bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Roztroušená skleróza? Bojovník Bickell boří prognózy a chystá se zpátky na led

23. ledna 2017, 10:00

Jakub Prchal

Když měl jít na testy k lékaři, jeho dvě děti usnuly na zadním sedadle auta. K doktorovi tedy musel jít sám. Jeho manželka Amanda byla v té době velice klidná. „Opravdu jsem si nic nemyslela, nebyl na testech poprvé,“ svěřila se.

Bryan Bickell prošel během posledních osmnácti měsíců nesčetným množstvím testů. Nejprve mu lékaři diagnostikovali závratě, později svůj názor změnili a řekli mu, že jde o oční problém. Samotný hokejista, který v době výluky NHL bojoval v dresu Orlů Znojmo a stejnou sezónu zakončil ziskem Stanley Cupu ale cítil, že stále něco není v pořádku.

V druhém listopadovém týdnu už si byl jistý. Během předzápasového rozbruslení v Newarku se něco stalo. Začalo to bolestmi v rameni, načež mu znecitlivěla pravá ruka a noha. Přidaly se i nepříjemné závratě. Okamžitě šel z ledu. Zamířil na další testy – na ty, které se mu staly osudnými.

Magnetická rezonance odhalila poškození Bickellovy míchy a mozku. Josh Bloom, hlavní lékař Hurricanes, vydal zprávu, že kanadský forvard trpí roztroušenou sklerózou.

„Byl jsem v šoku,“ řekl Bickell. „Šel jsem na magnetickou rezonanci a za jeden den mi volal Josh Bloom, že mám přijít do jeho kanceláře. Už z jeho výrazu a řeči těla bylo jasné, že něco není v pořádku. Potom mi řekl, že mám roztroušenou sklerózu. V tom momentě jsem netušil, o jaký druh nemoci se vlastně jedná,“ popisuje.

Roztroušená skleróza je chronické onemocnění centrálního nervového systému. Jelikož zánět může postihnout jakoukoliv část mozku a míchy, může mít tato nemoc různé projevy. Nejčastěji se objevuje mezi dvacátým až padesátým rokem života. I když je roztroušená skleróza doposud nevyléčitelná, lze její účinky v prvních stádiích kontrolovat. 

Po vyslechnutí diagnózy myslel Bickell zejména na svoji rodinu, ale také na hokejovou kariéru. „Rozhodně to vaší myslí proběhne. Nechcete, aby to skončilo takhle. I to je důvod, proč se chci co nejrychleji vrátit zpět na led. Nevím, jestli mi zbývá jeden zápas, nebo pět let. Vše je ve vzduchu,“ uvažuje.

Když přišel zpátky k autu, neměl sílu říct své manželce smutnou zprávu sám. „Přišel jsem k autu a řekl jsem jí, že má jít za doktorem a promluvit si s ním.“ Amanda nechápala, co se děje. Po hovoru s Joshem Bloomem se jí však málem zastavilo srdce. „Když jsem šla zpátky k autu, Bryan se na mě jen díval a neměl chuť do řeči. Objala jsem ho a řekla, že všechno bude v pořádku,“ popisuje onen den jeho žena.

Léčba nemoci bude pokračovat do té doby, dokud mu bude pomáhat. Jednou měsíčně užívá nitrožilní dávku Tysabri, což je lék, který oslabuje účinky roztroušené sklerózy tak, že zpomalí pronikání bílých krvinek z krve do mozku, což snižuje zánět a poškození nervů zapříčiněné roztroušenou sklerózou.

„Cítím se dobře. Oproti listopadu je to změna o 180 stupňů. Dokonce už jsem byl pětkrát na ledě. Brzy se chci vrátit zpátky do sestavy Caroliny,“ prozrazuje trojnásobný vítěz Stanley Cupu. „Chci pomoct týmu udělat play-off, jsme opravdu blízko! To je část sezóny, která mě baví nejvíce. Pokud to nevyjde letos, tak příští rok,“ dodává.

Jak ale bude jeho tělo reagovat na zvýšenou fyzickou aktivitu? Na tréninku se zatím objevil pouze ve žlutém dresu, který oblékají hráči, kteří se nemůžou účastnit fyzických soubojů. „V takovém procesu je tu spousta otazníků. Dáváme Bryanovi čas, aby se připravil. Přišel jsem za ním a řekl mu, ať nám dá sám vědět, jak se cítí,“ vysvětluje generální manažer Hurricanes Ron Francis.

Stejný lék Tysabri užíval před čtyřmi lety i bývalý gólman Minnesoty Josh Harding, který měl identickou diagnózu. I on se dokázal vrátit na led, a tak si s Bickellem vyměnil několik rad. Nakonec však musel svoji kariéru na doporučení doktorů přerušit. „Ta nemoc je ale zákeřná v tom, že vždy reaguje jinak. Čas ukáže, co se bude dít,“ dodává smířeně Bickell.

Navzdory nejistotě zůstává samotný hokejista optimistický: „Víme, co všechno se může stát. Pokud ale přemýšlíme pozitivně, lépe se nám žije.“ Jeho slova potvrzuje i manželka. „On je tak neuvěřitelně pozitivní. Doktoři řekli, že se nevrátí na led dříve než po šesti měsících od doby léčby. On je ale připraven po měsíci znovu vyjet na led. Toho chlápka nic nezastaví,“ zakončuje Amanda Bickellová.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.