bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

CAMPEONES (5. díl): Cíl? Koupit mámě a tátovi dům. A dobýt post jedničky

9. srpna 15:00

Tomáš Zatloukal

Španělština kdysi dala jméno rozkvetlému poloostrovu, co je od června domovem nejen majetných amerických penzistů, ale také úřadujících mistrů NHL. Floridští Panteři ostatně mají spoustu hispánských fanoušků, v libozvučném jazyce naladíte i přenosy z jejich zápasů. A tak se otiskl také do názvu našeho seriálu o letošních vítězích. Dámy a pánové, Anthony Stolarz.

 USB Arena, domácí hala newyorských Islanders.

U stadionu zastavuje vůz. Dveře otevírá Stolarz, do kufru hází brankářskou výstroj a nastupuje.

Pár desítek minut před tím vychytal triumf 3:2 po prodloužení, na výhře Cats se podílel i asistencí u rozhodující trefy.

Potvrdil znamenitou formu, kvůli níž kdekoho napadlo, jak by to asi vypadalo, kdyby americký čahoun přeskočil v týmové hierarchii čas od času překvapivě děravého Sergeje Bobrovského.

Kdo že si to pro Stolarze přijel?

Šoféruje táta John, vedle sedí máma Karol. Vyzvedávají ho jako v dobách, kdy hrával za žáčky. Jsou nadšení, vyplavují se jím vzpomínky, přepadá je nostalgie. "Ty časy jim chybí," pomyslí si Anthony.

Chvíli po půlnoci je doma v New Jersey v posteli.

"Mám úžasné rodiče," pochvaluje si.

Píše se 27. leden 2024, NHL čeká pauza kvůli All-Star Game a tou dobou čerstvý třicátník chce strávit trochu času se svými nejbližšími.

Ordinuje si i aktivní odpočinek, fazonu si plánuje udržet tréninky s juniorským týmem Titans.

Stolarz to s hokejkou umí náramně:

I tato historka dokládá silné pouto, které ke svým rodičům Stolarz má. Nejde o žádné klišé, jejich vztah je skutečně mimořádný.

Vládl podle úspěšnosti i průměru

Když se ho před časem, v dobách, kdy se snažil o restart kariéry v Anaheimu, zeptal brankářský kouč Kačerů Sudarshan Maharaj na vzor, řekl: "Táta s mámou."

Moc si považuje toho, že mu oba vždycky byli nablízku, podporovali ho, pomáhali mu. Nebyli žádní boháči, John dělal v chemičce, aby synek mohl chytat.

Teď mu to chce Anthony splatit.

Mým cílem je jednou podepsat skvělou smlouvu. Takovou, abych mohl našim koupit nový dům, vyprávěl v roce 2021 Maharajovi.

Povedlo se, zkraje července si už coby šampion NHL plácl s torontskými Maple Leafs. Za dva roky si vydělá pět milionů dolarů!

On, kterého především vinou vleklých trablů s koleny (a také kolísavé výkonnosti) před lety mnozí odepisovali. "Říkali mi, že už se v NHL neobjevím," vzpomínal na těžké období vyplněné štacemi ve Philadelphii a Edmontonu.

Ti kritici nebyli zrovna věštci.

Stolarz nakonec přece jen dokázal naplnit svůj potenciál čtvrtého nejvýše draftovaného gólmana v roce 2012 (před ním šli jen Andrej Vasilevskij, Malcolm Subban a Oskar Dansk).

Báječně si vedl především v sezoně 23/24, když zářil na Floridě v roli Bobrovského náhradníka.

Základní část zakončil s nejnižším průměrem i nejvyšší úspěšností zákroků napříč NHL (mezi často chytajícími gólmany). Zvládl 27 mačů.

Vyloženě čaroval v únoru proti Buffalu, lapil 45 střel Šavlí, což ho v klubové kronice katapultovalo na třetí místo v počtu zákroků při čistém kontě.

Na ledě bily jeho výkony do očí i kvůli chromované masce, která se stala jeho poznávacím znamením. "Moc na umění nejsem. Nechal jsem kreslíři volnou ruku. Jediným přáním byl právě ten chrom."

O zbytek se postarala ikona mezi malíři hokejových přileb David Gunnarsson.

Tallas věděl, čím si prochází

Svůj styl - hokejový - vyšperkoval Stolarz i jinak. Za poslední roky se naučil ještě lépe využívat fyzické parametry, zdokonalil techniku.

U Cats měl silné zdroje inspirace. Od "Boba" okoukával tréninkové fígle a obdivoval na něm ohromující pracovní morálku. Potkával "Bobbyho Loua", tedy Roberta Luonga, člena Síně slávy.

Šikla se i přítomnost uznávaného brankářského guru Francoise Allaira. A intenzivně spolupracoval s trenérem gólmanů Robbiem Tallasem.

"Rozumí mé pozici někoho, kdo chytá sporadicky a čeká na šanci," pochvaloval si spolupráci s kariérní dvojkou/trojkou.

Do Toronta přichází nabuzený, připravený ukázat své umění a poprat se o zápasové vytížení s Josephem Wollem.

"Jsem obrovsky nadšený, že jsem s Maple Leafs podepsal. Jde o tradiční klub s velkou historií. Znám tady pár kluků, což mi ze začátku určitě pomůže. Jsem mezi 64 gólmany v NHL, patřím mezi nejlepší na světě," těší ho.

Jedním dechem dodává, že byť se budou s "Wollerem" prát o minuty, bude s snažit být pro něj oporou a co nejlepším parťákem.

Kdo z nich podle vás souboj o brankoviště legendární organizace, už ukrutně žíznivé po zisku stříbrném poháru, vyhraje?

Černým koněm je Matt Murray.

Seriál CAMPEONES:

4. díl - Kyle Okposo: Bouře rozpoutaná farmaceuty. Odložit penzi se vyplatilo
3. díl - Josh Mahura: Gudasova parťáka je Pán prstenů. A posila Krakenů
2. díl - Gustav Forsling: Antický bůh, co ohromil Robocopa a nestál ani floka
1. díl - Sam Reinhart: Ubližuje veverkám! O Samsonovi, nejsilnější ze zbraní Cats
 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.