bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

POHLED: Finové v čele se Sarosem táhnou Preds do play-off

30. března 2021, 12:03

Jiří Sameš

Tým Nashville Predators uspěl v nedělním duelu na chicagském ledě v poměru 3:2, aby natáhl svou vítěznou šňůru na pět utkání a rázem poskočil na čtvrté postupové místo v tabulce 'Discover' Centrální divize.

Na adrese v Tennessee to ještě před pár týdny nevypadalo vůbec dobře. Však si také soupeři napříč celou ligou už brousili zuby na možné posílení vlastních řad v souvislosti s blížící se uzávěrkou přestupů.

Hodně se spekulovalo o výměnách ostřílených hokejistů Mattiase Ekholma
a Ryana Ellise nebo šikovného Mikaela Granlunda. Jenomže v současné chvíli může být všechno jinak.

Nashville má totiž na svém kontě pět úspěchů v řadě za sebou a rovněž sedm z posledních osmi klání, díky čemuž se bleskurychle vyšvihl na poslední pozici zaručující play-off.

Více k tématu:
Winnipeg potřebuje posílit defenzivu, nabízí se Ekholm či Savard

Na větším posunu tabulkou směrem vzhůru má lví podíl brankář Juuse Saros, jenž v březnu navzdory krátkodobé absenci kvůli zdravotním potížím v horní části těla platí za jednoho z nejlepších maskovaných mužů.

Důkazem budiž pohled do základních i pokročilých čísel. V obou případech za zmiňované období registrujeme Sarose na nejvyšších příčkách mezi gólmany s alespoň 310 odchytanými minutami.

Abychom byli konkrétní, Saros odchytal šest zápasů s průměrem obdržených branek 1,13 a procentuální úspěšností zákroků 96,7. Při hře ve stejném počtu se dokonce dostal přes hodnotu 97 %.

Pětadvacetiletý Fin po svém návratu zpět do akce dovedl své mužstvo k výhře ve čtyřech z pěti utkání. Jednou si připsal čisté konto a dohromady vytáhl 167 zákroků proti 171 střelám.

Kromě toho od 27. února slavil úspěch v šesti z celkových osmi partií a až na jednu výjimku obdržel pokaždé maximálně jeden gól. V pondělí si vysloužil "nálepku" třetí hvězdy uplynulého týdne (sledované období 22. – 28. března).

Pokud bychom zůstali v zemi tisíců jezer, tak skvělou formu má také útočník Eeli Tolvanen. Ten bodoval již v pěti kláních po sobě, ve kterých zapsal celkem sedm bodů (2+5), a září v přesilové hře.

Pro jednadvacetiletého Tolvanena se stále jedná o nováčkovskou sezonu, neboť v předchozích třech letech oblékl dres v pouhých sedmi bitvách.
V této sezoně se ale konečně dokázal naplno prosadit do hlavního mančaftu.

Preds si ho vybrali na Vstupním draftu NHL 2017 v prvním kole (30. celkově). Musí ještě pochopitelně zlepšit svou hru na vlastní polovině kluziště, což však u takto mladého hráče není žádným překvapením.

Pekka Rinne bohužel prožívá mezi třemi tyčemi v pořadí druhou nevýraznou sezonu, ačkoliv si posledně nevedl vůbec špatně. Velezkušenému gólmanovi po tomto ročníku vyprší kontrakt a minimálně v NHL asi ukončí svou bohatou kariéru.

Zvedá se rovněž Granlund, jenž vstřelil po jednom gólu ve třech z uplynulých čtyř klání. Poslední z finské party Erik Haula je velmi spolehlivým mužem na vhazování s procentuální úspěšností 53,5 či v dalších defenzivních činnostech.

Nesmíme opomenout ani další nashvillské hráče. Roman Josi či Filip Forsberg jsou klíčovými postavami svého celku. Jeden skoro vůbec nesleze z ledu a ten druhý vede týmové bodování.

S Predators se zkrátka musí zase počítat. Ovšem nesmí usnout na vavřínech, neboť o poslední vstupenku do vyřazovací části se strhne pořádná mela mezi čtveřicí mužstev.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.