bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: Paul Stastny se baví přímo královsky. Příznivci Jets jakbysmet

5. května 2018, 8:18

Petr Adler

Druhé kolo soutěže o Stanleyův pohár NHL postavilo v Západní konferenci proti sobě podle očekávání dvě z nejlepších mužstev letošní sezony. Lhostejno, zda nakonec postoupí Nashville Predators nebo Winnipeg Jets, jejich souboj v tuto chvíli vypadá jako předčasné finále, tvrdí řada kanadských hokejových odborníků. A připisují značnou část úspěchu Jets jejich generálnímu manažerovi Kevinovi Cheveldayoffovi za to, že do mužstva přivedl Paula Stastnyho.

Lhostejno, jak to dopadne nakonec (ve chvíli, kdy vznikají tyto řádky, je vyrovnáno na 2-2), ale ve čtvrtečním utkání vstřelil čestnou branku domácích Jets Fin Patrik Laine z nahrávky americko-kanadského Slováka Paula Stastnyho. (Právě pro tu americkou kanadskost lze jen těžko skloňovat jeho příjmení.)

Rodák z Québec City, kde se jeho otec Peter s bratry Antonem a Mariánem stal legendou NHL, zahájil kariéru v NHL osmi sezonami v řadách Colorado Avalanche. Pokračoval bezmála čtyřmi sezonami v St. Louis Blues. Zdálo se, tam nakonec uzavře kariéru: přece jen mu už je 32 let, a ne každý je Gordie Howe nebo Jaromír Jágr. Navíc, ti dva hráli na pravém křídle, zatímco Paul Stastny je střední útočník. V NHL má pravě střední útočník za úkol nejen útočit, ale také být první ze všech útočníků zpátky ve své obranné třetině.

St. Louis byl vlastně novým domovem pro rodinu Stastnych: když táta Peter konečně pověsil brusle na hřebík, stal se skautem právě u Blues. St. Louis je tedy městem, kde Paul strávil značnou část dětství a dospívání.

Nečekaná zpráva

O to překvapivější byla zpráva během letošní uzávěrky výměn, že se Paul Stastny bude stěhovat. A do Winnipegu, kde pocestný, který má smůlu a dostane se během zimních vánic na křižovatku mezi Portage Avenue a Main Street, může při čekání na zelené světlo zamrznout. A to jsou Portage a Main uprostřed města! Jenže Winterpeg, jak se hlavnímu městu Manitoby přezdívá v Kanadě, je uprostřed rovin prérie, a tam si vítr může dělat cokoliv se mu zachce.

Smlouva Paula Stastnyho, který se po této sezóně stane volným hráčem bez omezení (UFA, čili unrestricted free agent) obsahuje doložku, že nesmí být vyměněn nikam bez svého výslovného souhlasu.

Když se generální manažer Doug Armstrong zeptal, zda mu vadí, že o něj má velký zájem Winnipeg, Paul Stastny se této doložky vzdal.

To je krok, který můžeme posuzovat z několika úhlů, bez ohledu na jejich pořadí.

Můžeme začít tím, že každý hokejista v NHL prahne po možnosti zahrát si o Stanleyův pohár. Jako zkušený hokejista musel Paul Stastny vidět na vlastní oči, že St. Louis Blues mají v tuto chvíli daleko k postupu do soutěže, natož pak, aby v ní, jak se říká v NHL, udělali nějaký rámus (make some noise).

Winnipeg Jets měli v době výměn účast v pohárové soutěži málem stoprocentně jasnou. Pohárová soutěž je něco jiného než pravidelná sezona, a jsou známy případy, kdy mužstva postoupila jen tak tak, a pak v samotném poháru došla až do finále.

Jets byli jednou ze štik sezony, měli (a pořád ještě mají) tedy nadějí. To už stojí za stěhování.

Pak je tu druhý úhel, o němž se moc nemluví: představte si, že jste někde zaměstnáni, a přijde šéf, aby se zeptal, zda by vám vadilo, kdybyste přešel ke konkurenci. V podstatě tím říká: milujeme tě jako rodného bratra, ale tak nějak lidsky se nám nehodíš.

Paul Stastny se o té druhé možnosti nezmiňoval. Jak napsal Luke Fox ze Sportsnetu, poradil se s rodinou i s lidmi, jejichž názorům věří, a pak sdělil vedení Blues, že tedy dobrá.

Je jedno, řekl Paul Stastny, za koho hrajete, ale kolem uzávěrky výměn jsme neklidní všichni.

Stačil krátký pohled na Jets, na Winnipeg, nadšený ze svých hráčů, a to rozhodnutí bylo poměrně jednoduché.

