bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Lecavalierova výzva. Podaří se mu na stará kolena restartovat kariéru?

13. července 2015, 13:00

David Motloch

Patřil mezi uznávané a obávané útočníky NHL, sáhl si na Stanleyův pohár a na jeho konto se pravidelně připisovaly střelecké zářezy. To bylo ale ještě v Tampě. Po odchodu z klubu ze slunné Floridy se Lecavalier marně snaží alespoň zlomkem navázat na své produktivní ročníky. Dostal šanci ve Philadelphii, ani zde však své předpoklady nenaplnil. Kdyby jej tehdejší GM Flyers podepsal za rozumné peníze, pravděpodobně by se Lecavalier stal součástí trejdu. S Letci ale nakonec pravděpodobně započne svou třetí sezónu a rozhodně má co dokazovat. „Budu připraven,“ hlásí.

Býval postrachem všech soupeřů, nyní se ho, s trochou nadsázky, bojí především generální manažeři. O čem je řeč? Stručně a jasně, Lecavalierova gáže už několik let neodpovídá předváděným výsledkům na ledě. Už v Tampě, kde odehrál kanadský rodák drtivou většinu své hokejové kariéry, se po čase stal drahým přepychem.

Mamutí smlouva Lightning finančně srážela dolů, a tak se při první možnosti vykoupení ze smlouvy GM Yzerman vůbec nerozmýšlel. Přestože bylo znatelné, že Lecavalier už je v mnoha ohledech za zenitem, Philadelphia mu byla ochotná nabídnout další lukrativní smlouvu. Ta momentálně platí ještě na další tři ročníky, během kterých Letci vytáhlému útočníkovi vyplatí 13,5 milionu dolarů.

V pensylvánském klubu Lecavalier nezačal úplně špatně, před dvěma lety zde zaznamenal svou třináctou sezónu s alespoň dvaceti vstřelenými brankami. Loňský ročník ale dopadl propadákem. Pouhých osm branek a 12 asistencí, tak zní nové osobní minimum vítěze Světového poháru z roku 2004.

Letci se přesto neodhodlali ke stejnému kroku jako vedení Lightning a Lecavaliera ze smlouvy nevykoupili. Samotný hráč je navíc před novou sezónou plný odhodlání a ani ve 35 letech se ještě nechystá do hokejového důchodu. „Udržuju se ve formě. Chci jenom dostat šanci, věřím v mé schopnosti a minulost jsem hodil za hlavu,“ hlásí Vincent Lecavalier.

Důležitým faktorem ovlivňujícím jeho výkonnost se do velké míry projevila trenérská lavička Flyers. Lecavalier si totiž s tehdejším koučem Craigem Berubem příliš nepadl do oka, často nedostával na ledě adekvátní prostor a později dokonce vysedával na tribuně. Nyní by mu však k restartu kariéry mohl pomoci i nový trenér Letců – Dave Hakstol. Oba dva se blíže poznají na tréninkovém kempu.

Lecavalier má týmu i ve svém pokročilém věku jistě co přinést. Kromě velkých zkušeností to jsou především jeho dovednosti na ledě. K silnému držení puku mu pomáhá vytáhlá postava, zdobí ho také velký přehled a technika bruslení. Ne nadarmo se občas o Lecavalierovi mluví jako o hokejovém krasobruslaři.

Ve 35 letech má jednu z posledních možností, jak své hokejové přednosti na ledě uplatnit. A nemusí to být nutně v dresu Flyers. GM Ron Hextall dost možná stále zkoumá možnosti trejdu, vzhledem ke kapacitě Lecavalierovy smlouvy má ale svázané ruce. Samotný hokejista se nechal slyšet, že podpisu smlouvy ve Philadelphii nelituje, o trejd nikdy nepožádal, ale v případě potřeby je ochoten začít nový ročník jinde. Lecavaliera zkrátka hokej stále baví a nemíní s ním končit.

„Udržuju si dobrý přístup. Nechcete být „rakovinou“ mezi kluky v šatně. Chcete být dobrým spoluhráčem, a přesně o to se snažím. Dobře poskládaná šatna spoluhráčů dělá věci jednoduššími. Na minulost se neohlížím. Chci být v září ve formě a hrát hokej, to je celé,“ prohlásil Lecavalier stručně a jasně.

Má ve své nádrži ještě dostatek paliva, nebo byla poslední sezóna známkou jeho vyhaslé kariéry? Nadcházející ročník napoví. 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.