bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Super čísla i rozštípaná hokejka. Rittich v LA baví, bude z toho happy end?

24. ledna 10:00

Tomáš Zatloukal

875 tisíc dolarů. Taková je gáže Davida Ritticha v Los Angeles. Kings mu nic neslibovali, počítali s ním jako s gólmanskou trojkou a pojistkou pro případ, že se někdo z dua Pheonix Copley, Cam Talbot bude potýkat se zdravotními či výkonnostními trably. Přesto je právě Rittich maskovaným mužem, co stál mezi třemi tyčemi Králů v posledních třech zápasech. Ano, v Hollywoodu zase ožívá jeho pohádka o svérázném borci z extraligy, co dobyl NHL.

Rittich?

Do sezony vstupoval prakticky odepsaný. Věřil si nejspíš jen on sám. Copak vy jste k němu nebyli skeptičtí?

Stačí si vybavit, jak mu po kratičké a bídné anabázi v Torontu nevyšla nashvillská štace, načež nikterak oslnivě plnil roli dvojky Connora Hellebuycka. V dresu Winnipegu zaujal spíš stylovou výstrojí než bravurními výkony.

Výsledkem byla už zmiňovaná skromná roční smlouva. Jasný důkaz jeho sešupu, vždyť v Calgary brával i 2,75 milionu dolarů a býval jedničkou. Časy, kdy se mu říkalo Big Save Dave, působily jako pravěk.

Teď jsou ale zpátky. 

Jihlavský rodák objevil ztracenou formu na místě, kam přicházel jako někdo, kdo měl zastavovat kotouče na farmě. Vše změnilo prosincové zranění Copleyho, obnovená spolupráce s Camem Talbotem a hlavně Rittich sám o sobě.

Nikdy se nevzdává. Maká na sobě. Číhá na každou příležitost se ukázat. Pořád má v sobě oheň, soutěživého ducha.

Ostatně to ukázal i po čerstvém vystoupení proti San Jose Sharks. V klasickém divizním souboji na něj vyzráli oba nájezdníci, načež Rittich rozštípal hokejku o brankovou konstrukci. 

Je nicméně osvěžující vidět jeho výlev vzteku v NHL a ne o patro níž. Rittich má za sebou povedené období, kouč Todd McLellan ho v lednu upřednostňoval před Talbotem, který si především díky mimořádnému podzimu vychytal pozvánku na Utkání hvězd.

„Není to nic proti Camovi, teď se prostě Ritterovi ohromně daří,“ vysvětloval McLellan, proč se v kleci LA ohání odepisovaný Čech. „Dostal jsem se v poslední době do tempa,“ pochvaloval si sám gólman. 

„Snažím se dát mančaftu všechno, co ve mně je,“ říká o svém přístupu k chytání a prozrazuje, jak blízcí si jsou s Talbotem. „Vždycky jsme měli senzační vztah a nikdy jsme spolu nepřestali komunikovat. Ani ve chvíli, kdy se naše cesty rozešly a Cam šel do Minnesoty.“

Potkali se kdysi u Flames, teď jsou opět parťáky.

Rittichovi svědčí, že má vedle sebe někoho, s kým si sedí. Kings mu zatím dali šanci v osmi duelech a on se blýskl úspěšností zákroků 93 procenta!

Že chytá parádně, ukazují i analytické údaje. Vždyť z těch, co mají na kontě minimálně tolik mačů jako on, nejvíce překonává očekávání. Stát na jeho místě průměrný ligový brankář, má o více než tři procenta nižší úspěšnost zákroků. To už je obrovitý rozdíl...

Rittich navíc konečně zase dostává své přezdívce a předvádí velké zákroky.

Jako třeba ten proti Alexisi Lafrenièrovi, kterým definitivně uťal naděje Jonathana Quicka na vítězný návrat do Crypto.com Areny. 

Kdo ví, jak dlouho Rittichovi fazóna vydrží, naposledy už to tak suverénní z jeho strany nebylo, nicméně momentálně rozhodně nevypadá jako gólman, co by neměl v NHL budoucnost. A o to jde (spolu s postupem do play-off) především. 

"Ritter" hraje v jednatřiceti o nový pakt. O další angažmá. O lepší gáži. Našlápnuto má skvěle, jen tak dál.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.