bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

POHLED: Ze střelce nahrávačem? David Pastrňák skóruje i připravuje šance ostatním

5. března 14:00

Jiří Lacina

V covidem předčasně ukončené sezóně se spolu přetahovali o Maurice Richard Trophy. Zdatně jim tehdy ještě sekundoval Alexandr Ovečkin. David Pastrňák a Auston Matthews jsou zavedené střelecké značky, srážka Toronta s Bostonem tenhle individuální souboj vždycky evokuje. Jak to tedy v pondělí dopadlo?

Matthews - Pastrňák 0:3

Ovšem nikoli na branky. V téhle disciplíně vyšli oba naprázdno. Pastrňák ale u tří ze čtyř gólů svého týmu asistoval.

„Na každého divizního soupeře se trochu víc soustředíte, jde o důležité body, vlastně o čtyři, takže těmhle utkáním se vždycky věnujete. Nicméně play off je pořád nějakých dvacet zápasů před námi, není potřeba dívat se moc daleko,“ říkal po skončení rodák z Havířova.

Pastrňák zaokrouhlil svůj bodový účet už na 90. V konkurenci MacKinnona, který mimochodem v noci bodoval čtyřikrát (2+2), Kučerova a McDavida drží v ligové produktivitě čtvrté místo.

Stále je vysoko, v tom se nic nezměnilo. Co se změnilo, je struktura jeho bodového příspěvku.

Loni mocně usiloval o první padesátku. V závěru ročníku jsme to v Čechách hodně prožívali. Když milník s číslem 50 minul, měl takovou dynamiku, že nakonec přidal dalších 11 gólů a překonal rovnou i šedesátku. V posledních 14 utkáních základní části nastřílel 15 branek (15+8).

Pokud jste před sezónou dumali, jak bude vypadat ofenziva Bruins letos, nebylo těžké dojít k závěru, že Pastrňákův poměr gólů a nahrávek se nejspíš otočí. S odchodem Krejčího, Bergerona, Halla a Foligna jednoduše nemá takový servis.

David Pastrňák proto změnil hru. Při vší úctě k jeho spoluhráčům musel. Brad Marchand už je v pětatřiceti za zenitem. Pořád dobrý, ale už ne jako dřív. Pavel Zacha bude po 57 bodové sezóně rád, pokud letos překoná 50 bodů. Jake DeBrusk je předmětem přestupových spekulací, půl bodu na zápas je málo. James van Riemsdyk je ve svém věku milým překvapením, ale ve čtyřiatřiceti už má svůj „prime time“ za sebou. Coyle nebo Geekie - poctiví pracanti - oba hrají nad očekávání, ale žádné továrny na body to nejsou.

Produktivní Čech nad ostatní s 90 body doslova trčí. Druhý Brad Marchand je na 54, Charlie Coyle 51. Zbytek týmu už nemá ani půlku Pastrňákových bodů. Sedmadvacetiletý Čech mnohem víc sám zaváží puky, chodí pro ně zabojovat k mantinelům a do rohů, častěji přihrává.

A to i ze své pozice na levém kruhu. V pondělí tak vyzval ke skórování Morgana Geekieho, pak dvakrát zpoza brány Pavla Zachu. Jak se tomu říkávalo? Gretzkyho kancelář? Popravdě, i Gretzky se přiznal, že tenhle styl rozehrávky odkoukal. Od Bobbyho Clarkea.

Přihrávky zpoza brány patřily odjakživa do rejstříku těch nejtvořivějších hráčů. U nás třeba Vladimíra Martince, v NHL Waynea Gretzkyho nebo Petera Forsberga.

Pastrňák se u nich čím dál víc inspiruje.

Góly přitom dávat nezapomněl. Padesátka zůstává ve třech čtvrtinách sezóny reálným cílem. Mnohem víc ale pracuje pro ostatní.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.