bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Oilers se budou bít za celou Kanadu. Bude to sedmý pokus za třicet let

6. června 10:15

Jiří Lacina

V podstatě na začátku každého play off o články na to téma snadno zakopnete. Kanada sní svůj sen o tom, že její tým vyhraje Stanley Cup. Sny většinou brzo pohasnou. Letos ta představa pořád žije. Počet bojujících celků se zúžil na dva a Kanada mezi nimi má svého zástupce.

Zatím posledním vítězem ze země javorového listu je Montreal z roku 1993. V bráně Habs stál ještě Patrick Roy. Jeho tým vyhrál v play off neuvěřitelných deset prodloužení. Z šestnácti výher desetkrát triumfoval v nastaveném čase! V prvním kole dvakrát, ve druhém třikrát, ve třetím dvakrát, ve čtvrtém opět třikrát. Tomu se říká psychická odolnost. Anebo prostě klika?

Kapitána Montrealu tehdy dělal Guy Carbonneau. „Jsem překvapený. Kdybychom měli v Kanadě jen jeden tým, bylo by to snad v pořádku, ale máme jich sedm...“ říkal bývalý hokejista už loni, kdy se opět musel smířit s tím, že Kanada ve finále nebude.

Od roku 1993 měla druhá největší země světa v boji o Stanley Cup tyto týmy:

2021 - Montreal prohrál s Tampou Bay 1:4
2011 – Vancouver prohrál s Bostonem 3:4
2007 – Ottawa prohrála s Anaheimem 1:4
2006 – Edmonton prohrál s Carolinou 3:4
2004 – Calgary prohrálo s Tampou Bay 3:4
1994 – Vancouver prohrál s NY Rangers 3:4

Za posledních třicet let tedy sedmé finále, dosavadní skončily nezdarem, z toho čtyři v sedmi zápasech.

Továrna na hvězdy

Kanada je přitom ve výchově talentů pořád jasnou světovou jedničkou. Její hráči stále zaujímají v NHL dominantní postavení, 42% hokejistů je z Kanady. Minimálně osm jich měl na soupisce každý z 32 klubů současné NHL.

Jen pro doplnění, druhé Spojené státy jdou neustále nahoru (29%), letos bylo v NHL 206 Američanů vůči 295 Kanaďanům. Švédsko (9%), Rusko (6%), Finsko (5%), Česko (3,3%), Švýcarsko (1,4%), Německo (1,1%), Slovensko (0,8%).

Týmy jsou kosmopolitní směskou, a pokud jste Kanaďan a fandíte kanadskému týmu, může za něj hrát kdokoli. Zrovna Oilers stojí hodně na Kanaďanech. Doplňuje je špičkový Němec Draisaitl, tři Švédové (v play off hrají pravidelně dva) a jeden Američan.

Florida má sestavu mnohem pestřejší. V bráně se opírá o Rusa Bobrovského, v poli je nejvýraznější Američan Tkachuk a Fin s ruským původem Barkov. Jen finské národností jsou čtyři Panteři.

Liga je prostě jiná, než byla v roce 1916, kdy NHL vlastně ještě vůbec nebyla. Nicméně právě k tomuto roku se datuje první pohár pro Montreal Canadiens. Je jiná než v pravěku dvacátých let, kdy padaly 2-3 góly za zápas. Je jiná než v dobách Original Six, kdy jí hrálo šest týmů, z toho dva z Kanady.

Konkurence je obrovská, platové stropy a snížená věková hranice pro volné hráče bez omezení přispívají každoročnímu přeskupování sil. Vyrovnanost je extrémní. Dostat se do finále je těžké, obhájit ho ještě těžší. Vyhrát několikrát za sebou už je skoro nemožné.

Taky proto je nutné využít příležitost, pokud se naskytne. Oficiální server NHL nepochybuje o tom, že Oilers sjednotí pro finále kanadské fanoušky. „Logo Oilers bude vytetované do našich srdcí, i když dočasným inkoustem,“ píše vtipně Denis Brodeur.

 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.