bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: ve středu večer se otevírá okno pro odstupování od smluv

14. června 2016, 8:17

Petr Adler

Co bude se mzdovým stropem NHL ještě neví ani vedení ligy, ale generální manažeři už mají představu, jak upravit mzdové fondy svých mužstev: vyplatí některé hráče ze smlouvy.

Tzv. výkupní okno se otevře ve středu 15. června a zavře se ve čtvrtek 30. června.

Generální manažeři už začali přesvědčovat své zaměstnavatele, vlastníky klubů, že se jim vyplatí vyhodit tu a tam nějaký ten milión dolarů na účet nějakého hráče jen proto, aby ten hráč nehrál, alespoň ne za mužstvo, se kterým se původně domluvil na nějaké smlouvě.

Samozřejmě, tihle generální manažeři šlapou po hodně tenkém ledu: a proč, člověče, jste vůbec toho chlapa najímal, když už ho nechcete?

Zásada je prostinká: ve středu 15. června od od 11 hodiny večerní pražského času (tedy pět odpoledne torontského či newyorkského času) začnou generální manažeři obvolávat vybrané hráče, aby jim řekli, že jsou od této chvíle neomezeně volní. Jedno omezení tam přece jen bude: nemohou se domluvit na nové smlouvě s mužstvem, které se jich zbavilo. Odstupné budou dostávat po dobu dvakrát tak dlouhou jako je doba, která jim zbývá k vypršení smlouvy. Chybí-li dva roky, bude částka rozložena na čtyři roky. Hráč pod 26 let dostane jednu třetinu částky, kterou mu mužstvo dluží do vypršení smlouvy. Šestadvacetiletí a starší hráči dostanou vyplaceny dvě třetiny.

Hráčů, kteří se dosud nedoléčili ze zranění utrpěných v pravidelné sezóně, se odstupování od smluv netýká.

Je možné, že se letos ke všem ostatním podmínkám přidá ještě jedna. Jestli výkonný výbor doporučí a Rada guvernérů odsouhlasí, že se bude NHL rozšiřovat, je možné, že někteří mazanější generální manažeři přijdou s fintou: hráče, kterého chtěli vykoupit se nezbaví. Nechají ho nechráněného v rozšiřovacím výběru (expansion draft), takže budou moci chránit hráče, které by jinak mohli ztratit.

Tenhle žertík se ale netýká hráčů, kterým do vypršení smluv chybí jen jedna sezóna.

Generální manažeři se shodují, že v tuto chvíli musí být připraveni na všechno. Okno příležitosti se sice otevírá už ve středu 15. června, jenže úřední potvrzení o tom, zda se liga rozšiřuje, nemohou očekávat dříve než o týden později, ve středu 22. června. Ligová kancelář jim sice rozeslala podrobná pravidla ohledně rozšiřovacího výběru, ale současně jim řekla, že tak činí pouze z čisté laskavosti. Aby se mohli připravit pro případ, že k rozšíření dojde.

Tím se ovšem období, kdy mohou hráče vykoupit, zkracuje málem o polovinu.

A i kdyby se teď najednou nakrásně prozradilo, že doporučení výkonného výboru je takové nebo makové, pořád to neznamená, že Rada guvernérů prostě zmíněné doporučení orazítkuje.

Takže ne, generální manažeři budou moci pracovat na nejrůznějších možnostech, ale málokterý si troufne vykoupit hráče dříve, než se ozvou z Las Vegas fanfáry oznamující změnu (nebo její nedostatek).

Jistě, některé případy jsou jasné už dnes.

Třeba: generální manažer Toronto Maple Leafs Lou Lamoriello (na snímku) řekl už v únoru, že Jared Cowen, který byl součástí výměny, jež poslala Diona Phaneufa do Ottawy k Senators, nebude mít v mužstvu místo. Upřesnil, v odpověď na žádost o upřesnění, že pevně počítá s tím, že Cowena vykoupí při první příležitosti. Ta nastává teď.

Nebo: Chicago Blackhawks se zavázali, že budou platit těžké prachy svým dvěma superhvězdám, Jonathanu Toewsovi a Patricku Kaneovi. Pešek zůstane patrně Bryanovi Bickellovi. Blackhawks ho v uplynulé sezóně nabízeli výměnou, pak ho dali na listinu volných hráčů (waiver list), avšak bez úspěchu.

Někteří pozorovatelé se domnívali, že Dallas Stars se zbaví jednoho ze svých finských brankářů. Dohadovali se pouze, zda to bude Kari Lehtonen nebo Antti Niemi. Generální manažer Jim Nill začátkem jara tvrdil, že zůstanou oba. Jenže: v případě rozšíření ligy budou Stars smět chránit jen jednoho z nich. Kterého? Nabízí se výměna? Moc ne, oba mají dost nákladné smlouvy.

A co třeba takoví zranění hráči jako bývalý kapitán Edmonton Oilers Andrew Ference nebo Dave Bolland z Florida Panthers? Oilers mohli Ferenceho vyplatit loni, a teď si rvou vlasy. Letos totiž má Ference za sebou složitou operaci. Oilers tedy nezbude než ho umístit na seznam dlouhodobě nemocných. Panthers se zbavili smlouvy dlouhodobě zraněného Marca Savarda (výměnou k New Jersey Devils), takže mají na první pohled místo, kam umístit Bollandových pět a půl miliónů dolarů ročně. Na seznam dlouhodobě nemocných. Jelikož v takových případech se na výplatě podílí také pojišťovna, uslyší Panthers brzo neslušnou otázku: jak dlouho ještě?

Dustin Brown, dlouhodobý kapitán Los Angeles Kings, je zase obětí úspěchu mužstva: Dostal smlouvu, která platí do roku 2022, a Kings mu platí málem šest miliónů za sezónu. Kdyby Brownovy výsledky gáži odpovídaly, bylo by jistě ticho. Jenže dvě sezóny a skutečně mizerných 11 branek v každé z nich, to není právě předpis na dlouhověkost.

Generální manažer Dean Lombardi se ještě teď chvěje, že nevykoupil Mikea Richardse když mohl, ten se pak nechal chytit na americko-kanadské hranici s léčivy, které neměl mít u sebe, byl na chvíli zatčen, Kings mu dali padáka ze smlouvy, a spor nakonec prohráli.

Bude Lombardi riskovat něco podobného s Brownem? Těžko, a když, tak sotva.

Rakušan českých rodičů Thomas Vanek zase neoslnil v mužstvu Minnesota Wild. Jenže generální manažer Chuck Fletcher před časem řekl, že doufá, že Vanek opět najde mušku. Něco takového ovšem říci musel: Vanek má smlouvu s doložkou, že nesmí být stehován bez svého souhlasu (no-move clause).

Jmen, o nichž se spekuluje, je spousta: Eric Nystrom (Nashville Predators), Fjodor Tjutin (Columbus Blue Jackets), Dennis Wideman (Calgary Flames), a bude jich určitě ještě mnohem více.

Někteří se možná uchytí jinde, ovšem za mnohem nižší gáže. Jenže budou dostávat své zaručené odstupné částky od svých bývalých mužstev.

A někteří udělají dobře, když se začnou ohlížet po zaměstnání ve světě nás ostatních obyčejných smrtelníků.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.