošní sezony nebylo překvapením, když se jeho jméno ocitlo na úvodní soupisce Red Wings. (Pomohla mu trochu i zranění ostatních obránců.)

Před pár dny, 16. května, mimo jiné Detroit Sports Media vyhlásili Hronka nejlepším nováčkem Rudých křídel za poslední odehraný ročník. 

Zářná budoucnost?

Za celkem devět kanadských bodů je Hronek momentálně devátým nejproduktivnějším hráčem mistrovství světa, mezi obránci je suverénně nejlepší. Jeho výborných výkonů si pochopitelně všímají i ostatní.

„Je neuvěřitelný. Musíte vidět, jaký má potenciál. Bezpochyby je naším nejlepším obráncem," zmínil na Hronkovu adresu útočník Michael Frolík.

„Udělal velký pokrok. Před třemi lety o něm hokejový svět moc nevěděl. Nyní hraje v NHL a v národním týmu. Dokáže řídit přesilovku, má velmi dobrou střelu. Skvěle dokáže číst hru," pokračoval hokejista Calgary Flames.

„V Detroitu musí být určitě s jeho růstem spokojení. Myslím, že Filipa čeká zářná budoucnost," doplnil.

Jak už bylo uvedeno výše, Hronek si při své nováčkovské sezoně v nejlepší hokejové lize světa připsal v 46 zápasech celkem 23 kanadských bodů. V průměru tedy sbíral 0,50 bodu na utkání.

„Měl jsem štěstí, že jsem hrál do šestnácti let útočníka. V Americe se trenéři nesnaží hráče brzdit, ale spíš zdokonalovat," vysvětloval Hronek.

V tomto ohledu si mimochodem počínal lépe než bývalý obránce Roman Hamrlík, jenž je vůbec nejproduktivnějším českým zadákem v historických tabulkách NHL (1 395 zápasů, celkem 638 kanadských bodů).

Hamrlík, jednička vstupního draftu NHL 1992, jako nováček v osmnácti letech nasbíral v 67 zápasech celkem 21 kanadských bodů (0,31 bodu utkání). Hronek tedy jeho výkon výrazně předčil. 

Dokáže Hronek navázat na skvělé výsledky z nováčkovské sezony a ze šampionátu v příštím roce s Red Wings? Udělá zase další pokrok?

Pokud ano, mohlo by Česko brzy mít vedle útočníka Bostonu Bruins Davida Pastrňáka dalšího mladého hvězdného hokejistu.

Detroit by nalezl na své soupisce špičkového obránce, kterého po odchodu Nicklase Lidströma stále postrádá.

Národní tým se aktuálně v tabulce skupiny B nachází po pěti výhrách v šesti duelech na druhém místě se ziskem 15 bodů.

„Máme tady dobré mužstvo. Musíme spolupracovat," uvedl Hronek.

Poslední utkání v základní skupině česká reprezentace odehraje v úterý od 12:15 se Švýcarskem, které ve svých šesti zápasech zapsalo čtyři výhry a celkem 12 bodů.


Výsledkový servis z MS 2019 na Slovensku

(Pondělí, 20. května 2019)

Francie - Velká Británie 3:4 pp (0:0, 3:2, 0:1 - 0:1)

Branky a nahrávky: 24. Rech (Manavian, Bozon), 28. Treille (Chakiachvili, Texier), 28. Rech (Claireaux) – 35. Dowd (O'Connor), 39. Hammond (O'Connor, D. Phillips), 46. Farmer (D. Phillips, O'Connor), 63. Davies (J. Phillips).

Švédsko - Lotyšsko 5:4 (1:0, 1:1, 3:3)

Branky a nahrávky: 11. E. Pettersson (Landeskog, Lindholm), 34. A. Kempe (Nylander, Klingberg), 49. Lander (A. Kempe), 51. Hörnqvist (Ekholm, Nylander), 60. Rasmussen – 30. Ro. Bukarts (Ri. Bukarts, Freibergs), 42. Ro. Bukarts, 44. Jaks (Ri. Bukarts, Darzinš), 57. Ro. Bukarts (Indrašis, Sotnieks).

Kanada - Dánsko 5:0 (3:0, 1:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 1. Dubois (Marchessault, Stone), 7. McCann (Turris), 9. Marchessault (Severson, Stone), 34. Reinhart (Couturier, Chabot), 45. Reinhart (Myers, Cirelli).

Rakousko - Itálie 3:4 sn (2:1, 0:2, 1:0 - 0:0)

Branky a nahrávky: 12. Ganahl (Unterweger), 17. M. Raffl (Hofer, Unterweger), 42. M. Raffl (Hofer) – 10. Bardaro (Trivellato), 35. Kostner (Miceli), 39. Rosa (Ramoser), rozh. náj. McMonagle.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.