bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

CAMPEONES (7. díl): Primát, pivo, prezident. Zabiják Olejářů napodobil Červenku

13. srpna 14:00

Tomáš Zatloukal

Španělština kdysi dala jméno rozkvetlému poloostrovu, co je od června domovem nejen majetných amerických penzistů, ale také úřadujících mistrů NHL. Floridští Panteři ostatně mají spoustu hispánských fanoušků, v libozvučném jazyce naladíte i přenosy z jejich zápasů. A tak se otiskl také do názvu našeho seriálu o letošních vítězích. Na řadě je Niko Mikkola.

Tomu podpisu věnovali pozornost snad jen skalní fandové Cats.

V záplavě pohádkových kontraktů a tučných gáží se ta smlouva, 7,5 milionu dolarů na tři roky, ztrácela.

To, jak přínosného borce, floridský GM Bill Zito přivádí, ovšem výmluvně dokumentovalo datum jejího uzavření. Zito ulovil Mikkolu loni 1. července, hned v den otevření hráčského trhu.

Byl mezi jeho prioritami, Zito tlačil na pilu, nechtěl bojovného Fina přenechat konkurenci. A sezona 23/24 ukázala proč.

Už během základní části vycházely o tvrdém zadákovi, co se houževnatě soustředí na defenzívu a zároveň bruslí tak skvěle, že když si to situace žádá, dovede pomoci i na druhé straně kluziště, texty plné komplimentů.

"Mikkola předčil očekávání," hlásal jeden z titulků. A kouč Paul Maurice si pochvaloval:  "Je stavěný pro náš hokej."¨

Rodák z Kiiminki, desetitisícového městečka, které od roku 2013 spadá pod Oulu, se zařadil mezi TOP4 beků Panterů, Florida v něm získala další důležitý opěrný bod. Rozdal nejvíc hitů z celého mančaftu (198), jeho obětavost dokládá 124 zblokovaných střel. I v tom byl v kabině nejlepší.

Výkony v play-off pak byly štemplem, který jen potvrzoval zdařilost Zitova manévru.

Finská klika u prezidenta

Sehnal za nevelké peníze borce, který skvěle zapadl do herního systému, obětoval se a obstál i pod tlakem bitev o všechno. Využil toho, že newyorští Rangers museli šetřit a na Mikkolu loni neměli.

Sám Seveřan je nepochybně nadšený, že se rozhodl právě pro Panthers.

Teplé klima, ambiciózní mančaft, plno krajanů.

Ostatně nedávno byl Mikkola na svatbě Eetu Luostarinena, kde to vypadalo jako na floridském teambuldingu. Mezi gratulanty byli také Saša Barkov či Anton Lundell.

Kvartet reprezentantů země tisíce jezer se tohle léto sešel i při jiné příležitosti, to když si je coby vítěze NHL pozval finský prezident Alexander Stubb.

Podobnou audienci zažili po Praganu čeští hokejisté v čele s ostříleným kapitánem Romanem Červenkou. S tím nepojí Mikkolu jen letošní dobytí hokejového primátu - jeden slavil na mezinárodní, druhý na klubové scéně, ale také ikonická fotka s pivem.

Asi si vybavíte snímek ze Staromáku, na němž má Červenka nad hlavou zlatou vlnu, hotové pivní tsunami.

Přílivu piva čelil i Mikkola a to přímo ze Stanley Cupu. Byl silnější a prudší, než mohl zvládnout. Ten záběr obletěl hokejovou komunitu. A zachyceného muže okouzlil natolik, že si po více než roce přidal "storíčko" na Instagram.

Mistr světa i zabiják Oilers

Mimochodem, také Mikkola ví, jaké to dobýt titul mistra světa. Slavil v roce 2019, tehdy se dokonce vešel mezi tři nejlepší plejery Suomi.

Letošek je pro něj ovšem o jiném hokejovém pokladu. 15,5 kilogramu vážící trofeji ze stříbra a niklu, se kterou se v Oulu nechal zvěčnit třeba vedle známé bronzové sochy policejního strážníka.

 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Niko Mikkola (@nikomikk)

Ke Stanley Cupu pomohl i jinak než střety či pády do střel. Jindy nenápadný hokejista se ocitl v záři reflektorů ve druhém finále, když skóroval a pomohl posunout stav série na 2:0 na zápasy.

"Zabiják Olejářů," napsal o něm posléze Mike Russo, respektovaný novinář, který proslul především dlouholetým psaním o minnesotských Wild.

Všiml si totiž, že ač je Mikkola definicí svátečního střelce (za celou kariéru skóroval jen 10krát, a to v součtu za základní část i play-off), hned tři góly dal Edmontonu.

Pozoruhodná "superschopnost", co ve finále přišla tuze vhod.

Seriál CAMPEONES:

6. díl - Jonah Gadjovich: Dvojčata v poháru! Porodila je sestra gólmana Hurikánů
5. díl – Anthony Stolarz: Cíl? Koupit mámě a tátovi dům. A dobýt post jedničky
4. díl - Kyle Okposo: Bouře rozpoutaná farmaceuty. Odložit penzi se vyplatilo
3. díl - Josh Mahura: Z Gudasova parťáka je Pán prstenů. A posila Krakenů
2. díl - Gustav Forsling: Antický bůh, co ohromil Robocopa a nestál ani floka
1. díl - Sam Reinhart: Ubližuje veverkám! O Samsonovi, nejsilnější ze zbraní Cats
 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.