bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Jonathan Marchessault. Velké „malé“ plus v bídné sezoně Panthers

27. dubna 2017, 12:00

David Jahoda

Vzrůstem malý, výkony velký. Proto ten dvojí přívlastek útočníka Floridy Panthers Jonathana Marchessaulta v titulku. Šikovný štírek, o kterém do letošní sezony nebylo v NHL prakticky vůbec slyšet, udělal v dresu Floridy neuvěřitelný průlom. Jako jeden z nemnoha hráčů NHL se přehoupl přes hranici 30 vstřelených gólů a byl jedním z mála světlých bodů jinak bídného ročníku Panthers. Ba co víc, vedení klubu ze Sunrise posílá malému útočníkovi za jeho výkony jen drobné. Zatím.

Je to jako kdyby na vesnici dal jeden soused druhému jednu ze svých slepic. Svých má hodně a tahle tak úplně dobře nesnáší. Jenže za plotem se najednou kvočně začne líbit a snáší jedno vajíčko za druhým. Takovým přirovnáním by se možná dalo charakterizovat to, co v posledních letech zažil útočník Floridy Panthers Jonathan Marchessault. 

V březnu roku 2014 se jako 23letý stěhoval z Columbusu do Tampy Bay, ta ho ale obratem poslala na farmu, kde vlastně do té doby stejně trávil většinu času. U Blue Jackets totiž dostal šanci jen ve dvou duelech. V Tampě to dlouho nebylo o moc jiné. V sezoně 2014/15 hrál vesměs jen za Syracuse Crunch, Lightning jej povolali jen do dvou duelů základní části a dvou v play off. Menší zlom nastal až v minulém ročníku, kdy si zahrál v 45 duelech základní části, tři přidal ve vyřazovacích bojích. 

Vždy však za někoho zaskakoval. Nebýt zranění spoluhráčů, možná by takovou porci zápasů ani nedostal. V loňské základní části zapsal 18 bodů (7+11), a když mu na konci sezony končila smlouva, neměl generální manažer Bolts Steve Yzerman (celkem pochopitelně) moc důvodů, podepsat s jen 173 cm měřícím Kanaďanem nový kontrakt. 

Šance se tak chopili jiní muži v oblecích, konkrétně ti z vedení nedalekého klubu Florida Panthers. Marchessaulta podepsali na dvě sezony s ročním platem 750 tisíc dolarů. Tím nemohli nic ztratit. Další týdny a měsíce naopak ukázaly, jak moc tímto podpisem Panteři získali. 

Marchessault víceméně znovu vytěžil ze zranění některého z parťáků. Panthers se v posledním přípravném utkání na několik měsíců zranil člen první útoční letky, Marchessaultův jmenovec Jonathan Huberdeau. Tehdejší kouč Floridy proto před startem sezony ukázal na maličkého hokejistu: „Půjdeš k Barkovovi a Jágrovi.“ Marchessault nijak nelelkoval a chytil tuhle příležitost za pačesy. Skóroval v prvních dvou duelech sezony, celkově po nich měl na svém kontě čtyři body (2+2).

Jenže to měla být teprve ochutnávka toho, co přijde. Marchessault se nezastavil ani v době, kdy Floridu zastihla další zranění a sestavou se točilo jako kolem štěstí. Pravidelně bodoval, čímž se držel mezi nejlépe bodujícími hráči týmu. Nejvíce zazářil, když to Florida potřebovala nejnutněji, tedy v době, kdy vrcholil boj o poslední místa do play off. V březnu zaznamenal Marchessault celkem 10 branek! V utkání proti Chicagu (26. března) se podílel svým prvním hattrickem v kariéře na drtivé výhře 7:0.

Jenže už o tři utkání později, po prohře proti Montrealu, bylo jasné, že play off se Panthers tentokrát vyhne obloukem. V odvetě proti Canadiens o čtyři dny nato dal Marchessault svou 30. branku sezony, čímž se stal prvním hráčem Floridy, kterému se to od počinu Davida Bootha (31 gólů) v sezoně 2008/09 povedlo. „Je to skvělé, ale mám takový prázdný pocit,“ pravil Marchessault po zdolání třicetigólové mety. „Makali jsme, co to jen šlo, ale nakonec stejně v play off nebudeme. Je super dát 30 gólů, ale když si pak nezahrajete play off, k čemu to je?“ doplnil. 

Ano, bylo by možná až moc tvrdé říct, že výkony Marchessault byly jediným světlým bodem v jinak špatném ročníku Cats. Za zmínku jistě stojí spolehlivé výkony nováčka v obraně Michaela Mathesona, či produktivita Vincenta Trochecka, který na sebe vzal zodpovědnost ve chvílích, kdy mužstvu chyběly hvězdy Aleksander Barkov a Jonathan Huberdeau. S klidem ale můžeme tvrdit, že v souvislosti s Floridou šlo o nejpříjemnější překvapení.

Kauf sezony

Na začátku sezony, kdy jsme už o Marchessaultovi psali (ZDE), jsme zmínili, že pokud bude tento šikovný forvard ve svých výkonech pokračovat, může se stát vzhledem k výši své roční gáže kaufem sezony. Když nebude počítat fantastické nováčky z Toronta nebo Patrika Laineho z Winnipegu, a prohlásíme, že Marchessault opravdu kaufem sezony byl, zřejmě mnoho lidí nebude namítat. 

„Je to moje první kompletní sezona v NHL a musím říct, že tuhle organizaci jsem si zamiloval. Hrát s těmito kluky je prostě paráda, udělali mi to vše jednodušší. Nejsme tu ale kvůli statistikám, jsme tu proto, abychom se pokusili vyhrát Stanley Cup. Myslím, že naše pozice pro další roky je dobrá,“ řekl Marchessault, který ke 30 gólům přidal také 21 asistencí a s 51 body v 75 zápasech byl třetím nejproduktivnějším hráčem týmu.

„Že jsme si ho v létě vybrali? To se zpětně jeví jako skvělý tah,“ nechal se slyšet Dave Tallon, staronový generální manažer Panthers. „Ukázalo se, že drobná postava nemusí být vždycky takový handicap.“ Muž, kterého si nikdy nikdo v draftu nezamluvil, letos vytřel všem zrak. A je víc než jasné, že před červnovým rozšiřovacím draftem jej bude Florida chránit. Marchessaultova smlouva poběží ještě v příští sezoně, z čehož musí mít představitelé Cats ohromnou radost. Pokud Marchessault neusne na vavřínech, budou mít znovu za málo peněz hodně muziky. A pak? Pak by se v takovém případě mohl šestadvacetiletý prcek těšit na pořádný balík. 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.