bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

CAMPEONES (2. díl): Antický bůh, co ohromil Robocopa a nestál ani floka

6. srpna 17:00

Tomáš Zatloukal

Španělština kdysi dala jméno rozkvetlému poloostrovu, co je od června domovem nejen majetných amerických penzistů, ale také úřadujících mistrů NHL. Floridští Panteři ostatně mají spoustu hispánských fanoušků, v libozvučném jazyce naladíte i přenosy z jejich zápasů. A tak se otiskl také do názvu našeho seriálu o letošních vítězích. Na řadě je Gustav Forsling.

Kyle Okposo: “Měli byste ho vidět bez trika. Je vysekaný jako socha.”

Aaron Ekblad: „Tělem připomíná mýtického řeckého boha.”

Forslingova figura jeho spoluhráče fascinuje.

I mezi hokejovými profíky, zvyklými dřít a potit krev, se švédský zadák postavou jako z učebnice anatomie vymyká.

Zatímco jeho svaly nepřehlédnete, mnohým možná uniká precizní hra, kterou se zásadně příčil o floridský zisk stříbrného poháru.

A v tenhle moment nejde o jeho góly a asistence, byť i za produktivitu zaslouží absolutorium.

Subban: Zachránil jim sezonu

Řeč je o jeho defenzívě.

Nehraje přehnaně tvrdě, podle tradice těch nejznamenitějších severských beků, v čele s Nicklasem Lidströmem, si počíná skvěle pozičně, báječně čte hru.

A boří díky tomu útočné výpady těch největších hvězd soupeře.

“Překazí víc akcí protivníků než kdokoliv jiný,“ chválí ho kouč Panterů Paul Maurice.

Zneškodnil i Connora McDavida. (Nejen) ve dvou kritických chvílích sedmého finále ho ustrážil tak, že bývalý vynikající obránce PK Subban zahlásil: “Zachránil Panterům sezonu.”

Když v posledním okamžiku sebral McDavidovi už prakticky jistý gól, zbystřili i ti, co Forslinga jindy přehlíželi.

Aby ne, do děje bitvy číslo 7 vstoupil náhle, razantně a osudově. Jako Deux ex machina (bůh ze stroje) v antických divadelních hrách.

Možná nejpozoruhodnější je na příběhu osmadvacetiletého Skandinávce, který utvořil náramný tandem se zkušeným srdcařem Ekbladem, způsob, jak se na Floridě ocitl.

Cats za něj nedali ani floka.

Jak to? Stáhli si Forslinga v roce 2021 z listiny nechráněných hráčů, poté co se marně snažil prosadit v Carolině. Předtím neuspěl v Chicagu? A Vancouver? Ten mu nedal ani šanci.

Z rodáka z Linköpingu vyrostl někdo, o kom se mluví jako o budoucím vítězi Norrisovy trofeje, a tak, je nepochybně zcela na místě otázka, kterou pokládá zámořský web The Athletic: Jak jen mohlo tolik klubů přehlédnout Forslingův kumšt?

Je samozřejmě do značné míry řečnická, nicméně je fér zmínit, že Forsling udělal za poslední roky značné výkonnostní skoky a že po fyzické stránce vyspěl o trochu později, než bývá zvykem.

Každopádně svůj hokej vyladil tak, že Maurice o něm říká: „V herním stylu, jaký předvádí, je nejlepší na světě.“

Zito vděčí Geoffrionovi

Zpět ale k jeho příchodu. Floridského generálního manažera Billa Zita, na něj upozornili především dva borci.

Ještě když Zito plnil roli asistenta GM v Columbusu, uslyšel od něj od Blakea Geoffriona. Geoffrion se mihl v NHL, ale spíš si asi vybavíte jeho slavného předka s přezdívkou „Boom Boom”.

Ten je považován za vynálezce golfového úderu.

Když už Zito dělal pro Cats, uslyšel na Forslinga chválu od jeho krajana Ulfa Samuelssona, dvojnásobného vítěze Stanley Cupu, kterému se říkalo Robocop.

Přidal se i tehdejší trenér Koček Joel Quenneville.

Zito si nechal poradit. A dobře udělal. Trefil jackpot. Jen výjimečně se stane, že díky waiver listu získáte elitního plejera. Tohle je ten případ.

Bývalý hráčský agent v roli floridského GM letos udělal ohledně Forslinga další klíčové rozhodnutí. Podepsal s ním osmiletou smlouvu na 46 milionů dolarů.

Vypadá to jako ranec, ale jen se podívejte, za kolik nedávno podepsal třeba Filip Hronek. V základní části jen o devět bodů produktivnější a směrem dozadu i přes progres přece jen slabší.

Význam kontraktu se ještě zvýšil po odchodu Brandona Montoura. To Forsling dodá obraně stabilitu, to on bude, se vší úctou k Ekbladovi, jejím šéfem.

A udělá všechno pro to, aby si nad rodným městem zalétal vrtulníkem v doprovodu hokejového grálu znovu.

Seriál CAMPEONES:

1. díl - Sam Reinhart: Ubližuje veverkám! O Samsonovi, nejsilnější ze zbraní Cats 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.