bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Nejlepší hráč má tým vést! Céčko v Torontu přebírá Matthews

13. srpna 10:30

Jiří Lacina

K poměrně zásadní změně dochází v kabině Toronta Maple Leafs. Hvězdný útočník Auston Matthews přebere po Johnu Tavaresovi kapitánské céčko a povede mančaft do další sezóny. Informace jde zatím z tzv. „dobře ověřených zdrojů“, ale postupně ji přebírají velká média, včetně například New York Times nebo Toronto Sun.

Šestadvacetiletý útočník bude šestadvacátým kapitánem v historii klubu. Bude to poprvé, co tradiční kanadskou organizaci povede Američan. A teprve podruhé, co se kapitánem stane nekanadský hráč. Jedinou dosavadní výjimkou byl Švéd Mats Sundin (1997-2008).

Matthews střídá Johna Tavarese, který vedl mužstvo od října 2019. Roli formálního šéfa převzal jen rok poté, co se připojil k organizaci Toronta, od Diona Phaneufa. Tavares vstupuje do poslední sezóny kontaktu na 11 miliónů ročně a zřejmě se s ním dál nepočítá.

To Matthews naopak otevírá první rok lukrativní čtyřleté smlouvy na 53 mil. dolarů. S platem 16,7 mil. bude nejlépe placeným hráčem nadcházející sezóny. Nathan MacKinnon bude brát o 200 tisíc méně (16,5 mil.), Elias Pettersson 14,5 mil.

„Udělám cokoli, abych nás dovedl až na vrchol hory,“ řekl po těsně po podpisu aktuální smlouvy.

K dispozici je také zajímavé srovnání s platem Jaromíra Jágra ze sezóny 1999-00. Český útočník bral tehdy v Pittsburghu 10,4 mil., což po zohlednění inflace odpovídá nynějším 18,95 mil. Před 25 lety tedy Jágr vydělal reálně pořád cca o 2 mil. víc než Matthews v příští sezóně.

Jmenovat Matthewsovy gólové výkony a individuální trofeje by bylo připisováním dolarů na účet Elona Muska. Od vyhlášeného kanonýra, který je veleben i pro svou odpovědnou hru mimo útočné pásmo, se čeká, že mužstvo nakopne a dá mu ten správný impulz.

Javorové listy sice pravidelně hrají play off, ale úspěchy chybí. Poslední pohárový triumf se váže k roku 1967.

 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.