bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Brunner končí. New Jersey pustí švýcarského střelce do Evropy

12. prosince 2014, 10:00

Tomáš Zatloukal

Nefunkční partnerství Damiena Brunnera s New Jersey Devils je podle všeho u konce. Americký klub zapsal švýcarského útočníka na listinu bezpodmínečně nechráněných hráčů (v angličtině unconditional waivers), poté s ním nejspíše rozváže smlouvu a nechá jej odejít do Evropy. Brunnerovi se nepodařilo v dresu Ďáblů navázat na úspěch, který zaznamenal u Detroitu Red Wings, poslední dobou se pohyboval na hraně základní sestavy a občas se ocitl na tribuně.

Ten příběh jistě znáte. Brunner před čtyřmi lety přestoupil do Zugu a okamžitě vyletěl mezi ofenzivní esa švýcarské NLA, nesmírně šikovný útočník s pravým držením hole se posléze probil do reprezentace Helvétského kříže a ve skvělém světle se ukazoval na světových šampionátech. Říkalo se o něm, že je nejlepším nedraftovaným hokejistou na starém kontinentu, jeho pověst jedině umocnily individuální pocty z klubové i mezinárodní scény.

O Brunnera projevilo zájem hned několik klubů NHL, on si nakonec vybral detroitskou nabídku. Rudá Křídla si mohla radostí mnout ruce, když viděla jak "Blade Brunner" během výluky válí pod Alpami vedle Henrika Zetterberga. Spolupráce obou technicky výborně vybavených pánů se přenesla také do zámoří, úderné duo doplnil v elitní formaci Red Wings Pavel Dacjuk. Rodák z Oberlunkhofenu za dohledu obou hvězd nakupil 26 bodů ve 44 zápasech.


Jenže v některých utkání se projevovaly slabiny 28letého Švýcara. Často mu bývá vyčítán vlažný přístup k hokeji a nulové nasazení, je také poměrně slabý na puku a nikterak impozantní fyzické parametry z něj dělají snadnou oběť pro soupeřovy obránce. Brunner tak postupně začal detroitskou sestavou rychle kolovat, prakticky celé play-off odehrál ve třetí řadě. A protože se mu v ní dařilo, přišel za GM Kenem Hollandem s nemístnými požadavky na nový kontrakt.

Nikam nevedoucí jednání vyústila v Brunnerův odchod do New Jersey, kde hledali praváka, který by alespoň částečně suploval roli Ilji Kovačuka. GM Lou Lamoriello na něm nešetřil, Brunnera podepsal na dva roky za pět milionů dolarů. V tu samou chvíli angažoval také Jaromíra Jágra. O obou krocích starého lišáka se mluvilo jako o riskantních manévrech. Vyšel jen ten druhý, první musíme nazvat fiaskem. Klotenský odchovanec vyhořel.

Od začátku bylo naprosto jasné, že mu nevyhovuje herní styl diktovaný hlavním koučem Peterem DeBoerem. Nahazování a dojíždění puků není nic pro něj. Za 77 mačů, do kterých za New Jersey nastoupil, se zmohl na hodně slabých 32 bodů. DeBoer udělal z náladového Švýcara několikrát zdravého náhradníka, přesouval jej z jednoho útoku do druhého. Ice-time účastníka olympiády v Soči kolísal, v ročníku 2013-14 se zastavil na hodnotě 13:32.

V aktuální sezóně sice Brunnerovo vytížení stouplo, nicméně špatná výkonnost mu opět vynesla výlety do sky-boxu. Lamoriello začal nepříjemnou situaci důrazněji řešit až v posledních týdnech. Nejprve se jméno utrápeného střelce objevilo na waiver listu, odkud si jej mohl 5. prosince stáhnout kterýkoliv klub NHL. Neučinil tak nikdo. Poté následovalo dnešní zapsání na takzvaný 125dolarový waiver list, které je nutnou podmínkou k rozvázání smlouvy.

Na  zrušení kontraktu jsou údajně obě strany dohodnuté. Brunner by měl podle TSN zamířit do Evropy.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.