bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

CAMPEONES (1. díl): Ubližuje veverkám! O Samsonovi, nejsilnější ze zbraní Cats

5. srpna 15:15

Tomáš Zatloukal

Španělština kdysi dala jméno rozkvetlému poloostrovu, co je od června domovem nejen majetných amerických penzistů, ale také úřadujících mistrů NHL. Floridští Panteři ostatně mají spoustu hispánských fanoušků, v libozvučném jazyce naladíte i přenosy z jejich zápasů. A tak se otiskl také do názvu našeho seriálu o letošních vítězích. Začínáme Samem Reinhartem.

Když si čerství šampioni ve Fort Lauterdale vychutnávali ovace davů na tradiční projížďce městem, ten, bez kterého by možná žádný důvod k oslavám vůbec nebyl, chyběl.

Reinhart se ukázal jako kamarád do deště a nenechal si ujít svatbu svého nejlepšího přítele.

Pro natěšené fandy nahrál aspoň zdravici. O pár dní dříve se stal jejich nesmrtelným hrdinou.



„Jako kluk sníte o tom, že rozhodnete finale Stanley Cupu.” Tato slova Reinhart prohodil krátce poté, co se mu sen splnil.

Kdo jiný měl vystřelit Floridě stříbrný pohár, než právě on.

Střelec, jemuž celou sezonu seděla na čepeli muška jenom zlatá. Vždyť pálil s úspěšností 24,5 procenta, téměř čtvrtinu střel přetavil v gól. V základní části se Reinhart zastavil na 57 gólech, jen Auston Matthews slavil vícekrát.

A mimochodem, při takovém (či vyšším) kvantu branek pálil úspěšněji naposledy Mario Lemieux na přelomu osmdesátých a devadesátých let.

Byl v tom kumšt. A samozřejmě, Reinhart měl i štěstí.

„Povedl se mi start ročníku, to pak je všechno jednodušší,” pověděl ke své kanonýrské show. Cit pro koncovku ukázal i v nájezdech, jel pětkrát, proměnil čtyři a kraloval v této disciplíně NHL.

Plichta s Kopitarem

Jenže síla muže, který je na Stanley Cupu zvěčněn jako Samson Reinhart, netkví jen ve střelbě.

Nejúspěšnější z hokejového bratrského tria, které šlo po stopách táty Paula, bývalého kanadského reprezentanta, umí na ledě všechno.

Brání tak, že v hlasování o Selke Trophy letos dostal tolik hlasů jako Anže Kopitar. Uznávaná kapacita na boření akcí soupeřů, dvojnásobný vítěz zmiňované trofeje.

Napříč NHL se spolu podělili o čtvrté místo.

„Hraje hokej poctivě, nic neošidí,” cení si na Reinhartovi floridský kouč Paul Maurice. Má v něm poklad, ničivou ofenzivní zbraň, ale také zodpovědného pracanta.

„Pro mladší kluky je skvělým mentorem. Je to jeden z nejchytřejších hokejistů, jaké jsem kdy vedl,” podotýká Maurice, který ovšem o hvězdném univerzálovi během sezony 2023/24 nešířil jen komplimenty.

Aby naoko odradil jakékoliv zájemce o Reinhartovy služby (v létě se mohl stát volným hráčem), řekl o něm trenér Panterů třeba toto: „Má otřesný přístup.” A dokonce i toto: „Chová se ošklivě k drobným zvířatům, obzvláště pak k veverkám.”

Názorná ukázka, proč Maurice proslul specifickým smyslem pro humor.

Na zjišťování, zda jeho „taktika” zafungovala, nedošlo. Reinhart si s Floridou plácl pár dní po zisku Stanley Cupu, u Koček zůstane dalších osm let.

Gáže se mu, po zásluze, zvedla. Hrával za 6,5 milionu dolarů, nově ubere z platového stropu 8,625 „mega”. Pořád by tak měl zůstat velmi efektním plejerem z pohledu cena/výkon.Mluví se o Zitově loupeži, majstrštyku.

"Od chvíle, kdy k nám přišel, je z něj mimořádná střelecká hrozba," vysvětlil GM Bill Zito, proč si Reinharta zavázal na maximální možnou dobu.

Levi a první runda pro Šavle

Ano, minulý ročník není žádná náhoda, nebo ryzí statistická anomálie, dvojce draftu roku 2014 to padá náramným tempem už nějaký ten pátek. Od okamžiku, co zakotvila na jihu USA.

Kočky obětovaly před třemi lety slibného gólmana Devona Leviho a první kolo draftu v roce 2022, aby Reinharta v z Buffala přivedly. A jeho gólové součty od té doby? 33, 31 a 57.

Desetkrát skóroval v letošním play-off.

Zbořil tak rekord Pavla Bureho v počtu tref za kompletní sezonu (základní část + vyřazovací boje).

K tomu si připočtěte jeho další kvality i ideální věk (28) a máte hráče, kterého jednoduše nemůžete nechat jít. A tak se spolu se Sašou Barkovem, Matthewem Tkachukem a dalšími pokusí o obhajobu věhlasné trofeje.

A už se nemůže dočkat. “Bitvy o Stanley Cup jsou na celém ročníku to nejlepší.” Podobně nadšený byl i z rodinného zápolení na golfu, kam si vzal nevšedního pomocníka.

Nikoliv z masa a kostí, ale z niklu a stříbra.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.