bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: patří olympiáda na pořad jednání o kolektivní smlouvu? Podle NHLPA ne, podle NHL ano

12. února 2020, 5:40

Petr Adler

NHL a její odbory NHLPA zahájily v úterý v Torontu úřední jednání o novou kolektivní smlouvu.

Podle teorie jednání je lepší nejdříve vyřešit ty jednodušší otázky, u nichž se dosáhne shody lépe, a když pak dojde na okruh potíží, kde se strany domnívají, že jejich názory se od sebe liší přímo nesmiřitelně, váhají s přerušením nebo zrušením: no, když už jsme došli takhle daleko, přece to nepromarníme.

Není zřejmé, zda se majitelé a hráči řídí touto teorií, neboť ještě před začátkem jednání nakousli hodně kyselé jablko, které budí vášně na obou stranách: olympiáda.

Alespoň neskočili po hlavě do otázky tzv. zásobního účtu (escrow), kde se sice obě strany snaží přijít na nějaké řešení, ale nesouhlas je zásadní: majitelé lpí na tom, že srážky zůstanou, a hráči by nejraději viděli ten účet zrušený.

Nicméně, Mezinárodní olympijský výbor (MOV) a Mezinárodní hokejová federace (IIHF) velice jemně načasovali další návrh na návrat NHL pod pět kruhů. S vědomím, že se liga schází v nejbližší době s odbory nad kolektivní smlouvou, řekli, že nejvyšší hokejové soutěži světa splní vše, co si přeje (už tady je rozdíl: NHL říká, jaképak přeje, jde o to, co potřebuje).

Ten to chce, ten to nechce

Rozdíl v názorech NHL a vůdců hráčských odborů NHLPA na budoucnost účasti nejvyšší hokejové soutěže na olympiádě je jednoznačný: tam, kde odborářský předák Mathieu Schneider označil nedávné setkání s mezinárodními papaláši za skutečně kladné, pokrčil zástupce komisaře NHL Bill Daly rameny: není nad čím se vzrušovat.

Výkonný ředitel NHLPA Donald Fehr se nad schůzi se zástupci MOV a IIHF bezmála rozplýval, avšak Daly jeho nadšení trochu ochladil: NHL, řekl, se zúčastnila pěti olympiád, začala s tím dříve, než Fehr skončil v roce 2009 co odborářský šéf v nejvyšší baseballové soutěži MLB a přešel k hokeji, kde začal v roce 2010. NHL se zúčastnila olympijských her od roku 1998, rok 2010 zaznamenal její čtvrtou účast.

Donald Fehr má právo mít svůj názor, dodal Daly, ovšem majitelé NHL mají totéž právo.

Bystřejší z hráčů si povšimli, že Daly, kromě všeobecných pochybností o celém nápadu, naznačil, že to bude asi muset být součástí jednání o nové kolektivní smlouvě. Někteří, například Ryan Getzlaf z Anaheim Ducks nebo Anders Lee z New York Islanders, se ihned ozvali, že to snad tedy rozhodně vůbec ne.

Potíž spočívá v tom, že jejich vlastní odborové vedení přikládá jistou důležitost nové, dosud nikdy nezkoumané části případné nové kolektivní smlouvy jménem mezinárodní kalendář. Odstavce, které se ho budou týkat, mají zahrnovat podniky, které bude liga s odbory pořádat společně, jako třeba Světový pohár, podmínky pro zápasy mužstev NHL mimo Severní Ameriku, ať půjde o základní část sezóny nebo exhibice či přípravné zápasy, a olympijskou účast hráčů NHL. Čili: nejde o nějaký zbrusu nový nápad ligy, jde jen o jemnou připomínku, co je už dnes na jednacím stole.

Pokud jde o NHL, Daly nemohl být přímější: “Ještě jsme nedorazili. Vlastně k tomu máme ještě hodně daleko,” sdělil. “V současnosti i nadále soudíme, že zápory z naší účasti jsou mnohem závažnější než klady.”

Právě při této příležitosti Daly naznačil, že by se celá věc měla stát součástí jednání o novou kolektivní smlouvu, čímž Donalda Fehra poněkud udivil. Ten totiž usoudil, nebo alespoň prohlásil, že má pocit, že liga během začínajícího jednání doslova pohybuje brankovištěm. Poté Fehr dodal již delší dobu používaný argument: olympiáda v Číně se přece koná dlouho před tím než vyprší současná kolektivní smlouva. A vůbec, řekl Fehr, olympijská účast může hokeji jenom prospět.

