bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

My, šampioni (8. díl): Z dělníka hvězdou! Stanley Cup naháněl na wakeboardu

14. srpna 2023, 18:00

Tomáš Zatloukal

Je jich 27. Jako kdysi pánů na Starém městě. Navždy ovšem na ně nebudou upomínat bílé kříže, ale jména vyrytá ve stříbře. O kom je řeč? O letošních šampionech NHL. V krátkých medailoncích se NHL.cz zastaví u každého z nich. Řada je na na Chandleru Stephensonovi, jemuž se povedl vskutku nevšední kousek. A řeč není o tom, že na jezeře Emma Lake efektně balancoval za Stanley Cupem na wakeboardu.

Smutně mu třásli pravačkou.

Hlavy sklopené, oči skleněné.

To byl rok 2018.

Tentokrát jsou Jonathan Marchessault, William Karlsson a další se Stephensonem na jedné lodi. Na té vítězné.

Stephenson totiž napodobil Scotta Niedermayera a také Billyho Carrolla a stal se třetím hráčem v novodobých dějinách NHL, co vyhrál pohár s mančaftem, který dříve ve finálové sérii porazil.

O to, že Vegas získalo pouhých šest let po svém vzniku nejvěhlasnější z hokejových trofejí, se rodák z Saskatoonu výrazně přičinil. Daleko víc než byste čekali od někoho, kdo ještě pár let zpátky bruslil u washingtonských Capitals jako centr číslo 4.

A od někoho, koho Golden Knights získali za pouhopouhé páté kolo.

"Ten tým byl nadupaný, těžko se probíjelo do lepších útoků," vybavuje si své časy v mančaftu, kde vládne Alex Ovečkin a ve středu formací hráli/hrají prim Nicklas Bäckström, Jevgenij Kuzněcov či Lars Eller.

Jak je možné, že Stephenson dával za Washington pět, šest gólů za sezonu a teď je z něj šedesátibodový hokejista, mimo jiné účastník letošní All-Star Game?

Má to zhruba kvartet důvodů.

Talent, prostor, charakter a spoluhráči.

Stephenson v juniorce býval brankostrojem. Sázel na rychlost i pohotovou střelu zápěstím. Mohl by o ní vyprávět Sergej Bobrovskij, ale o tom později. Možná nebyl draftován v první rundě (šel ve třetí), ale um mu rozhodně nechyběl.

U Caps ale pro něj nebylo místo v předních lajnách.

VGK Chandler Stephenson takes it easier the second time around. And don’t worry, Stanley was secure. (Emma Lake, SK) #StanleyCup @GoldenKnights @NHL @HockeyHallFame pic.twitter.com/CCih7LNIxp

— Philip Pritchard (@keeperofthecup) August 2, 2023

Dobře si to všiml George McPhee. Muž, co Stephensona draftoval a později se stal prvním GM Vegas. Z pozice ředitele hokejového provozu  pak výtečného bruslaře doporučil jako vhodnou posilu.

Báječný tah! Výsledky se dostavily okamžitě.

Vyhlášený pracant  dostal pořádnou porci minut navíc a kvalitnější kumpány a do konce sezony stihl v roce 2020 za 41 zápasů 22 bodů. A to byl jen náznak erupce produktivity v letech následujících.

"Ten chlap nemá výkonnostní strop," žasne nad ním parťák z lajny Brett Howden. "Lidé si neuvědomují, jak užitečný pro nás je. Vlétne do útočného pásma a vytvoří pro nás ostatní prostor," pochvaluje si spolupráci s Stephensonem zase kapitán Mark Stone.

Stephenson se podepsal pod zisk Stanley Cup pro Vegas 20 body, zaskvěl se famózní bilancí 10+10. A hlavně dal jeden z nejdůležitějších gólů finále s Floridou.

Panthers toužili v partii číslo 4 srovnat stav série na 2:2 na zápasy. V zádech měli domácí publikum.

Jenže z časomíry uběhlo pouhých 98 sekund a Stephenson vyhrál duel jeden proti jednomu s Bobrovským! Dokonale zmrazil celou arénu. Golden Knights ukázali, že žádné drama nepřipustí. Že pohár bude jejich.

"Chtěli jsme ukázat zabijácký instinkt," poveděl posléze.

Povedlo se. 

"Jeho výkony rostou s důležitostí zápasu," podotkl toho večera Reilly Smith. Jeden z těch, kteří v roce 2018 musel před Stephensonem, Ovečkinem a spol. smeknout. O pár dní později se na ledě T-Mobile Areny kruh uzavřel.   

Seriál My, šampioni:

7. díl: Z Lotyšska pro pohár! Kdo měl Crosbyho školu?
6. díl: Nosit céčko se vyplatí! Farmář našel Stanley Cup
5. díl: Drtit soupeře? Ne, děkuji! O muži, co šokoval Pointova tátu
4. díl: Cestu lemují zlámané kosti. Stupidní, nebo hrdinský přístup?
3. díl: Tohle jméno? Dobré leda tak pro toaletní papír!
2. díl: Není Barbie jako Barbie. Gudas by mohl vyprávět!
1. díl: Dárek z Floridy, co se stal jazýčkem na vahách 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.