bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Z AHL do NHL! Na farmě vytvořil rekord organizace, mistr světa si konečně vysloužil jednocestný kontrakt

22. června 2023, 20:22

Jan Vojkůvka

Dostat smlouvu od týmu NHL, byť jen do nižší soutěže, ačkoliv člověk nikdy nebyl draftovaný, znamená, že hokej musíte opravdu umět. To je i případ Michaela Carconeho, který na sobě dlouhá léta pracoval právě v AHL a do NHL nahlédl jen do pár zápasů. Po životní sezoně se však dočkal své vůbec první jednocestné smlouvy, kterou uzavřel s Arizonou.

Sedmadvacetiletý Carcone sice nedokázal uspět na draftu, nicméně svými výkony v QMJHL zaujal vedení Vancouveru, které mu nabídlo dvoucestný kontrakt. Nikdy však v dresu Canucks do NHL nenahlédl a naopak začal pendlovat mezi nejrůznějšími týmy. Stěhoval se do Toronta, pak do Ottawy a vždy hrál pouze na jejich farmách.

Po sezoně 2020/21 se ocitl na trhu s volnými hráči a vybrala si jej Arizona. Pro Carconeho se jednalo o životní podpis. Ne, že by si vydělal nějaké velké peníze, ale právě Coyotes v něm probudili jeho skutečný potenciál. V sezoně 2021/22 nakoukl poprvé do NHL a odehrál 21 zápasů s bilancí 4+2. V uplynulé sezoně nedostal tolik prostoru, naskočil jen do devíti zápasů (2+1), ale předváděl životní výkony na farmě.

V dresu Tucsonu Roadrunners doslova řádil. V 65 zápasech zaznamenal 31 branek, 54 asistencí a celkem 85 bodů. Z tohoto hlediska stanovil nový rekord Roadrunners ve všech třech statistikách. Zároveň ovládl kanadské bodování AHL, zahrál si All-Star Game American Hockey League a jeho životní formy si začali všímat nejen v Arizoně, ale i mnohem dál.

Carcone, jenž v AHL odehrál během kariéry dohromady 398 zápasů, ve kterých dal 123 branek a přidal 144 nahrávek, v minulé sezoně pookřál a konečně ukázal svůj potenciál. Díky tomu si vysloužil pozvánku do reprezentace na mistrovství světa ve Finsku a Lotyšsku. A rozhodně nehrál druhé housle.

V dresu Javorových listů zapsal v deseti utkáních tři branky a tři asistence a výraznou měrou se podílel na zisku titulu mistrů světa. To už zkrátka v Arizoně nemohli nechat bez povšimnutí a rozhodli se, že dají svému farmáři plnohodnotnou smlouvu do NHL na dva roky v celkové hodnotě 1,55 milionu dolarů.

Touto plnohodnotnou smlouvou se míní jednocestný kontrakt, který znamená, že si Carcone přijde na plný plat, ať už bude hrát v NHL či AHL. Pokud by byl ovšem poslán do AHL, mohla by o něj Arizona přijít. O mistra světa a rekordmana Roadrunners ale zkrátka jen tak přijít nechcete a dá se očekávat, že se Carcone zabydlí v nejslavnější hokejové lize světa, kde bude bojovat nejen o další smlouvu, ale i o pořádný balík peněz. 

„Jsme velmi potěšeni, že jsme s Michaelem podepsali dvouletý kontrakt. Michael měl velmi dobrou sezonu, ovládl bodování celé AHL a pomohl Kanadě vyhrát zlatou medaili na mistrovství světa. Těšíme se, že s námi bude i příští sezonu,“ uvedl v prohlášení generální manažer Arizony Bill Armstrong.

Cesta z AHL do NHL je velmi trnitá pro mnoho hráčů. A když jste nedraftovaný, je to ještě složitější, protože musíte skutečně zářit. Carcone ukázal, že to jde. Arizonu dokonce přesvědčil k tomu, že už nemusí být hráčem s dvoucestnou smlouvou a pendlovat mezi hlavním týmem a tím záložním. V příštích dvou sezonách ale musí své kvality potvrdit. Pro mistra světa to nebude nic jednoduchého, schopnosti na to ale má.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.