bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

CAMPEONES (18. díl): Od buyoutu ke Stanley Cupu. Dokonalý Švéd se zrodil jako Phoenix

4. září 15:00

Tomáš Zatloukal

Španělština kdysi dala jméno rozkvetlému poloostrovu, co je od června domovem nejen majetných amerických penzistů, ale také úřadujících mistrů NHL. Floridští Panteři ostatně mají spoustu hispánských fanoušků, v libozvučném jazyce naladíte i přenosy z jejich zápasů. A tak se otiskl také do názvu našeho seriálu o letošních vítězích. Pokračujeme s Oliverem Ekmanem-Larssonem.

Tu štaci si sám vybral.

Vancouver, kde to Švédům vždycky šlo, spolu s Bostonem označil za dvě destinace, kam by byl ochotný přestoupit. Z Arizony se mu nechtělo, měl to tam v lásce, klidně by byl Kojotem celou kariéru.

Ale chápal, že GM Bill Armstrong chce stavět kádr jinak.

Fiasko ve Vancouveru

A tak se v létě 2021 upnul k nové výzvě, chtěl válet za Canucks. Skončilo to po dvou letech jedním z nejdražších vyplacení ze smlouvy v dějinách NHL. Krajan Patrik Allvin spláchl 19,3 milionu dolarů do kanálu a udělal z Ekmana-Larssona volného hráče.

Ten jen zíral: „Nečekal jsem to, byl jsem zaskočený.” Těšil se, že se odrazí k lepším zítřkům pod vedením Ricka Toccheta, který v průběhu sezony 22/23 přišel na střídačku a s nímž se znal z kabiny Yotes.

S novináři mluvil o tom, že ačkoliv mnozí vnímali jeho dvě sezony u Kosatek jako veskrze špatné, za něj ty ročníky byly spíše „nahoru dolu”, komplikované změnami v kádru i zraněními. Včetně těch jeho.

Ve Vancouveru žil ohromně rád, dres nosil s hrdostí. Jenže mu chyběla optimální výkonnost, měl brutální kontrakt, prominentní flek v defenzívě mu navíc (coby marodovi) vyfoukl Filip Hronek.

A tak 1. července 2023 zamířil na Floridu. Cats z něj nepotřebovali spasitele, jen jím chtěli zkvalitnit už tak špičkové zadní řady.

Párty, párty, párty

Dál už to asi znáte.

OEL prožil náramný restart, základní část zakončil se 30 body, v play-off odehrál všechno a přidal dalších šest.

Opakovaně během sezony suploval i za klíčové opory Aarona Ekblada s Brandonem Montourem, (nejen) ve finále Stanley Cupu povýšil do první přesilovkové fomace. A po epické sedmizápasové bitvě mohl jásat s hokejovým grálem.

Co se dělo dál, popsal výstižně: „Párty, párty, týmové večeře, párty, čas s partnerkami, průvod městem a další párty.”

O Floridě mluvil v superlativech, Pantery označil za výjimečný kolektiv. To už věděl, že se rozloučí. Pod platovým stropem zkrátka pro něj nezbývalo místo.

Za Trelivingem i Doanem

Plácl si s Torontem, prý uvnitř cítil, že jsou Maple Leafs ta pravá adresa. Na čtyři roky.

Koho v něm Javorové listy získaly?

„Je to jeden z těch dokonalých Švédů, viďte? Tak se o nich mluví… Ale vážně, Oilver je jedním z nejlepších kluků do šatny, nikdy nemá špatný den, furt se usmívá a je s ním legrace,” rozpovídá se Ekblad

„Na ledě hraje s velkým přehledem, výborně bruslí, umí hrát pod tlakem a klidně v důležitou chvíli skóruje. Dovede všechno a pro mě bylo požehnáním si s ním zahrát. Přeju mu jen to nejlepší,” vychvaluje zkušeného beka.

OEL skóruje ve finále Stanley Cupu:

OEL se sejde s torontským GM Bradem Trelivingem, pro kterého má jen slova chvály, a také se Shanem Doanem, legendou Desert Dogs a od loňska Trelivingovým poradcem.

“Každému hráči bych přál, aby měl příležitost mít kolem sebe někoho takového, jako je Doaner. Když jsem v Arizoně začínal, udělal toho pro mě ohromně moc,” smekl před kanadským srdcařem, svým předchůdcem v roli kapitána Kojotů.

Děda olympionik, synek Phoenix

Na své první angažmá v NHL nedá člen početného hokejového klanu (tak třeba děda Kenneth si zahrál v sedmdesátém druhém na olympiádě v Sapporu) dopustit.

Klišé? Kdepak, to, že jde o jeho záležitost srdeční (zdravíme fotbalové Votroky), dokládá i prostřední jméno jeho synka Lea. Zní Phoenix.

Narodil se letos v březnu a ani jméno Leo není nějaká náhodná volba. Je to OEL pozpátku,” pobavil Ekman-Larsson. Spokojený, a zároveň natěšený na další misi. S názvem „Vrátit poprvé od roku 1967 Stanley Cup do Toronta.”

Mnozí před ním pohořeli, Javorové listy opakovaně v play-off zvadly.

Čerstvý šampion ale už ví, jak se stříbrný pohár dobývá.

Seriál CAMPEONES:

17. díl - Eetu Luostarinen: Tři tituly a jedna svatba. Kapanenův učeň žije svůj sen
16. díl - Sam Bennett: Hrubiánství je někdy potřeba, ví McDavidův parťák z dětství
15. díl  - Aaron Ekblad: Jednička draftu má duši válečníka a sbírku prstenů
14. díl - Evan Rodrigues: Chameleon na světové tour, co dostal chuť na margaritu
13. díl - Nick Cousins: Krysu pronásledují želvy. A pro Bieksu má triko
12. díl - Anton Lundell: Táta čapal za Chomutov, jemu říkají Baby Barkov
11. díl - Kevin Stenlund: Zitův starý známý, kat přesilovek. Chlebíčky vyměnil za drinky
10. díl - Dmitrij Kulikov: Ztracený syn se stal zachráncem. A doživotním Panterem?
9. díl - Steven Lorentz: Jako slepý silák, co zbořil Filištínským chrám
8. díl - Vladimir Tarasenko: Radost na ledě, žal mimo něj. Dvojnásobný mistr ztratil otce
7. díl - Niko Mikkola: Primát, pivo, prezident. Zabiják Olejářů napodobil Červenku
6. díl - Jonah Gadjovich: Dvojčata v poháru! Porodila je sestra gólmana Hurikánů
5. díl – Anthony Stolarz: Cíl? Koupit mámě a tátovi dům. A dobýt post jedničky
4. díl - Kyle Okposo: Bouře rozpoutaná farmaceuty. Odložit penzi se vyplatilo
3. díl - Josh Mahura: Z Gudasova parťáka je Pán prstenů. A posila Krakenů
2. díl - Gustav Forsling: Antický bůh, co ohromil Robocopa a nestál ani floka
1. díl - Sam Reinhart: Ubližuje veverkám! O Samsonovi, nejsilnější ze zbraní Cats
 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.