bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Preview: Tragédie upozadila očekávání zlomového ročníku v Columbusu

7. září 16:15

Josef Potůček

Nadcházející ročník organizace z centrální části státu Ohio bude dozajista ocejchován událostmi tragického úmrtí Johnnyho Gaudreaua. A nebude to pouze o jeho třináctce, která bude nalepena na přilbách hráčů, nakreslena na ledové ploše či vyobrazena na nejrůznějších bannerech.

Sezóna 2023-24

Loňská sezóna Blue Jackets se ukázala být černější než scénáře těch nejpesimističtějších fanoušků.

Podpisy obránců Damona Seversona a Ivana Provorova, kteří měli z Columbusu vytvořit konkurenceschopnější tým, byly přešlapem. Oba zkušení zadáci zklamali. Ještě větší botou se pak ukázala být sázka na kontroverzního trenéra Mikea Babcocka, který se po aféře se zveřejňováním soukromých fotek hráčů ani nedostal do přípravného kempu. Na jeho místo narychlo angažovaný dosavadní asistent Pascal Vincent nevytěžil z domnělého potenciálu talentovaných mladíků zhola nic. Bez rozmyslu šiboval s Patrikem Lainem na centra, tlumil progres českého beka Davida Jiříčka a brankáře Elvise Merzlikinse nikterak neodradil, aby se v průběhu sezóny opakovaně dožadoval výměny. Laine se později dostal do asistenčního programu NHLPA na pomoc hráčům v náročných životních situacích, hvězdný nováček Adam Fantilli si bizarně pořezal lýtko a dlouholetý generální manažer Jarmo Kekäläinen byl odejit, stejně jako na konci sezóny Vincent, jehož po údajně velmi důkladném výběru nahradil Dean Evason.

Johnny Hockey zůstane nenahraditelný

Smutný je fakt, že největší letní podpis útočníka Seana Monahana byl směřován s myšlenkou oživení spolupráce se zesnulým forvardem z jejich působení v Calgary, kde spolu bok boku hráli takřka deset let.

„Těším se, že budeme opět hrát spolu,“ říkal po podpisu Monahan, z jehož následných slov v současném kontextu mrazí: „Johnny má motivaci prožít velkou sezónu, být důležitou součástí týmu a já jsem nadšený, že budu mít příležitost znovu okusit chemii, kterou jsme mezi sebou měli. Je to úžasný spoluhráč, člověk a kamarád. Těším se na těch dalších pět let.“ 

Pohříchu Monahan byl vlastně jedinou významnou posilou Modrých kabátů. Naopak, do Montrealu se za průměrného zadáka Jordana Harrise poroučel Laine. Zarmoucený tým tak bude muset pod vedením kapitána Boona Jennera až přespříliš spoléhat na své mladíky Fantilliho, Kirilla Marčenka, Colea Sillingera, Jegora Činakova či Kenta Johnsona.

Je více než zřejmé, že pokud budou v Columbusu chtít vylepšit svoji gólovou produkci, která již v minulém ročníku byla prachbídná, musí bezpodmínečně využít uvolněných prostředků z gáže zesnulého Gaudreaua a přivést minimálně jednoho velmi kvalitního útočníka. 

Obrana zůstala kámen na kameni

Zatímco v ofenzivě byli Blue Jackets loni podprůměrní, v defenzivě přímo hořeli. Byli druzí nejhorší v lize v počtu inkasovaných gólů (3,63) a třetí nejhorší v očekávaných gólech (3,02). Také jejich hra v oslabení nesnesla přísných parametrů (76,3 %). 

Již zmiňovaní Severson s Provorovem byli po právu kritizováni a je tak od nich očekáváno razantní zlepšení. Také zdejší nejlepší bek Zach Werenski by měl zlepšit svoji obrannou činnost, která ho vymezuje od ligové špičky. Stálé místo v sestavě si bude muset vybojovat Jiříček. Harris se může ukázat zajímavou akvizicí, díky které by se ztráta Laineho přeci jen mohla vyplatit. Staronovou tváří se stal zkušený Jack Johnson, který v Columbusu hrál již v letech 2012-18. Sedmatřicetiletý veterán bude záložním obráncem.

S jistou dávkou jízlivosti lze konstatovat, že pokud se David Jiříček nestane kandidátem na Norris Trophy, obrana Modrokabátníků dostojí významného zlepšení jen ztěží.

Vzdorný Lotyš zůstává

V brankovišti přísnějšího měřítka loni snesly snad jen výkony Rusa Daniila Tarasova. Zbylá trojice Elvis Merzlikins, Jet Greaves a Spencer Martin nepřesvědčila.

Navzdory zmíněné žádosti o výměnu bude v Columbusu nadále lapat puky Merzlikins. Jeho dělba startů s Tarasovem bude v sezóně 2024-25 určitě rovnoměrnější. V záloze pak bude vyčkávat talentovaný Greaves.

Očekávání redaktora

Nové koště dobře mete, říká se. V Columbusu nají nového generálního manažera v osobě Dona Waddella a nového trenéra. Oba však přicházejí ve složité době. Ztráta klubové ikony a nevýrazná aktivita při letním doplňování kádru bude muset být kompenzována generováním talentovaných junáků na plnohodnotné hráče NHL.

Steč do vyřazovacích bojů zůstane daleko mimo dostřel kanónu Blue Jackets.

Preview ostatních týmů:
Anaheim Ducks
Boston Bruins
Buffalo Sabres
Calgary Flames
Carolina Hurricanes
Colorado Avalanche

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.