bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: Wideman si na Bettmanovo rozhodnutí bude muset počkat

14. února 2016, 21:01

Petr Adler

Komisař NHL Gary Bettman sice vyslechl odvolání obránce Calgary Flames Dennise Widemana už před týdnem, ale to ani zdaleka neznamená, že rozhodne před koncem dalšího týdne.

Proč? Protože jeho rozhodnutí musí být z právnického hlediska nenapadnutelné. Pakliže zamítne Widemanovo odvolání do výše trestu (zákaz činnosti na dvacet zápasů za útok na čárového rozhodčího Rona Hendersona - viz snímek), může se hráč, s pomoci hráčských odborů NHLPA, odvolat. Případ bude posuzovat nezávislý arbitrator James Oldham.

Kdyby v Bettmanově rozhodnutí byla jediná právnická chybička, smetl by je Oldham se stolu.

Jestli se lize něco nehodí, je to prominutí části trestu hráči, který způsobil otřes mozku rozhodčímu.

Zásadní rozdíl

Mezi odvoláním se k vedení ligy (Bettmanovi) a k nezávislému soudci je jeden podstatný rozdíl. Zatímco v onom prvním odvolání může odvolávající se strana (tedy Wideman a jeho odbory) přivést další svědky a další poznatky, kteří a které buď nebyly předloženy při prvním vyšetřování nebo je nevzalo první vyšetřování v potaz, druhé odvolání se soustřeďuje na to, zda rozhodnutí prvního odvolání odpovídá všem pravidlům a jiným zákonným ustanovením.

Podobnou možnost měla i NHL.

Čili: vysvětlení, které vydal na videu vice-president ligy přes hokejové záležitosti Colin Campbell, když vynášel svůj rozsudek o dvaceti zápasech, nemůže stačit.

Bettmanovo rozhodnutí musí obsahovat několik částí: přesný záznam předchozích jednání, veškerý důkazní materiál, všechny výpovědi účastníků i svědků vyšetřování, a Bettmanův vlastní (a hodně podrobný) rozbor, který ho přivedl k rozhodnutí, ať už je jakékoliv.

Je pravda, že když psal dvanáctistránkové zdůvodnění svého rozhodnutí o zákazu činnosti na patnáct zápasů pro Shawna Thorntona za útok na Brooka Orpikse v prosinci 2013, potřeboval Bettman pouze čtyři dny. Na okraj: odvolání zamítl. Thornton se původně chtěl odvolat, pak si to ale rozmyslel.

Ostatně, odkaz na doslovný text tohoto rozhodnutí je uveden na konci článku.

V podobném případu, kdy tehdejší útočník Buffalo Sabres Patrick Kaleta (dnes nastupuje na farmě Sabres, Rochester Americans) dostal zákaz činnosti na deset zápasů za útok na obránce Columbus Blue Jackets Jacka Johnsona a odvolal se, musel čekat na Bettmanovo rozhodnutí tři dny. Také na okraj: i tady Bettman odvolání zamítl.

V čem je tedy rozdíl?

Bettman bude muset vzít v první řadě v potaz, že tady jsou ve hře kromě NHLPA ještě jedny odbory, totiž ty, které zastupují rozhodčí (NHLOA, NHL Officials Association).

Další důvody jsou patrně závažnější.

Wideman a NHLPA totiž ve svém odvolání tvrdí, že hráč nevěděl, co dělá, protože utrpěl otřes mozku. Původní rozsudek uvádí, že Wideman je vinen bez ohledu na to, že mužstvo sdělilo po zápase, že utrpěl otřes mozku.

Flames porušili pavidla?

Podle dost přísných pravidel NHL měl být Wideman vykázán ze střídačky ve chvíli, kdy k ní dobruslil (a cestou srazil příkladným krosčekem čárového rozhodčího Hendersona).

Wideman těsně před útokem na Hendersona utrpěl naráz do hrazení, který by zabil koně. Pravé křídlo Nashville Predators Mikka Salomaki odbruslilo beztrestně. Pozorovatel, jmenovaný ligou (tzv. spotter), vzápětí bezdrátově sdělil střídačce Flames, že hráč číslo 6, který se právě vrací, zcela pravděpodobně utrpěl otřes mozku a měl by se tedy podrobit vyšetření dle tzv. protokolu (concussion protocol).

Až na to, že pozorovatel nemůže nic nařídit. Může mužstvo informovat a může mužstvu doporučit. Nic víc. Jenže podle pětistránkového předpisu ohledně otřesů mozku, který liga zavedla pro tuto sezónu, mužstvo musí po takovém upozornění hráče předat k základnímu vyšetření do rukou lékařů.

