bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

GM roku? Favorit brzy smutnil, o slovo se přihlásil Zito. Rozhodovat může jackpot s Tkachukem

26. května 2023, 17:10

Daniel Fekets

Od sezony 2009/10 se v NHL uděluje cena pro nejlepšího generálního manažera roku. Nejinak tomu bude také letos. Do finální trojice se dostali Jim Nill (Dallas), Don Sweeney (Boston) a Bill Zito (Florida).

GM sezony bude vyhlášen během prvního kola draftu, ten je na programu 28. června v Nashvillu. 

Jak probíhá hlasování? Rozhoduje porota, která má více než čtyřicítku členů. Kromě samotných generálních manažerů hlasují vedoucí pracovníci NHL a také vybraní zástupci médií.

První ročník si podmanil Don Maloney, tehdejší manažer Phoenixu. Dále se pak této pocty dočkali Mike Gillis (Vancouver), Doug Armstrong (St. Louis), Ray Shero (Pittsburgh), Bob Murray (Anaheim), Steve Yzerman (Tampa Bay), Jim Rutherford (Pittsburgh), David Poile (Nashville), George McPhee (Vegas), Don Sweeney (Boston), Lou Lamoriello (NY Islanders) a Joe Sakic (Colorado).

Jediným manažerem, kterému se zatím povedlo tuto anketu ovládnout dvakrát, je protřelý stratég Lou Lamoriello, jenž se podílel na dvou překvapivých postupech Ostrovanů do konferenčních finále v letech 2020 a 2021. Teď jej může napodobit Don Sweeney, vítěz z roku 2019, kdy Boston ve finále NHL podlehl St. Louis.

Dostal se totiž podle očekávání mezi tři nejlepší. Šestapadesátiletý Kanaďan sestavil v Bostonu nejúspěšnější tým v historii základní části NHL, poté ale musel skousnout krach v prvním kole s Floridou. Čas však ukázal, že Panteři rozhodně nebyli takovým outsiderem, jak se na začátku vyřazovací části mohlo zdát. 

Před loňskou sezonou Sweeney angažoval jako hlavního kouče Jima Montgomeryho, který nahradil Bruce Cassidyho. Paradoxem je, že nechtěný Cassidy teď klepe na dveře finálové účasti s Vegas. Velkou výhrou pro Medvědy ale bylo prodloužení kontraktů s elitními centry Patricem Bergeronem a Davidem Krejčím, kteří si s klubem svého srdce znovu plácli, tentokrát za pár drobných. V průběhu ročníku si Sweeney pojistil služby hvězdného kanonýra Davida Pastrňáka na osm let (celkově 90 milionů dolarů).

Boston udělal pro úspěch opravdu vše. Před koncem přestupní uzávěrky získal Tylera Bertuzziho, Garneta Hathawaye nebo perfektně hrajícího Dmitrije Orlova. Celý rok se vše zdálo být naprosto růžové, jenže pak přišel zmíněný šok. 

Především kvůli kolapsu v 1. kole tak Sweeney pravděpodobně hlavním favoritem nebude. Jízda floridských Panterů zapříčinila, že se o titul nejlepšího generálního manažera uchází i Bill Zito. 

Bývalý dlouholetý činovník Columbusu vede Floridu třetí sezonu. Loni z toho bylo vítězství v základní části, jenže poté přišla čtvrtfinálová porážka s Tampou. Letos rozhodně nic nenasvědčovalo tomu, že by měla Florida své loňské umístění vylepšit, ale původní zdání většinou klame. A vylepšení to bude pořádné! 

Florida si podruhé v historii klubu zahraje finále, zároveň bude moct získat svůj první Stanley Cup. 

Přitom v létě si mnozí ťukali na čelo, když Panteři přistoupili na megavýměnu s Calgary. Do Kanady putoval obránce MacKenzie Weegar spolu s Jonathanem Huberdeauem, který byl po Connoru McDavidovi druhým nejproduktivnějším hráčem základní části 2021/22 a vůbec nejlepším nahrávačem. 

Místo nich dorazil na jih USA Matthew Tkachuk, což se ukázalo jako mistrovský tah. Syn slavného Keitha Tkachuka rozhodl tři semifinálové duely s Carolinou, zářil také v základní části a svému zaměstnavateli přispívá nejen hokejovým umem, ale i podstatným důrazem. Zitovi se povedlo také angažování trenéra Paula Mauriceho.

Třetím kandidátem na vítězství je dallaský Jim Nill, který je momentálně na pokraji vyřazení v konferenčním finále s Vegas (1:3 na zápasy). Bývalý slavný kanadský hokejista se značně prošedivělými vlasy je manažerskou stálicí Stars, Hvězdy už jednou dovedl do finále.

V červnu minulého roku se mu povedl tah s trenérem Peterem DeBoerem, jenž nahradil Ricka Bownesse, pod kterým texaský celek stagnoval. Nill podepsal velmi výhodné kontrakty s brankářem Jakem Oettingerem (4 miliony ročně, celkově 3 sezony) a útočníkem Jasonem Robertsonem (7,75 milionu dolarů ročně, 4 sezony). 

Dallas před koncem přestupní uzávěrky získal útočníky Jevgenije Dadonova a Maxe Domiho, kteří patří mezi důležité členy mužstva. I díky nim jsou hokejisté Stars stále ve hře o hokejový grál. 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.