bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

CAMPEONES (4 díl): Bouře rozpoutaná farmaceuty. Odložit penzi se vyplatilo

8. srpna 15:00

Tomáš Zatloukal

Španělština kdysi dala jméno rozkvetlému poloostrovu, co je od června domovem nejen majetných amerických penzistů, ale také úřadujících mistrů NHL. Floridští Panteři ostatně mají spoustu hispánských fanoušků, v libozvučném jazyce naladíte i přenosy z jejich zápasů. A tak se otiskl také do názvu našeho seriálu o letošních vítězích. V hlavní roli tentokrát Kyle Okposo.

Od sedmého finále Stanley Cupu ho dělily už jen hodiny, vedle něj doma pobíhal synek Odin.

To šesté, on, veterán s tisícovkou startů v NHL a vyhlášený bojovník, proseděl na tribuně. Přednost dostal Nick Cousins. Tak nemilosrdné umí play-off být.

Okposo se obrátil ke svému osmiletému potomkovi, čapl ho ramena a začal vyprávět.

O tom jak coby malý kluk, tak s kolečkovými bruslemi na nohou jezdil po příjezdové cestě a představoval si, jak magický rozhodující mač o hokejový grál hraje.

"A vidíš to, ty ve stejném věku můžeš na takový zápas jít. Važ si toho. Usmívej se celou dobu, užij si to," nabádal Odina.

Kloučka se severským jménem a africkým příjmením.

Okposo v sezoně 23/24 odehrál 1000. duel v NHL. Odin byl u toho:

O tom, že Okposo má kořeny v Nigérii jste nejspíš už slyšeli. Jeho táta Kome v šestnácti opustil černý kontinent, aby se mu dostalo kvalitnějšího vzdělání.

Za velkou louží pak vystudoval farmacii. A dal se dohromady s vysokoškolsky vzdělanou lékárnicí Michelle, která na škole hrávala hokej.

V roce 1988 se jim narodil Kyle.

Takových v NHL jezdí. Jmenovku Okposo má na zádech jen jeden. Těch sedm písmen člověku uvízne v paměti. Podobně jako šestice v případě Jaromea Iginly.

Iginla znamená velký strom. Okposo zase bouřku.

Ostatně tak by se dal popsat herní styl nyní již šestatřicetiletého Američana (nejen) v dobách jeho největší slávy. Na ledě srší energii, do soupeřů osvaleným tělem udeří jako hrom.

Extrémní lídr

Matt Martin, jeho dlouholetý spoluhráč z časů u newyorských Islanders, má pro Okposův hokej snad ještě výstižnější charakteristiku. „Kyle je býk. Pro vítězství udělá cokoliv.”

Další ex-kumpán Anders Lee druhou větu zopakuje a navíc doplní: „Má extrémní vůdčí kvality.”

Pro onu býčí zarputilost a vůli si získal srdce mnohých fanoušků na Long Islandu i v Buffalu. Ať už zrovna sbíral body po hrstech, nebo ne.

A byla klíčovým faktorem, proč po něm při letošní přestupové uzávěrce sáhla Florida.

Nepotřebovala Okposovy góly a asistence (a že bývalo období, kdy zvládal 50, 60 bodů za sezonu), ale jeho charakter.

„Zařadí se k našim lídrům. Poradí jim, přidá svůj pohled na věc. To je neocenitelné,” pověděl 8. března generální manažer Bill Zito, když za Okposa obětoval Calleho Sjallina a podmínečnou volbu v červnovém draftu.

Když pak téměř stokilový borec jásal s pohárem, Zitova vize se naplnila.

A nadšeného funkcionáře těžko mohla tížit skutečnost, že z výběru v sedmém kole se stal „pick” v páté rundě.

Onou podmínkou totiž byl právě floridský zisk Stanley Cupu.

Půl míče jako bonus

„To kvůli tomuhle jsem souhlasil s trejdem sem,” soukal ze sebe Okposo, když slavil s Cats.

Dobře věděl, které kluby kolem něj krouží. U Šavlí byl kapitánem, GM Kevyn Adams si ho vážil a nechtěl respektovanou personu poslat nikam bez souhlasu.

„To pro tuhle trofej podstupujete všechnu tu dřinu,” jásal čerstvý šampion. „Zvažoval jsem po minulém ročníku ukončení kariéry, ale chtěl jsem ještě jednu šanci,” pokračoval.

Byl moc rád, že si to nakonec rozmyslel a loni v létě kývl na roční kontrakt. Mimochodem, nechal si do něj dát výkonnostní bonus ve výši půl milionu dolarů za dobytí stříbrného poháru.

„Vůbec mi nešlo o peníze, ale o připomínku toho, co mě žene kupředu. Proč jsem podepsal,” řekl o prémii, která nyní zatíží platový strop Panterů.

Ke Stanley Cupu Okposo přispěl 16 starty, bral dvě nahrávky. Pokorně se smířil s roli na hraně sestavy, pomáhal coby mentor. S prostým vysvětlením: „Nejsem zrovna sobecký typ.”

Přímo na ledě měl při oslavách všechny čtyři své děti: synky Odina s Emmettem a dcerky Ellianu s Livií.

„To, že se mnou mohou tohle prožívat, pro mě znamená všechno,” slzel dojatý chlap, co si jako spousta jiných kluků kdysi na dvorku hrál na sedmé finále Stanley Cupu.

Na rozdíl od většiny ostatních ho pak zažil i doopravdy.

Seriál CAMPEONES:

3. díl - Josh Mahura: Gudasova parťáka je Pán prstenů. A posila Krakenů
2. díl - Gustav Forsling: Antický bůh, co ohromil Robocopa a nestál ani floka
1. díl - Sam Reinhart: Ubližuje veverkám! O Samsonovi, nejsilnější ze zbraní Cats
 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.