bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Letošní arbitráže? Z více než dvaceti proběhla jen jedna

12. srpna 2022, 20:30

Marek Baloun

Slyšení se používá k rozseknutí sporu klubu s hráčem o výši platu. Letos jím prošel jen Jakov Trenin.

Arbitráže jsou pro letošek minulostí. Celkem se mohlo řešit hned 24 smluv, nakonec rozhodoval soud pouze jednou. Jakov Trenin se skrze něj dohodl s Nashvillem na dvouletém kontraktu za téměř 3,5 milionu dolarů. Všichni ostatní se dohodli s kluby ještě před samotným slyšením.

Tento druh jednání přichází vhod tehdy, kdy obě strany nemohou dojít ke kompromisu v otázce platu a délce kontraktu. Hráč o něj může požádat kdykoliv (za předpokladu že je na seznamu chráněných volných hráčů a odehrál dostatek sezón v NHL), klub naopak hokejistu může do arbitráže poslat jen jednou za jeho kariéru a nesmí dostat méně než 85 % jeho posledního platu. Pokud už na slyšení dojde, obě strany předloží své návrhy a argumenty a nestranný arbitr se buďto přikloní k jedné či druhé straně, a nebo určí gáži podle svého uvážení. Pokud s ním klub nesouhlasí, ztrácí právo na hráče a ten tak může podepsat kdekoliv.

Posledním, kdo letos měl stanout před nezávislým soudcem, měl být obránce Detroitu Jake Walman. Ten chtěl po klubu pevné místo v NHL a plat 1,7 milionu dolarů. Red Wings naopak nabídli dvoucestnou smlouvu a dohromady milion. Nakonec se obě strany dohodly na jednoletém jednocestném kontraktu s platem 1,05 milionu dolarů. Slyšení hrozilo i dvěma Čechům, Vítek Vaněček ale nakonec dostal pohodlnou smlouvu v Devils a Pavel Zacha se dohodl s Bostonem na jednoletém působení.

Seznam hráčů, kterým hrozila arbitráž, nebo jí prošli (podle klubové příslušnosti):

Anaheim Ducks

Isac Lundeström (2 roky, 3,6 miliony dolarů)

Arizona Coyotes

Lawson Crouse (5 let, 21,5 milionů)

Boston Bruins

Pavel Zacha (1 rok, 3,5 miliony)

Calgary Flames

Oliver Kylington (2 roky, 5 milionů), Andrew Mangiapane (3 roky, 17,4 milionů), Matthew Phillips (dvoucestný kontrakt, 1 rok, 750 tisíc), Matthew Tkachuk (vytrejdován do Panthers, 8 let, 76 milionů)

Carolina Hurricanes

Ethan Bear (1 rok, 2,2 miliony), Maxime Lajoie (dvoucestný kontrakt, 1 rok, 750 tisíc)

Detroit Red Wings

Jake Walman (1 rok, 1,05 milionu)

Edmonton Oilers

Jesse Puljujärvi (1 rok, 3 miliony), Kailer Yamamoto (2 roky, 6,2 milionů)

Nashville Predators

Jakov Trenin (v arbitráži, 2 roky, 3,4 miliony)

New Jersey Devils

Jesper Bratt (1 rok, 5,45 milionů), Tyce Thompson (2 roky, 1,525 milionů), Vítek Vaněček (3 roky, 10,2 milionů), Miles Wood (1 rok, 3,2 miliony)

Ottawa Senators

Mathieu Joseph (4 roky, 11,8 milionů)

Philadelphia Flyers

Zack MacEwen (1 rok, 925 tisíc)

Pittsburgh Penguins

Kaspari Kapanen (2 roky, 3,2 miliony)

San Jose Sharks 

Kaapo Kähkönen (2 roky, 5,5 milionů), Steven Lorentz (2 roky, 2,1 miliony)

Seattle Kraken

Morgan Geekie (1 rok, 1,4 milionu)

St. Louis Blues

Niko Mikkola (1 rok, 1,9 milionu)

Vegas Golden Knights

Keegan Kolesar (3 roky, 4,2 miliony)

Winnipeg Jets

Mason Appleton (3 roky, 6,5 milionu)

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.