bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Sleduj puk! Devatenáctiletý talent Montrealu nadchnul Scottyho Bowmana

2. září 14:00

Jiří Lacina

Sám se rozhodně nepovažuje za odborníka na brankáře, jenomže když máte pod opaskem 1244 výher v základní části a devět titulů ve Stanley Cupu, vaše slovo má váhu. Zvlášť v Montrealu, s nímž vyhrál pohár pětkrát. Scotty Bowman už pár gólmanů v životě viděl a jeden z talentů Canadiens se mu teď tuze líbí.

V devadesáti letech pořád nakouká spoustu hokeje. Ve své biografii se v závěru vyjádřil k celému zástupu současných hokejistů, které už coby aktivní kouč nezažil, ale jeho postřehy jsou vždycky zajímavé. Rád si užívá i utkání univerzitní soutěže. Do oka mu při nich padl Jacob Fowler.

Devatenáctiletý gólman prošel loni draftem ve třetím kole, kde si ho zamluvil Montreal. V minulé sezóně táhl Boston College, pro který vyhrál 32 ze 39 zápasů, k nimž nastoupil. V průměru inkasoval 2,16 branky na utkání s procentem úspěšností zákroků 92,6.

„Je to výjimečný univerzitní gólman,“ řekl před pár dny Bowman listu Montreal Gazette. „Hodně jsem ho viděl chytat v televizi. Líbí se mi na něm, jak sleduje puk.“

„Nevím zas tolik o chytání, nikdy jsem nevedl brankářský trénink, ale je ohromné sledovat gólmana, který nepropadá a pohybuje se vždycky za pukem. Ken Dryden to uměl, Carey Price to uměl. Můžeme jít až k Glennu Hallovi. Proto byli skvělými gólmany.“

Přestože se brankářský styl v průběhu let měnil, určité věci zůstávají stejné. Přitom mít puk neustále v zorném poli je při rychlosti současné hry těžší než dřív. Komentátoři rádi omlouvají maskované muže větou „gólman vůbec nic neviděl“, jenže už Dominik Hašek říkával, že brankář má udělat maximum pro to, aby viděl. Ztratí-li puk z očí, jde i o jeho selhání.

A právě to má na mysli Bowman. „Nejtěžší je dneska udržet si puk v očích přes všechna ta těla před vámi. Někdy máte coby brankář před sebou několik hráčů hodně natěsno. V mé době jich tam tolik nestálo, v mých časech byli víc rozházení po celém pásmu,“ vysvětluje Bowman.

Sám si na zrak ve svém věku nestěžuje, přesto přiznává, že je čím dál těžší neztratit puk z dohledu. A to i pro diváka, jímž bývá na NHL přes zimu v Tampě a v létě v Buffalu. „Vždycky je kolem puku shluk chlapů, je to jiné než před 25 lety...“

Další výhodou jsou prý Fowlerovy parametry. Má 188 centimetrů a bez pár kilo metrák váhy. Což je plus. „Musíte mít i určitý instinkt, abyste neustále věděli, kde puk je. Když k tomu máte postavu, puk vás snáz trefí. Ale musíte být ve správném postavení,“ zdůrazňuje trenérská legenda.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.