bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Nezůstane kámen na kameni? Dubasovým koncem se spouští lavina, Spezza mu prokázal loajalitu

20. května 2023, 12:45

Jan Vojkůvka

Uběhlo jen pár hodin od oznámení, že Kyle Dubas nebude v Torontu pokračovat a v organizaci se spustil doslova dominový efekt. Kromě toho, že končí trenérský štáb farmy v AHL, tak svou loajalitu k brzy bývalému GM Maple Leafs prokázal Jason Spezza, který odstoupil ze své pozice speciálního asistenta generálního manažera.

Torontu se sice v této sezoně povedlo vystoupit ze svého stínu a konečně projít skrz brány prvního kola play-off, ale následné selhání v sérii s Floridou vzalo vedení Maple Leafs jako velký neúspěch. Ani po několika letech tzv. Shanaplanu nebylo dosaženo výraznějšího úspěchu a bylo jasné, že se musí něco změnit.

Ohledně toho, co Toronto po skončení sezony čeká, se začalo čile spekulovat. Velký terč byl nakreslen zejména na zádech generálního manažera Kyla Dubase a trenéra Sheldona Keefa. A první jmenovaný to už odnesl. V pátek totiž prezident Brandon Shanahan oznámil, že Dubasovi nebude prodloužena smlouva, která mu končí 30. června.

Prakticky okamžitě se spustil dominový efekt a vypadá to, že v Torontu nezůstane kámen na kameni. V ohrožení je nadále pozice hlavního trenéra Sheldona Keefa, jemuž se pravděpodobně tak jako tak rozpadne tým, protože o jeho asistenta Spencera Carberyho je mezi týmy NHL velký zájem a vše nasvědčuje tomu, že jednačtyřicetiletý kouč prožije v příští sezoně svou první štaci jako hlavní kouč. Kromě toho se ale už začalo také s propouštěním.

Toronto Marlies, což je farma Maple Leafs v AHL, neprodlouží kontrakt s hlavním trenérem Gregem Moorem a u týmu skončí i jeho asistenti AJ MacLean a John Snowden. To však není ani zdaleka všechno.

U Maple Leafs totiž končí Jason Spezza. Toho před sezonou 2019/20 přivedl k týmu právě Dubas a zkušený Kanaďan odehrál v dresu Toronta tři roky. Následně se z devětatřicetiletého torontského rodáka stal funkcionář, když přijal místo v Dubasově nejbližším týmu a stal se speciálním asistentem generálního manažera, jeho jakousi pravou rukou, která nemá zodpovědnost ryzího asistenta GM.

Za příležitost vyzkoušet si práci ve vedení organizace vděčil právě Dubasovi a nyní, když bylo zřejmé, že manažer u týmu skončí, prokázal svou loajalitu. Těsně před vystoupením Brandona Shanahana na tiskové konferenci, kde oznámil Dubasův konec u týmu, podal Spezza výpověď a v organizaci končí!

Pokud tedy někdo spekuloval, že by právě Spezza mohl Dubase na pozici generálního manažera nahradit a zkusit prodat své hráčské zkušenosti, které má i se současným kádrem Maple Leafs, může si toto jméno škrtnout. Spezza totiž bez Dubase v Torontu pokračovat nechce a dal to svou výpovědí jasně najevo.

Dá se očekávat, že vlna propuštění a změn v organizaci Maple Leafs bude přibývat. Otázkou pouze je, na koho vedení ukáže, s kým se rozloučí a koho si ponechá pro další etapu. Etapu, která by snad měla být konečně úspěšnější. Etapu, na kterou Maple Leafs čekají od roku 1967, kdy se tento slavný celek radoval naposledy ze zisku Stanley Cupu.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.