bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Rivalové v NHL: Boston proti Montrealu? Nejlepší reklama na hokej

3. října 2017, 17:20

David Motloch

Seriál Rivalové v NHL uzavíráme jeho posledním dílem. Jak se říká, to nejlepší až na konec. A právě proto jsme si tu nejvěhlasnější sérii ze všech nechali až na závěrečný díl. O kom tedy bude? O rivalitě mezi Montrealem Canadiens a Bostonem Bruins! S jistotou platí jedna věc - historie NHL i její současná podoba by bez rivality jejích dvou tradičních členů vypadala dočista jinak. Jaké okamžiky se o to zasloužily?

Montreal Canadiens - Boston Bruins

Pomyslné první místo našeho žebříčku získává série dvou týmů z tzv. „Original Six” - Montreal Canadiens proti Boston Bruins. Tato mezistátní série má za sebou tolik významných událostí a okamžiků, že je s ní úzce spojována i celá historie NHL. Jedno bez druhého by se zkrátka neobešlo.

Vůbec nebudeme přehánět, když souboje Bostonu s Montrealem označíme, napříč všemi sporty, za jedny z vůbec nejpopulárnějších. Dokonce i bývalý útočník Bruins Bob Sweeney celou sérii zařadil mezi tři největší rivality na planetě. Svým rozsahem se často přirovnává k rivalitě mezi baseballovými New York Yankees a Boston Red Sox. 

Pomyslnými „nej” se to u těchto dlouhověkých rivalů jen hemží. Začněme například tím, že v NHL není jiných dvou týmů, které by proti sobě odehrály více zápasů. Poměrně výrazné převahy si v počtu vítězství stále drží kanadský Montreal, jenž získal proti Bostonu 360 výher (Bruins 275). V play-off oba celky proti sobě povstaly dohromady 34krát, přičemž hned v sedmi případech se jednalo o sedmizápasové série. A to už je pro změnu další „nej” - žádné jiné dva týmy proti sobě tolik sedmizápasových bitev neodehrály.

Krvavá trefa Maurice „Rocket ”Richarda

Historicky první duel proti sobě Boston s Montrealem odehráli v prosinci roku 1924 a dá se s jistotou tvrdit, že rivalita započala už v tomto stádiu. Zápas hraný v domácím prostředí Bruins skončil lépe pro Medvědy, kteří zvítězili poměrem 2:1. To by ještě nebylo nic zvláštního, kdyby však historicky první branku Bostonu nevstřelil kanadský hokejista Smokey Harris. 

Z hlediska historických momentů stojí velice vysoko také událost z roku 1952. Veleslavný Maurice Richard tehdy dirigoval postup Montrealu přes Boston v semifinále play-off. Vyhlášený střelec dokázal vsítit postupovou branku, přestože pár momentů před tím bojoval se zraněním hlavy. I s obvazy a následky otřesu mozku však propálil tehdejšího brankáře Jima Henryho, který si později sportovním gestem potřásl s Richardem rukou. Tato skutečnost neušla pozornosti bystrého fotografa, který celý moment zachytil na objektiv. Dodnes je jeho úlovek považován za jednu z nejslavnějších fotografií v ledním hokeji.

Kouzlo Kena Drydena

Další vzpomínka na památný moment se datuje v sezóně 1970/71. Oba celky se proti sobě střetly v prvním kole play-off. Montreal v pozdější fázi sezóny začal sázet na nováčka v brance - Kena Drydena. Brankář Canadiens si, coby zelenáč, nevedl vůbec špatně, navíc trenér Montrealu uplatnil zvláštní, leč úspěšnou taktiku. V posledních dvou zápasech základní části proti Bostonu nechal Drydena pouze sedět na střídačce, aby jej mohl v play-off překvapivě nasadit.

Útočníci Bruins si na Drydenovi vylámali zuby, a přestože Bobby Orr vstřelil ve čtvrtém utkání série hattrick, k postupu to jeho týmu nestačilo. Novináři po této sérii psali o naprosté senzaci, jelikož persony jako Bobby Orr, Phil Esposito či Johnny Bucyk nedokázaly přejít přes neprověřeného brankáře Drydena.

Ze mnoha a mnoha památných bitev ještě zmiňme 70. léta. Canadiens v té době platili za jednu z nejsilnějších dynastií v historii NHL, přičemž časté souboje opět nesváděli s nikým jiným než s Bostonem. Bruins tou dobou vedl kontroverzní Don Cherry (známý dnes především jako kanadský hokejový komentátor). Muž častého podivínského vzhledu i názorů uplatňoval se svým týmem taktiku fyzického hokeje, kterým chtěl otupit šikovnost montrealských útočníků. 

Nejslavnější vyloučení v historii

Oba týmy se v průběhu 70. let utkávaly v play-off zcela pravidelně, Cherry tak měl dost příležitostí přelstít na druhé straně trénujícího Scottyho Bowmana. Přestože hráče Montrealu fyzická hra Medvědů musela bolet, byl to i nadále kanadský celek, který zaznamenával pravidelné úspěchy. Celá tato éra vyvrcholila v roce 1979. Montreal s Bostonem proti sobě stáli v semifinále play-off, a vyrovnaná partie se natáhla až do sedmého zápasu.  

V něm byli Medvědi velice blízko postupu do finále, když ještě dvě a půl minuty před koncem zápasu vedli 4:3. Poté ale hráčská lavice Bruins omylem nasadila do hry šestého hráče, což neušlo pozornosti sudích. Canadiens přesilovku prostřednictvím Guye Lafleura využili a v prodloužení dokonce zápas rozhodli. Mnozí toto vyloučení považují za vůbec nejslavnější z celé éry NHL. Ve finále si Montreal hravě poradil s Rangers a dokráčel tak ke svému čtvrtému Stanley Cupu v řadě. A jak dopadl Boston? Velké selhání nakonec padlo na trikot samotného Cherryho, který dostal po sezóně padáka. 

U sedmizápasových sérií ještě ale na chvíli zůstaneme. Tentokrát však nebude třeba listovat v historických datech, protože jedna památná bitva se odehrála poměrně nedávno, a sice v roce 2011. Boston v sedmém duelu opět držel vedení v zápase, o to ale po střele P.K. Subbana přišel. Mnozí si v ten moment vzpomněli právě na rok 1979, nicméně historie se v tomto případě neopakovala. Bruins zásluhou trefy Nathana Hortona z prodloužení postoupili dále a v tentýž roce dokráčeli až na samotný vrchol.  

Jak již bylo řečeno, historie mezi Montrealem a Bostonem je natolik bohatá, že vzpomínky na všechny jednotlivé momenty by samy o sobě stačily na vlastní seriál. To jenom podtrhuje významnost celé série, díky které je NHL takovou ligou, jakou je dnes. A přestože drtivá většina dnešních rivalit vznikla především díky příznivé vzdálenosti, nejslavnější rivalové NHL toto pravidlo porušují. 

Mezi oběma celky je zhruba 500 kilometrů dlouhý rozestup, přesto oba fanouškovské tábory mohou šílet, když se schyluje k vzájemnému utkání. Své by o tom mohli říci i současní čeští hráči - David Krejčí, David Pastrňák a Aleš Hemský s Tomášem Plekancem. Ti všichni okusí rivalitu všech rivalit v nastávající sezóně. A ta vypukne již v noci ze středy na čtvrtek!

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.