Wideman údajně na střídačce opakovaně řekl, že je v pořádku, a aby svá slova potvrdil, vrátil se na led hned v dalším střídání.

Právě tohle se nemělo stát. Nikoliv jen proto, že NHL právě čelí žalobě bývalých hráčů, kteří tvrdí, že je nechránila před otřesy mozku a ani jim neřekla, že jsou dlouhodobě nebezpečné. Také proto, že Widemanův návrat na led byl nepřípustný nejen ze zákona, ale i z obyčejných lidských ohledů.

A tady se liga dostává na velice tenký led: může ztrestat Flames za vyslovené porušení pravidel? A jak?

Těžko tedy očekávat, že Bettman řekne, že dvacet zápasů je moc, patnáct že by mohlo stačit.

Úmysl nebo ne?

A tím se dostáváme k tomu dalšímu odvolání.

Liga ve svém původním zdůvodnění trestu řekla, že Wideman zranil čárového rozhodčího úmyslně. James Oldham patrně položí otázku: pakliže právě utrpěl otřes mozku, jak můžete tvrdit, že jednal s rozmyslem a úmyslně?

Věc se udála zhruba v půli druhé třetiny. Jedna z otázek, kterou lze očekávat od arbitrátora Oldhama, bude tedy logicky znít: co se dělo v kabině Flames o přestávce mezi druhou a třetí třetinou? Zavedl ho někdo z lékařů do tzv. tiché místnosti, aby provedl alespoň zběžné vyšetření?

Řekl trenér koučům, že pozorovatel ohlásil možný otřes mozku a hráč odmítl vyšetření? Trenéři jsou v pojetí NHL lidé, kteří obstarávají základní léčebnou péči a jsou k tomu patříčně vyškoleni.

Tohle je další z mnoha otázek, jimiž se bude Bettman muset zabývat ve svém rozhodnutí tak, aby bylo neprůstřelné.

Všechno nasvědčuje, že Flames nesplnili požadavky, které jsou naprosto povinné. Těžko z toho vinit ligu nebo její odbory, ale otázka je, jaké tresty vůbec může NHL uložit a ukládá mužstvům za podobné přestupky.

Zástupce komisaře Bill Daly potvrdil, že liga mužstva trestá za porušení ligového protokolu, odmítl ale říci jak, natož pak aby řekl, která mužstva liga ztrestala. Ve srovnání s tím, že liga každý týden sděluje, kterému hráči napálila pokutu ve výši dvou tisíc dolarů za filmování, vypadá tento přístup opravdu obdivuhodně.

Pohledem zvenčí to vypadá, že případné tresty mužstvům, které poruší protokol o zjišťování otřesů mozku, jsou tak bezvýznamné, že se jim to vyplatí.

Ale když někdo nedávno odborům navrhl, že by měly trvat na tom, že mužstvo, které takhle poruší protokol, přijde o postavení v prvním kole výběru hráčů (draftu) a navíc zaplatí miliónovou pokutu, dozvěděl se, že si má hledět svého.

Tanec mezi vejci

Při schůzi, která trvala skoro sedm hodin, sedělo na Widemanově straně stolu vedení NHLPA, zastupované Donem a Stevem Fehrovými, jejich zvláštními pomocníky Mathieuem Schneiderem a Stevem Webbem, právníky odborů Donem Zaveloem a Romanem Stoykewychem, a také generálním manažerem Flames Bradem Trelivingem. Ten vlastně seděl na dvou židlích: přece jen je zaměstnancem člena ligy, nikoliv odborů. Jenže měl za úkol bránit Widemana. Nakonec asi bude muset začít bránit mužstvo.

Obě strany si přivedly znalce přes otřesy mozku. Nakonec promluvili pouze dva, které přivedla NHLPA. Jako první mluvil Dr. Paul Comper, který už deset let slouží jako poradce NHLPA přes otázky neuropsychologie a současně spolupředsedá společnému podvýboru ligy a odborů přes otázky otřesů mozku. Po něm hovořil Dr. Jeff Kutcher, takto ředitel programu sportovní neurologie, a profesor neurologie na michiganské universitě.

Bettman bude muset citovat i jejich výpovědi. Jeho tanec mezi vejci bude muset být tak dokonalý, že v něm ani právnický puntičkář nenajde jediný chybný krok.

A zde je ten slibovaný odkaz na Bettmanovo rozhodnutí ve věci Shawna Thorntona. Znalci právnické angličtiny si smlsnou:

http://www.nhl.com/nhl/en/v3/ext/pdfs/Thornton_DecisionOnAppeal122413.pdf

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.