Letos měnilo mužstva několik známějších hráčů: Evander Kane, Ryan McDonagh, Derick Brassard či Rick Nash. Ale žádný z nich zatím neznamenal pro své nové mužstvo tolik, kolik znamená Paul Stastny. Nejen v bodech (po čtvrtém utkání s Predators má na účtu dvě branky a šest nahrávek, čili osm bodů). Všichni se shodují, že jeho hlavní přínos tkví v tom, že Patrik Laine má vedle sebe středního útočníka, s nímž si rozumí, a od něhož se může naučit lecčemus.

Ovsem, zajímavé je také to, že Paul Stastny má sice zkušeností na rozdávání, ale když dojde k okamžiku, že by mu chtěl poradit vlastní táta, vyhýbá se zvedání telefonu jako čert kříži. Důvod, říká Paul Stastny, je prostý: když mu to jde, chodí s hlavou v nebesích a má nejasný pocit, že mu není třeba rad. A když mu to nejde, nechce svými rozpaky a nespokojenostmi otravovat ostatní, včetně vlastního táty.

Táta, říká Paul Stastny, táta mě zná, ten pozná, jak se cítím z prvního pohledu. Jeho rady jsou vždycky k věci a jdou rovnou na tělo: nikdy nepolevuj v útočnosti, dávej vždycky pozor při vhazování, a ne, abys zpohodlněl.

Je ovšem pravda, že když se táta dovolá, syn poslouchá. Ví totiž, jaké má štěstí, že má tátu, který toho zažil tolik, a který toho také tolik dokázal.

Je to vidět: takhle daleko se v pohárové soutěži zatím nedostal nikdy. Získává 1,13 bodů za zápas, v bodování plus/minus je u jeho jména známka plus devět, vyhrává 52,4 procenta svých vhazování, a dosud dal dvě vítězné branky.

A navíc zatím ani jednou neoslabil mužstvo trestem.

Spoluhráči jsou nadšení

Jak říká kapitán Blake Wheeler, právě tenhle chlap Jets v současném podání chyběl.

A jak říká Stastnyho druhé křídlo, Nikolaj Ehlers, ten chlapík mezi ním a Lainem dovede všechno.

Kouč Paul Maurice si všiml ještě jedné zajímavé maličkosti. Jsou hráči, říká, kteří ve chvíli, kdy za nimi zapadne brána stadionu, zapomenou na hokej, a vrátí se k němu až ve chvíli, kdy zase přijdou do práce.

Paul Stastny, zjistil kouč Maurice, přemýšlí o hokeji od nevidím do nevidím.

Další špičkoví střední útočníci Jets, Mark Scheifele a Blake Wheeler, platí za hokejové rady dost slušné peníze členovi Dvorany slávy Adamu Oatesovi.

Paul Stastny je dostává zadarmo od svého táty.

Když se stal naposledy neomezeně volným hráčem v roce 2014, získal Paul Stastny smlouvu se St. Louis Blues na čtyři roky v celkové částce 28 miliónů dolarů.

Po této sezoně bude opět neomezeně volný. Středních útočníků je málo, dobrých ještě méně, a skvělých úplně nejméně. Kterépak mužstvo mu asi nabídne zbrusu novou smlouvu, která překoná i těch sedm milionů za sezonu?

Budou to Winnipeg Jets?

Paul Stastny se o těchto věcech nebaví: teď se musí soustředit na to, aby hrál ještě v červnu. Ostatně, profesionální sportovec o podobných věcech mlčí, obzvláště před novináři.

Vedení mužstev také tak. Platí také, že do týdne před 1. červencem nesmí žádné jiné mužstvo mluvit s žádným volným hráčem, ať úplné nebo částečné volným, kromě snad naprosto nezávazných řečí o žních, daních a počasí.

Navíc mají Jets na krku zajímavý počet omezeně volných hráčů (RFA, neboli restricted free agent). Jsou mezi nimi Josh Morrissey, Jacob Trouba, Adam Lowry a Connor Hellebuyck. Kromě toho bude v neděli 1. července sedět u telefonu i ostrostřelec Laine, který bude mít také nárok na zbrusu novou smlouvu.

Paul Stastny to všechno bere s určitou dávkou věcnosti. To ho naučila zkušenost: kdyby člověk začal přemýšlet příliš moc o budoucnosti už nyní, nebo začal rozebírat minulost, znamenalo by to, že ho nebaví, co dělá teď.

A Paul Stastny se v tuto chvíli ve Winnipegu baví přímo královsky.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.