bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

TRIPTYCH: Vyměnit Šatana a zabalit sezonu? Jak Buffalo ukázalo kuráž a změnilo plány

21. března 2021, 10:00

Tomáš Zatloukal

Když se řekne triptych, vybavím si fenomenální obraz Hieronyma Bosche. Zahradu pozemských rozkoší, před níž mi spadla čelist v madridském muzeu El Prado. Skládá se ze tří částí, jež společně tvoří skutečné mistrovské dílo. Podobně vnímám výměny mezi třemi kluby NHL. Jako obdivuhodný majstrštyk. V novém seriálu TRIPTYCH se zaměřím právě na tyto výjimečné obchody, které pokaždé budí pozornost a otřásají hokejovým světem. Tentokrát se podíváme na přestup Brada Boyese.

Přišel jako jedna z náplastí za Owena Nolana.

Klubovou ikonu, oblíbence fanoušků, ligovou hvězdu. A hlavně kapitána.

Měl slibné renomé, torontští Maple Leafs si nadaného šutéra vybrali v prvním kole draftu roku 2000. A leckdo věřil, že Nolanovy góly jednou nahradí.

Jenže Brad Boyes se v San Jose neprosadil.

Nevýrazný debut a okamžitý přestup 

Odehrál za Žraloky jen jeden jediný zápas. 7. března 2004 odbruslil 13 minut proti Dallasu, nachomýtl se ke dvěma brankám Stars. Dva dny na to byl vyměněn.

V kalifornském klubu vydržel jen rok a necelý týden k tomu. Tak dlouho po trejdu, v němž byl hlavní postavou Nolan, se stěhoval zase o dům dál.

To nejlepší v podání Owena Nolana:

Opět při přestupové uzávěrce, tentokrát do Bostonu. V rámci TRIPTYCHU, jenž novinářům zamotal hlavy. Tak trochu jim nedával smysl. Především kvůli třetí ze zúčastněných stran, buffalským Šavlím.

"Na play-off Sabres ztráceli šest bodů, chtěli vyměnit Mira Šatana, ale náhle si to rozmysleli," stojí na webu americké televize ESPN v článku z března 2004.

Mnozí se tomu kroku podivovali, vždyť Buffalo o 14 měsíců dřív vyhlásilo bankrot a s populární organizací to vypadalo nevesele. Předpokládalo se, že v ročníku 2003/2004 pojede v úsporném módu a drahých jmen se zbaví.

V čele se Šatanem, svým nejproduktivnějším hráčem. 

Ten byl ostatně s hrozícím přestupem smířený. Když se 4. března stal díky gólu a dvěma asistencí hlavní hvězdou při vítězství 4:3 nad ottawskými Senátory, prohodil: "Možná to byl můj poslední zápas za Buffalo. Uvidíme, co se stane."

Generální manažer Sabres Darcy Regier ale zvolil jinou, odvážnější cestu. Slovenského kanonýra si nechal, peníze raději ušetřil jinde - zbavil se dvou postradatelných borců.  A na jejich místo navrch přivedl kvalitnější plejery.

Třeba Mikea Griera, jehož se - za Jakuba Klepiše - zbavili v rámci totálního výprodeje Capitals.

Vzpomínáte? Washington se tou dobou zřekl služeb také Roberta Langa, Petera Bondry Michaela Nylandera nebo třeba Ansona Cartera. Palcové titulky zaplnil trejd Jaromíra Jágra.

Sharks zbrojili, zatoužili po Brownovi

Kromě Griera si vyhlédl Regier také Jeffa Jillsona. A v tuto chvíli vstupují do hry Bruins. Píše se 9. březen 2004.

Boston nejprve posílá Jillsona, statného zadáka taženého v prvním kole draftu roku 1999, do San Jose. To Jillson, známý tvrdou střelou i důrazem, nejspíš ještě netuší, že podruhé v kratinké kariéře zažije TRIPTYCH. Jako odstupné berou Medvědi Boyese.

Následuje další výměna.

Žraloci plní přání Buffalu a přenechávají mu Jilssona, spolu s draftovým výběrem (7. kolem v roce 2005). Za splnění Rigierových požadavků získávají dva žoldáky - hokejisty s končící smlouvou. Univerzála Curtise Browna, o něhož tolik stáli, a tápajícího beka Andyho Delmorea.

Delmore obratem míří do Bostonu, za budoucí vyrovnání.

Kdo na celém kolotoči vydělá?

Sabres to nebudou, do play-off  i přes veškerou snahu nepostoupí, Jillson úplně nepřesvědčí a poměrně brzy skončí v Evropě. S Pardubicemi vyhraje v roce 2010 extraligový titul, mimo jiné po boku buffalské legendy Dominika Haška.

Lépe než Šavlím vyjde obchod San Jose. Sharks se probijí i díky Brownovi do play-off, dokráčí až do finále Západní konference a ukážou, že mohou kousat i bez Nolana. 

Spokojení jsou i v Bostonu. Delmore sice dres Medvědů nikdy neoblékne, zato Boyes zazáří. Jeho rozlet sice nejprve zbrzdí výluka, v ročníku 2005/2006 se ale blýskne 69 body a skončí pátý v hlasování o Calder Trophy. Trofej získá Alex Ovečkin.

Životní sezona Brada Boyese:

Z Boyese nakonec vyroste čtyřicetigólový snajpr, byť životní sezonu zažije až coby Bluesman. Do St. Louis poputuje 27. února 2007 za všestranného obránce Dennise Widemana.

Zažije pestrou, povedenou kariéru. Zakončí ji stylově - doma v Torontu, v dresu Javorových listů. Klubu, co ho draftoval a jemuž jako malý kluk fandil.

 V seriálu TRIPTYCH již vyšlo:
1. díl: Když Berardovo ego rozhýbalo veletoč. Stěhovali se Straka, Redden i ukřivděný šampion
2. díl: Jak Toronto stvořilo nejlepší tandem v NHL. Co mělo z Lehnerovy výměny?
3. díl: Pepe míří do Colorada pro třetí Stanley Cup! Oklikou přes Long Island
4. díl: Když Havlátovi narostla křídla. Věčné spory s Ottawou vyřešil transfer do Chicaga
5. díl: Zrada od Arizony, Scott se stěhuje! Přijde obrovitý bitkař o All-Star Game?

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.