bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Vyřazené číslo zpět ve hře? Červenka může navázat na Lemieuxe či Manninga

17. července 14:37

Tomáš Zatloukal

Aby se mezi mantinely opět objevilo již vyřazené numero? To je vskutku nevšední záležitost. NHL si na takovou událost pamatuje, byť ji provázely zcela mimořádné okolnosti. V hlavní roli? Mario Lemieux. Hledáte příběh obdobný tomu Romana Červenky? Vyplatilo se zapátrat mimo hokejové arény, napsal ho slavný quarterback Peyton Manning v NFL.

Když 19. listopadu 1997 vystoupala v Pittsburghu pod strop Lemieuxova šestašedesátka, si nikdo nečekal, že tam vydrží jen tři roky.

Fenomenálního Kanaďana sužovaly zdravotní trable. Překonal rakovinu, dál ho ovšem týraly bolesti zad. Cítil se i vyhořelý, nepozdával se mu ani trend, jakým se v té době zámořský hokej ubíral.

Byl plný držení a dalších faulů, hvězdy byly bity, neměly prostor excelovat.

Hokejový svět si Lemieuxe považoval. Po prohrané sérii s nenáviděnými rivaly z Philadelphie mu hala Flyers dopřála aplaus vestoje. Síň slávy udělila božskému centrovi výjimku a bez běžné tříleté čekací lhůty ho uvedla do svých řad.

Nadobro se ale rodák z quebeckého Lavalu nerozloučil.

Čtyři dny před Silvestrem v roce 2000 sestoupil z kanceláře na led, stáhli kvůli němu "z nebes" číslo 66 a on se vydal bojovat proti torontským Maple Leafs.

Kariéru si nakonec protáhl až do roku 2006. A na jeho jednačtyřicáté narozeniny vystoupaly dvě šestky zpátky nahoru.

Než dojde řeč na Manninga, tak se ještě zastavme u Javorových listů. Tradiční klub dlouho některá z numer torontských velikánů jen oslavoval, nevyřadil je ze sady a nebránil jejich nošení.

Bylo jich totiž na dvě desítky, což už by při výběru představovalo značné omezení pro aktivní plejery. Z této praxe ale před pár lety slavná organizace ustoupila. A všechny jen oslavované cifry vyřadila.

Ještě se sluší zmínit zajímavou situaci z dějin bostonských Bruins.

Když Medvědi posílali pod strop Espositovu sedmičku, přijel k slavnému bombarďákovi s italskými kořeny Ray Bourque, do té doby nosící stejnou číslovku, a svlékl před ním dres.

Sedmu mu symbolicky věnoval. Úžasná ukázka úcty a pokory. A sám si nechal na trikot dát „tuplovanou” verzi, tedy sedmasedmdesátku. V Bostonu dnes visí i ta.

Červenkovo přání hrát s desítkou tolik sympatizujících reakcí nevyvolává. Pro někoho může jít o nabubřelost, nedostatek respektu k Josefu Palečkovi s Jiřím Šejbou, další to vnímají jako skandál a zločin proti historii pardubického hokeje.

V Dynamu se ale nejspíš jen inspirovali v zámoří a v souladu s tamními pravidly oznámili, že se pokusí získat od obou legend svolení.

V Severní Americe totiž s touto eventualitou počítají. U definice vyřazeného numera najdete, že se smí na led vrátit za souhlasu jeho původního nositele.

V NHL se takový případ i přes dlouhou rešerši najít nepodařilo, ale úspěšné bylo pátrání napříč jinými „major leagues”.

Nejslavnější liga amerického fotbalu, tedy NFL, nabízí Manningovu story. Peyton, slavnější z ikonického bratrského dua, které připomíná třeba i seriál Simpsonovi, v roce 2012 přestoupil do Denveru.

Platil za absolutní superstar a byl zvyklý nosit osmnáctku.

Tu Broncos vyvěsili jako poctu Franku Tripuckovi zkraje šedesátých let 20. století. Tripucka se ukázal jako velkorysý muž. Tehdy čtyřiaosmdesátiletá legenda předem prohlásila, že pokud Manning pod Skalistými horami podepíše, číslo mu přenechá.

Stalo se. Jak to dopadne s Červenkou?

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.