bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Restart bývalé jedničky draftu. Jakupov má v Coloradu dobře nakročeno

18. října 2017, 12:00

David Motloch

Zisk draftové jedničky 2012 za pouhých 875 tisíc dolarů? Taková cena říká jediné - o Jakupova již v NHL není zájem. Vyhaslou kariéru talentovaného útočníka se snaží vzkřísit v Coloradu, kde má ruský rychlík poslední šanci prorazit. Letošní sezóna tak ukáže, zda-li se bude jednat o dobrý kauf, či propadák. Vzhledem k dosavadním výkonům Jakupova je třeba uznat, že bližší je zatím varianta první.

Nail Jakupov se svého času řadil k největším talentům NHL, patřila mu veškerá budoucnost. Jenže to bylo před pěti lety. Letošní léto ukázalo krutou pravdu, že po sérii nepovedených ročníků o ruského křídelníka žádný klub ani nezakopne. Na svůj nejúspěšnější ročník ze sezóny 2012/13, kdy posbíral 31 bodů v necelých 50 zápasech, může Jakupov zatím jen vzpomínat.

Edmonton posléze postupně sledoval rychlý úpadek jedničky draftu, kterou si v roce 2012 vybral s přirozeně velkými očekáváními. Vrcholem se stala sezóna 2015/16, jenž pro Jakupova zároveň věstila i poslední ročník u Olejářů. Zisk pouhých 23 bodů v 60 zápasech znamenal, že se rodák z Nižněkamsku stěhoval do St.Louis. Ani pod taktovkou přísného Kena Hitchcocka však kariéra Naila Jakupova neokřála.

Po vyhaslé hvězdě, nad kterou leckdo již zlomil hůl, sáhlo Colorado (za pouhých 875 tisíc dolarů). Tým, jenž v loňské sezóně skončil beznadějně poslední v celé NHL, podpisem smlouvy spíše pobavil, než zaujal. Jenže zatím se smějí Laviny a společně s nimi i Jakupov. Start letošního ročníku naznačuje, že by poslední šance mohla u ruského šikuly zafungovat.

V sedmi dosavadních zápasech nastřádal Jakupov pět bodů, za tři góly a dvě nahrávky. Výrazně se mu vydařil především dvojzápas s Bostonem, ve kterém všechny branky nasázel. V lajně s Mattem Duchenem a Alexandrem Kerfootem dostával hodně prostoru a bodově se mu vydařilo i přípravné období.

V Lavinách zkrátka figuruje útočník, který se za malý peníz může stát hvězdou mužstva, a postupem času začíná vycházet najevo, jak výhodné podmínky si obě strany nasmlouvaly. Colorado se výší kontraktu jednoduše pojistilo proti vyhoření Rusa, zatímco Jakupov získal zase jiné výhody.

Především se toho od něj přehnaně moc neočekává, zároveň však dostává hodně prostoru na ledě. U Avs pak z pohledu loňské sezóny má co dokazovat nejeden hráč, Jakupov tak do celé party snadno zapadl. Důležitá je i herní strategie mužstva. Zatím co u Blues musel Jakupov polykat pravidelná kázání o poctivé defenzívě, v Coloradu, dle herního projevu, trenéři nechávají své hráče daleko více hrát. 

Sečteno podtrženo - Jakupov má skvělou výchozí pozici vysloužit si během této sezóny novou, lukrativnější smlouvu. Hovořit o dokonaném restartu hvězdy je však po sedmi zápasech předčasné. Nechme se tedy překvapit, co čtyřiadvacetiletý útočník předvede v následujících utkáních. Stále totiž platí, že Jakupov zatím udělal důležitý krok, nikoliv však skok.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.