bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Zápasy NHL na Štědrý večer? Dnes leda na Playstationu, dřív to bylo běžné

25. prosince 2018, 7:00

Jan Kukrál

Jednu věc má hokejový fanoušek už skoro 50 let jistou. I kdyby byl po celý rok sebehodnější, i kdyby udělal nesčetně dobrých skutků, Ježíšek, Santa Claus ani Děda Mráz mu pod stromeček zápas NHL nenadělí. V nejlepší hokejové lize světa se během Vánoc (24. a 25. prosince) hrálo naposledy v roce 1971.

Tohle můžou hvězdám NHL jejich kolegové z NBA nebo NFL závidět – krásné volno během vánočních svátků. Zrušení zápasů v těchto časech bylo mimochodem jedním z prvních požadavků hráčské asociace NHLPA. Liga to přijala a roku 2013 ještě o den rozšířila. Když tedy zazní 23. prosince závěrečný hvizd každého utkání, odchází hráči do kabin s vědomím, že další mač je nečeká dřív než 27. Co by za to mnozí jejich předchůdci dali.

„Byl jsem tehdy jediný nezadaný kluk v týmu. Pro ženaté hráče, kteří měli i děti, to bylo o dost těžší,“ vzpomíná legendární Darryl Sittler, rekordman NHL v počtu bodů nasbíraných za jeden zápas (10, 6+4), který se v dresu Toronta Maple Leafs účastnil vánočního utkání v roce 1970 coby nováček. „Hotel byl prázdný, restaurace zavřené… Zkrátka během roku se dá najít spoustu jiných dní, které jsou ke hraní hokeje vhodnější,“ dodává.

Souhlasí s ním také Butch Goring, čtyřnásobný vítěz Stanley Cupu s New York Islanders. „Je to období, kdy nemáte na hokej tak úplně náladu. Odmala jste zvyklí, že 24. a 25. prosince jsou dny, kdy relaxujete, odpočíváte, užíváte si, zkrátka nic nemusíte. A když s tímhle pojetím Vánoc vyrůstáte, těžko se pak nutíte to změnit.“

Goring ví, o čem mluví, sám nastoupil v úplně posledním vánočním zápase NHL. A méně tradiční hokejové kulisy zámořské soutěže si jen těžko představíme – střetli se Los Angeles Kings a California Golden Seals, v aréně bylo pouhých 7 251 diváků a z vítězství 3:1 se radovali hostující „Zlatí Lachtani“. „No jo, na nás nechodilo moc lidí ani normálně, a hraním o Vánocích jsme tomu moc nepomáhali,“ směje se Goring, tehdy začínající kariéru za LA.

U počátků byl slavný Vézina, Rangers soupeřům nadělovali

Tradice vánočních utkání začala v roce 1919, odehrálo se jich celkem 125 a nejgólovější bylo hned to první. Nezabránil tomu ani praotec všech brankářských superhvězd, Georges Vézina, hájící klec Montrealu Canadiens. Ti rozstříleli Quebec Athletics 12:5. Nutno podotknout, že Quebec měl nevýhodu v tom, že za něj nastoupilo méně hráčů (sedm), než kolik jich měl k dispozici Montreal (devět)…

Primát nejtěžší vánoční prohry ale mužstvo Athletics nedrží, ten si přivlastnilo Toronto. Jeho hráči 25. prosince 1930 proti Detroitu Falcons hořeli jak prskavky a výsledkem byl debakl 1:10.

Naopak žádný tým nebyl o Vánocích úspěšnější než New York Rangers. Ti dávali svým fandům například během let 1930-1949 jeden dárek za druhým – šestnáct utkání v řadě jim pozápasové cukroví nezhořklo porážkou, měli bilanci 15-0-1. Vedoucím týmem jsou i v celkových vánočních tabulkách, dohromady to dělá 25 výher, 11 proher a 2 remízy. A to navzdory skutečnosti, že hráli častěji na kluzištích soupeřů. 

Rod Gilbert, nejproduktivnější hráč (1021 bodů) a nejlepší střelec (406 gólů) historie Rangers, míval coby montrealský rodák tyto zápasy rád. „Když se mi poštěstilo a hráli jsme v Montrealu, věděl jsem, že na zápase pravděpodobně budou rodiče, že budu mít možnost strávit s nimi trochu času. Ale byl jsem mladý, svobodný, neovlivňovalo mě to tolik jako starší spoluhráče. Dneska už vidím, proč to pro jiné byl problém. Některé věci jsou zkrátka důležitější než hokej.“

To jistě ano, ale pokud je hokej středobodem vašeho vesmíru, nemusí se to tak vždycky zdát. A protože jsou Vánoce také časem splněných přání, zakončíme tohle ohlédnutí právě takovým momentem. 24. prosince zazvonil Gerrymu O’Flahertymu telefon, po kterém musel skákat a pobíhat po bytě jako dítě kolem stromku s vytouženou hračkou. Právě se totiž dozvěděl, že byl povolán k prvnímu týmu Toronta, že ho čeká premiéra v NHL. 

„Splnilo se mi tím něco, o čem jsem celý život snil. Nikdy jsem si nic jiného tolik nepřál, chtěl jsem prostě být hráčem NHL,“ vzpomínal po letech. Nakonec tam odehrál 438 zápasů a posbíral téměř 200 bodů.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.