A právě tady se názory obou stran nemohou lišit více. Počínaje tím, že MOV sice slíbil návrat k původní smlouvě, která NHL hradila náklady na cestování, pobyt a pojištění hráčů, a navíc připustil, že by mohl NHL (ale i NHLPA) dovolit používat pod jejich značkami, za použití olympijských značek, zpravodajství z her. Jenže tak učinil pouze v řeči. Liga by ovšem lpěla na písemném dokladu s notářsky ověřenými podpisy. Navíc, a to je neméně důležité, by liga trvala na závažném ujištění, že už se nikdy nestane, co se stalo, když nastoupil tehdy nový president MOV Thomas Bach a smlouvu jednoznačně zrušil.

To všechno ano, připouští NHLPA, ale odbory pořád nesouhlasí s tím, aby olympijská účast byla součástí jednání o novou kolektivní smlouvu.

NHL ovšem připomíná, že ustoupit odborovému snažení jen tak se jí už párkrát nevyplatilo. V případě olympiády, kupříkladu, liga souhlasila s účastí na olympiádě 2002 (Salt Lake City), a dva roky na to byla kvůli neústupnosti NHLPA ve výluce.

Kromě toho, argumentuje liga, pakliže má být účast na olympiádách nedílnou součástí mezinárodního kalendáře, a ten má být součástí kolektivní smlouvy, nedá se svítit, musíme jednat i o olympijské účasti a dohodnout se na všech podmínkách tak, aby byly neprůstřelné.

Bez ohledu na olympiádu, obě strany se obávají, že by jednání o ní mohlo znehodnotit dosavadní úsilí, které obě strany zdůraznily loni v září, když se vzdaly práva na zrušení platnosti dosavadní smlouvy. Proto se obě strany snaží mermomocí co nejvíce snížit množství vitriolu ve vzájemných poznámkách. Proto také, kupříkladu, nechalo vedení NHLPA Getzlafovy a Leeovy řeči bez povšimnutí.

Oprávněné obavy

NHLPA ovšem nemůže tvrdit, že obavy majitelů jsou neoprávněné. Během posledních her, jichž se NHL zúčastnila (2014, Soči) se vážně zranil tehdejší kapitán New York Islanders John Tavares, kterého to stálo sezónu (a Islanders se bez jeho pomoci nedostali do pohárové soutěže, ačkoliv k ní měli původně nakročeno poměrně slibně).

V olympijských letech, kdy se sezóna o 82 kolech nezbytně musí vměstnat do časového rozmezí o nejméně dva (skoro tři) týdny kratšího než obvykle, se mužstvům nedostává dosti času na odpočinek mezi zápasy. Proto je zaznamenán mnohem větší počet zranění hráčů díky únavě. Liga také poukazuje, že právě díky únavě klesá úroveň hry, a to si, jako seriózní obchodník, nemůže vůči svým zákazníkům dovolit.

Getzlaf i Lee ve svých řečech vyjádřili obavu, že NHL lpí na zařazení olympijské účasti jedině proto, aby v případě souhlasu NHLPA mohla požadovat na oplátku ústupky od hráčů.

To se ovšem nepletli. To je totiž jeden ze základů jednání, zvláště takového, od něhož mohou po uzavření smlouvy odejít obě strany s pocitem, že vyhrály obě. Cizí řečí: win-win.

Čas ovšem zůstává jejich pánem: olympiáda v Beijingu se koná v únoru 2022. Současná kolektivní smlouva platí do září 2022. Fehr by byl rád, kdyby byla otázka olympijské účasti NHL vyřešena (snad jednou a provždy, a kladně) do letošního září: to současný president IIHF René Fasel odchází z úřadu. Není známo, zda zpět do své zubařské ordinace nebo do důchodu: přece jen mu bylo před několika dny už 70 let.

Jestli ale NHL opravdu dokáže prosadit olympijskou účast svých zaměstnanců do pořadu jednání o novou kolektivní smlouvu, zavěsí tím nad hlavy vyjednávačů NHLPA nepěkně ostrý Damoklův meč.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.